ΤΟΠΙΚΑ

Επιμένει στη Σαχάρα… το ΥΠΕΧΩΔΕ

επιμένει-στη-σαχάρα-το-υπεχωδε-851206

Με μονότονη επιμονή το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να υποδεικνύει τη σκόνη της Σαχάρας(!) ως κύριο ένοχο πρόκλησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο. Με επιστολή, η οποία βασίζεται στο γνωστό πλέον «μπούσουλα» απαντήσεων σχετικά με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου λέει «ναι μεν, αλλά…» στο αίτημα της Νομαρχίας Μαγνησίας για οικονομική ενίσχυση, ώστε να επεκταθούν οι μετρήσεις, πέραν των παραμέτρων που ανέλαβε να μελετήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Ένα μήνα μετά το αίτημα για επέκταση της μελέτης προσδιορισμού των πηγών σωματιδιακής ρύπανσης –ζητήθηκε συγκεκριμένα να γίνουν μετρήσεις σε αιωρούμενα σωματίδια PM2,5, σε βεζνόλιο, σε τουλουόλιο και ξυλόλιο (ΒΤΧ), σε πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και σε βαρέα μέταλλα, ώστε η εικόνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση να είναι ολοκληρωμένη- το ΥΠΕΧΩΔΕ απάντησε:
Η χρηματοδότηση έργων από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ μπορεί να γίνει μέσω του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων, εφόσον υπάρχουν πόροι, όταν υποβληθεί η συγκεκριμένη πρόταση από Πανεπιστήμια ή ερευνητικούς φορείς που να περιλαμβάνουν σαφείς τεχνικές προδιαγραφές του προτεινόμενου έργου, χρονοδιάγραμμα και ανάλυση κόστους του ποσού, που ζητείται για τη διενέργεια της έρευνας.
Επισημαίνει, μάλιστα, ότι μεταξύ των απαραίτητων στόχων του χρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος πρέπει να είναι η εκτίμηση της συνεισφοράς των επιμέρους πηγών, με ποσοστικοποίηση της συμμετοχής κάθε πηγής και κυρίως: της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ανά κατηγορία στο συνολικό ποσοστό της μάζας των σωματιδίων και της τσιμεντοβιομηχανίας.
Με την απαντητική επιστολή το υπουργείο ενημερώνει ότι η μελέτη που ανέθεσε πρόσφατα, με σκοπό την εκτίμηση της συνεισφοράς των φυσικών πηγών στις υπερβάσεις των PM10, ολοκληρώνεται εντός του τρέχοντος μηνός (η επιστολή συντάχθηκε στις 27/7/2007).
Κατά τα άλλα, το υπουργείο χρησιμοποιεί τον ίδιο και απαράλλακτο «σκελετό» στην απαντητική του επιστολή –είναι ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο με πρόσφατη απάντηση προς τη βουλευτή Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση.
Έτσι, για άλλη μια φορά επαναλαμβάνει ότι τα αιωρούμενα σωματίδια προέρχονται από ανθρωπογενείς πηγές, μεταφορά σκόνης από απομακρυσμένες περιοχές (π.χ. Σαχάρα), φυσικές πηγές.
Αναφέρει ακόμη ότι «η εμφάνιση υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, σε όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο, οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι όλες οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου αντιμετωπίζουν ανάλογα φαινόμενα υπερβάσεων των οριακών τιμών, κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού συνεισφοράς των φυσικών πηγών».
Και υπενθυμίζει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόσφατα ανέθεσε μελέτη με σκοπό την εκτίμηση της συνεισφοράς των φυσικών πηγών στις υπερβάσεις των ΑΣ10. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι μέρος των υπερβάσεων της 24ωρης οριακής τιμής για τα ΑΣ10 που παρατηρούνται σε θέσεις μέτρησης του δικτύου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (και στο Βόλο) οφείλονται σε μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι υπερβάσεις αυτές μπορούν να αφαιρεθούν.
Τα τελικά αποτελέσματα, μετά από την αφαίρεση της συνεισφοράς των φυσικών πηγών, θα δείξουν την έκταση και το μέγεθος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, αφού μέτρα μπορούν να ληφθούν μόνο για το μέρος της ρύπανσης που προέρχεται από ανθρωπογενείς πηγές. Η προαναφερόμενη μελέτη ολοκληρώνεται εντός του τρέχοντος μηνός.
Επιπλέον, σύμφωνα με την επιστολή, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε μελέτες για την εκπόνηση Επιχειρησιακών Σχεδίων Δράσης για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 13 πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και για το Βόλο. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την περιοχή του Βόλου έχει ήδη ολοκληρωθεί και προτείνει σειρά μέτρων που αφορούν στην εντατικοποίηση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε βιομηχανικές μονάδες και σε κεντρικές θερμάνεις, στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα οχήματα, στον έλεγχο για παράνομη στάθμευση, στον ηλεκτρονικό έλεγχο φωτεινής σηματοδότησης, στην π

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου