ΤΟΠΙΚΑ

Βαρύ πρόστιμο στη Χαλυβουργία

βαρύ-πρόστιμο-στη-χαλυβουργία-851206

Πρόστιμο 100.000 ευρώ στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας -έστω και ένα περίπου χρόνο μετά την εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η οποία κατέγραψε σειρά παραβάσεων στο εργοστάσιο μετά από αυτοψία- επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά επιβάλλεται στην εταιρεία «Χαλυβουργία Θεσσαλίας ΑΣΕΕ» το τσουχτερό πρόστιμο για έξι παραβάσεις, οι οποίες διαπιστώθηκαν στο εργοστάσιο παραγωγής χάλυβα στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.
Το κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ προέβη σε αυτοψία στο χώρο του εργοστασίου τον Αύγουστο του 2005, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα συντάχθηκε η έκθεση, η οποία κατέγραφε τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν.
Μετά το απολογητικό υπόμνημα της εταιρείας η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προχώρησε σε πράξη βεβαίωσης της παράβασης και στις 2/3/2006 εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου.
Το πρόστιμο υπεγράφη τελικά από τον υπουργό Περιβάλλοντος τον περασμένο Μάϊο.

Παραβάσεις
Το κλιμάκιο των επιθεωρητών είχε συμπεριλάβει στο πόρισμά του σειρά διαπιστώσεων για κινδύνους επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και είχε βεβαιώσει τις αντίστοιχες παραβάσεις του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν στο εργοστάσιο της εταιρίας «Χαλυβουργία Θεσσαλίας», στη Β’ ΒΙΠΕ και το πρόστιμο που επιβλήθηκε κατά παράβαση είναι τα εξής:

1. Τα μεταχειρισμένα ορυκτέλαια –περίπου δέκα τόνοι ετησίως- που προέκυπταν από τη λειτουργία του εργοστασίου διατίθεντο έως και 30/9/2004 σε φορέα, ο οποίος δεν διέθετε άδεια συλλογής και μεταφοράς.
Σύμφωνα με την νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση των χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, η εταιρεία θα έπρεπε να τα παραδίδει σε επιχειρήσεις που έχουν σχετική άδεια. Οι επιθεωρητές, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η εταιρεία δεν πληρούσε τον συγκεκριμένο όρο. Για αυτή την παράβαση επιβλήθηκε πρόστιμο 16.300 ευρώ.

2. Τα στερεά απόβλητα, περίπου 50.000 τόνοι σκωρία ανά έτος, του θαλάμου τήξης διαπιστώθηκε ότι παραδίδονταν προς αξιοποίηση στην εταιρία Αλέξανδρος International Ltd, η οποία δεν διαθέτει άδεια διαχείρισης (συλλογή, μεταφορά και αξιοποίηση).
Η εταιρεία υποχρεούται εφόσον παραδίδει τα παραγόμενα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα σε φορέα διαχείρισης, αυτός να έχει άδεια διαχείρισης. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε ανέρχεται στις 10.900 ευρώ.

3. Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση με υψηλή βλάστηση περιμετρικά του γηπέδου του εργοστασίου σε ποσοστό 80%, κατά παράβαση όρου σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Σύμφωνα με τον όρο η εταιρεία είχε την υποχρέωση να προβεί σε δεντροφύτευση περιμετρικά του γηπέδου της εγκατάστασης με υψηλή βλάστηση. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό 80% περίπου δεν ανταποκριθεί σε μεγάλο ποσοστό στην συγκεκριμένη υποχρέωση. Για την τρίτη παράβαση, το πρόστιμο ανέρχεται στις 13.000 ευρώ.

4. Άλλη παράβαση αφορούσε στην προσωρινή αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων πρώτης ύλης (παλαιοσίδηρος) εκτός του προβλεπόμενου χώρου, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (στεγάνωση με σκυρόδεμα).
Υποχρέωση της εταιρείας είναι να αποθηκεύει τις πρώτες ύλες σε στεγανούς χώρους διαστρωμένους με σκυρόδεμα και όφειλε να μεριμνήσει για την εξασφάλιση της στεγανότητας των χώρων αυτών, σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών. Για αυτή την παράβαση, καλείται να κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο, ύψους 32.600 ευρώ.

5. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η προσωρινή αποθήκευση των συγκεκριμένων αποβλήτων του μύλου αλέσεως και ολόκληρων ελαστικών οχημάτων γίνεται στο οικόπεδο του εργοστασίου χωρίς άδεια.
Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι γίνεται προσωρινή αποθήκευση στερεών αποβλήτων, περίπου 9.0000 τόνοι απόβλητα μύλου αλέσεως και μεγάλο μη προσδιοριζόμενο αριθμό ολόκληρων ελαστικών οχημάτων, στοιβαγμένων σε δύο σωρούς, εντός του γηπέδου του εργοστασίου, χωρίς σχετική άδεια προσωρινής αποθήκευσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου