ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξαν το παράθυρο στη “διχοτόμηση”

ανοιξαν-το-παράθυρο-στη-διχοτόμηση-851206

“Παράθυρο” διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου ανοίγει ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ μετά τις άκαρπες συνομιλίες της «τρόικας» σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Η διχοτόμηση -μέχρι πρότινος θέμα ταμπού- μπορεί να γίνει αποδεκτή με συμφωνία των δύο πλευρών…
«Αρχή της τρόικας είναι η υποστήριξη κάθε συμφωνίας στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές. Αυτό συμπεριλαμβάνει όλες τις επιλογές» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Ίσιννκερ. Ερωτηθείς εάν στις επιλογές αυτές συμπεριλαμβάνεται η διαίρεση στα δυο του
Κοσόβου, ο Ισινγκερ απάντησε: «Εάν αυτό θέλουν».
Η εξαμερής Ομάδα Επαφής (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρωσία) που κατευθύνει τις διπλωματικές ενέργειες για τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσσόβου είχε κατά το παρελθόν απορρίψει κατηγορηματικά τη διχοτόμηση του Κοσόβου ως απειλή προς την περιφερειακή σταθερότητα.
Η διχοτόμηση κατά πάσα πιθανότητα θα άφηνε το βόρειο κομμάτι του Κοσόβου -όπου κατοικούν περίπου οι μισοί από τους 100.000 Σέρβους της επαρχίας- εντός σερβικής επικράτειας. Επισήμως η Σερβία απορρίπτει τη διάσπαση, όμως στην πραγματικότητα ποντάρει σιωπηλά σε αυτήν και οι δηλώσεις Ίσινγκερ σπάνε τον πάγο…
Οι Αλβανοί του Κοσόβου από την πλευρά τους απορρίπτουν κατηγορηματικά τη διχοτόμηση και δεν αποδέχονται τίποτε λιγότερο από πλήρη ανεξαρτησία.
Το διπλωματικό αδιέξοδο για την επόμενη μέρα στο Κόσοβο επιβεβαιώθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο η λεγόμενη «τρόικα» (διαμεσολαβητές από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία) στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Ήταν η πρώτη επίσκεψη μετά το μπλόκο της Μόσχας στο σχέδιο Αχτισάαρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Μετά τις άκαρπες επαφές της «τρόικας» άνοιξε και το παράθυρο διχοτόμησης διά στόματος του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή Βόλφγκανγκ Ισινγκερ.
Η Δύση διστακτικά συμφώνησε σε άλλους τέσσερις μήνες διπλωματίας σε μία ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού, έπειτα από ένα χρόνο άκαρπου σερβο-αλβανικού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Διπλωμάτες εκτιμούν όμως πως η αποστολή της «τρόικας» ενδεχομένως το μόνο που θα κάνει είναι να καθυστερήσει την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τους Αλβανούς του Κοσόβου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου