ΤΟΠΙΚΑ

Με ΣΔΙΤ η λιμνοδεξαμενή στη Μακρινίτσα

με-σδιτ-η-λιμνοδεξαμενή-στη-μακρινίτσ-851206

Η όσο το δυνατόν γρηγορότερη κατασκευή λιμνοδεξαμενής στην Μακρινίτσα, η οποία θα λύσει εν μέρει το υδροδοτικό πρόβλημα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, έχει οδηγήσει τη ΔΕΥΑΜΒ στην αναζήτηση λύσης μέσω ΣΔΙΤ ή χρηματοδότησης από το Δ’ Κ.Π.Σ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κ. Αλέκος Βούλγαρης, έχει θέσει ως κύριο στόχο την άμεση κατασκευή μίας εκ των τριών λιμνοδεξαμενών στη Μακρινίτσα, η οποία θα περιορίσει το υδροδοτικό πρόβλημα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΥΑΜΒ, προβλέπεται η κατασκευή λιμνοδεξαμενών και συναφών έργων για τη διαχείριση των νερών της κοινότητας Μακρινίτσας, στη θέση «Ύψωμα» της Κοινότητας Μακρινίτσας, χωρητικότητας 1,6 εκατ. κυβικών, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 17.000.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι το έργο θα έχει ωριμότητα μελέτης μέχρι τέλους του 2007 και ολοκλήρωση κατασκευής το έτος 2011. Με την κατασκευή του θα παρέχει περίπου 3,5 εκ. κυβικών νερού ετησίως.
Για το έργο έχει αποφασίσει θετικά και το κοινοτικό συμβούλιο Μακρινίτσας, που θα υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΥΑΜΒ.
Βάσει της σύμβασης, προβλέπεται η εκπόνηση σχετικής μελέτης από την πλευρά της ΔΕΥΑΜΒ, με στόχο την κατασκευή τριών συνολικά λιμνοδεξαμενών στις θέσεις Παναγία Πουρνάρι, Λούτσα και Γοστίλας. Στις συγκεκριμένες λιμνοδεξαμενές θα συγκεντρώνονται ποσότητες νερού από τα όμβρια ύδατα, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την υδροδότηση του Βόλου.
Ο Δήμος Βόλου ήδη έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος από τεχνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε έργο κατασκευής λιμνοδεξαμενής, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Βούλγαρης, “δε θα σταματήσουμε να επιδιώκουμε την ένταξη του έργου στο Δ ΚΠΣ, όμως πλέον έχουμε και εναλλακτική λύση”.
Ηδη από πλευράς ΔΕΥΑΜΒ, διερευνάται η διαμόρφωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη ειδικού συμβούλου, που θα αναλάβει να διερευνήσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών για τη συμμετοχή τους στο έργο,
καθώς υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί παράλληλα υδροηλεκτρική μονάδα που θα παράγει ενέργεια, από την οποία θα επωφελείται και ο Δήμος Βόλου σε ποσοστό 3%.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΔΕΥΑΜΒ, στον τομέα της ενέργειας, προγραμματίζεται η κατασκευή:

• Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού στη θέση Μετερίζα ισχύος μέχρι 940 KW, όπου θα αξιοποιείται το δυναμικό των πηγαίων νερών που έρχονται από τις πηγές Καλιακούδας και Ξηρακίων.
• Μικρού ενδιάμεσου ΥΗΣ στη θέση Μετερίζα, ισχύος μέχρι 940KW, όπου θα αξιοποιείται το δυναμικό των ακατέργαστων νερών που θα έρχονται από τις προτεινόμενες νέες Λιμνοδεξαμενές, άνωθεν της Μακρινίτσας.
• Μικρού ΥΗΣ στη θέση Σαρακηνός (υψ.+100,00), ισχύος μέχρι 940 KW, όπου θα αξιοποιείται το δυναμικό των ακατέργαστων νερών των Λιμνοδεξαμενών, που θα έρχονται από τον ενδιάμεσο ΥΗΣ στη θέση Μετερίζα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου