ΤΟΠΙΚΑ

Υποψήφια στη Μαγνησία η Αλ. Παπαρήγα;

υποψήφια-στη-μαγνησία-η-αλ-παπαρήγα-851206

Νομό με έντονα τα στοιχεία της αγροτιάς αλλά και των προβλημάτων απασχόλησης δεν αποκλείεται να επιλέξει η κ. Αλέκα Παπαρήγα, αφήνοντας -ή παράλληλα με- τη Β’ Αθήνας. Για την απερχόμενη γραμματέα του ΚΚΕ συζητείται η Μαγνησία.
Οι προσδοκίες αυξημένης κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, βάσει και του νέου εκλογικού νόμου, προκαλούν έντονη κινητικότητα στα κόμματα της Αριστεράς που αναζητούν νέα πρόσωπα για τα ψηφοδέλτια και τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς αποτυπώνεται όχι μόνο στη στρατηγική των περιοδειών των δύο επικεφαλής, αλλά και στις εκλογικές περιφέρειες που θα θέσουν υποψηφιότητα.
Τον χορό άνοιξε ο κ. Α. Αλαβάνος δηλώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος στον Νομό Ηρακλείου, παίρνοντας έτσι το ρίσκο ο επικεφαλής κοινοβουλευτικού κόμματος να είναι εκτός Βουλής! Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεπεράσει πανελλαδικά το ποσοστό του 3,7% – 3,8% (αντί 3,25% το 2004), ώστε ο κ. Αλαβάνος να εκλεγεί, καθώς στις Σέρρες ή την Ημαθία όπου, επίσης, θα είναι υποψήφιος το κόμμα προεξοφλείται ότι δε θα κερδίσει έδρα.
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, οι «μικροί» εξετάζουν σοβαρά και τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, καθώς είναι λίαν πιθανό να αναδείξει βουλευτή το ΚΚΕ και εφόσον η Ν.Δ. δεν υπερβεί το 44% πανελλαδικά, και το τέταρτο κόμμα (ΣΥΝ ή ΛΑΟΣ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις). Στον Περισσό αναζητείται πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, ενώ στον ΣΥΝ έχουν καταλήξει στο πρόσωπο του κ. Γιάννη Μπανιά. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, στην τελευταία τιμητική θέση, θα είναι και ο Αλ. Τσίπρας, που επέμεινε να μείνει στα του Δήμου Αθηναίων.
Ακλόνητο φαβορί για την Α’ Αθήνας του ΚΚΕ είναι η κ. Λιάνα Κανέλλη, ενώ έχουν «ακουστεί» επίσης τα ονόματα του υποψήφιου δημάρχου Καισαριανής, συνδικαλιστή κ. Δημ. Αγκαβανάκη και του γραμματέα της κομματικής οργάνωσης Αθήνας Δ. Αρβανιτάκη. Στη Β’ Αθήνας, εκτός του νυν βουλευτή κ. Αντ. Σκυλλάκου (και της κ. Παπαρήγα), ως υποψήφιοι συζητούνται ο επικεφαλής του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ κ. Γ. Μαυρίκος, ο ηθοποιός κ. Β. Κολοβός και ο συνδικαλιστής κ. Π. Πάλμος. Εκτός ψηφοδελτίων φαίνεται ότι μένει ο κ. Ορ. Κολοζώφ, βουλευτής από το 1993.
Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας, με δεδομένη την αποχώρηση του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου, φιλοδοξεί να αναδείξει σίγουρα έναν, αν όχι δύο, βουλευτές. Υποψήφιοι θα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Ν. Βούτσης, ο γραμματέας της νεολαίας κ. Δ. Τζανακόπουλος, από την τοπική αυτοδιοίκηση η κ. Αννα Φιλίνη και οι κ.κ. Αυγή Θεοδόση, Δ. Χατζησωκράτης και Γ. Μπαλάφας από την Πολιτική Γραμματεία. Μόνον επικοινωνιακό χαρακτήρα θα έχει ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Γρ. Ψαριανού.
Στη Βϳ περιφέρεια της Αθήνας, εκτός των νυν βουλευτών Φώτη Κουβέλη και Γ. Δραγασάκη τη θέση του κ. Αλαβάνου θα καταλάβει ο κ. Μιχ. Παπαγιαννάκης. Υποψήφιος θα είναι και ο νομικός, επί χρόνια συνδικαλιστής, κ. Δ. Στρατούλης, αλλά και οι κ. Θ. Μαργαρίτης, Π. Τριγάζης, Π. Κοροβέσης και η κ. Ρένα Δούρου.
Στο «Υπόλοιπο» Αττικής υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο βουλευτής κ. Θ. Λεβέντης, ενώ για το ΚΚΕ, που πιθανολογεί βάσιμα ότι θα εκλέξει βουλευτή, ακούγονται οι κ. Δ. Καμπούρης και Ν. Στεφανίδης.
Για τις περιφέρειες του Πειραιά, από τον Περισσό, σίγουρες είναι οι υποψηφιότητες της νυν βουλευτού κ. Βέρας Νικολαΐδου, ενώ επίσης στη Β’ Πειραιά υποψήφιοι θα είναι ο κ. Γ. Πατσιλινάκος και ο συνδικαλιστής κ. Γ. Μανουσογιαννάκης. Η Κουμουνδούρου φιλοδοξεί να αναδείξει από ένα βουλευτή στις περιφέρειες του λιμανιού: Τον κ. Θ. Δρίτσα στην Α’ και τον Π. Λαφαζάνη στη Β’ Πειραιά.
Στη Θεσσαλονίκη για το ΚΚΕ σίγουροι υποψήφιοι θα είναι οι νυν βουλευτές κ. Γ. Χουρμουζιάδης (Α’) και Α. Τζέκης (Β’), ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσουν οι κ. Ασημίνα Ξηροτύρη και Τ. Κουράκης. Το ΚΚΕ ελπίζει βάσιμα σε έδρες και σε Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία, αλλά και Εύβοια, Κέρκυρα, ενώ σε Εύβοια, Λάρισα, Μαγνησία, Αχαΐα, Γιάννενα, Ροδόπη κοιτάζει για την «έκπληξη» ο ΣΥΝ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου