ΤΟΠΙΚΑ

Eνδιαφέρον για τα βότανα του Πηλίου

eνδιαφέρον-για-τα-βότανα-του-πηλίου-851206

Η πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάδειξη του Πηλίου ως «Πολυφάρμακου Όρους» έχει συγκεντρώσει ήδη το ενδιαφέρον φαρμακευτικών εταιρειών διεθνούς κύρους.
Μεταξύ τους οι Όμιλοι Λαυρεντιάδη και Κορές, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου και χρηματοδότησης της πρωτοβουλίας.
Το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών προσδίδει νέες προοπτικές στην πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί και περιλαμβάνει τη συλλογή, συντήρηση, αναγνώριση, καταγραφή και καλλιέργεια των βοτάνων στο Πήλιο, που μπορούν να έχουν εμπορική εκμετάλλευση.
Η θετική εξέλιξη έγινε γνωστή σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της ΤΕΔΚ Μαγνησίας, που παραχωρήθηκε ενόψει της ημερίδας για το «Πολυφάρμακο Πήλιο», που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, στο «Ξενία» Βόλου.
Εμπνευστής της προσπάθειας ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχουν πλέον βάσιμες προοπτικές για την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί, μετά το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν εταιρείες διεθνούς κύρους για τα βότανα του Πηλίου.
«Το Πήλιο κρύβει έναν ανεκτίμητο ωστόσο ανεκμετάλλευτο θησαυρό, που ήρθε η ώρα να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Μηλεών και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μαγνησίας Απ. Αρέθας συμπλήρωσε ότι η πρωτοβουλία ανάδειξης του Πηλίου σε «Πολυφάρμακο Όρος» θα αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για τον τουρισμό και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Η επικείμενη ημερίδα, όπως τόνισε, θα σηματοδοτήσει τη σύσταση του φορέα διαχείρισης που θα αναλάβει την εκπόνηση του εγχειρήματος, ενώ σχολίασε θετικά το ενδιαφέρον των φαρμακευτικών εταιρειών ως αξιόλογη προοπτική ανάπτυξης του εμπορικού σκέλους της πρότασης.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρία Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη αναφέρθηκε στη συμβολή του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος και συγκεκριμένα των καθηγητών και φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής για την υλοποίηση της ιδέας.
Η δράση για την υλοποίηση της μεγαλόπνοης ιδέας, μπορεί να χωριστεί σε πέντε φάσεις: συλλογή, συντήρηση, αναγνώριση, καταγραφή των βοτάνων, καλλιέργεια και προστασία των βοτάνων, εμπορική εκμετάλλευση των βοτάνων, δημιουργία Βοτανικού Κήπου και δημιουργία Βοτανικού Μουσείου.
Οι φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορούν, σύμφωνα με την κ. Μακραντωνάκη, να αναλάβουν την υλοποίηση της πρώτης φάσης με πληθώρα δράσεων, αλλά και να συμβάλλουν στις υπόλοιπες τέσσερις.
Από την εκτέλεση του έργου θα προκύψουν σημαντικά επιστημονικά οφέλη, αφού θα παραχθεί γνώση διαθέσιμη για πολλούς επιστημονικούς τομείς, όπως η Γεωπονία, η Ιατρική και η Βοτανική, ενώ ταυτόχρονα θα προκύψουν και οικονομικά οφέλη από την προβολή του Πηλίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου