ΤΟΠΙΚΑ

Παρατήρηση της «βροχής» των Περσείδων με τηλεσκόπια που θα στηθούν στο Σωρό

παρατήρηση-της-βροχής-των-περσείδω-851206

Μια εξαιρετική αστροβραδιά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Βολιώτες σήμερα το βράδυ, διότι εκτός από τους αστέρες και τους αστερισμούς που θα παρατηρήσουν στον ουράνιο θόλο, εκτός από το Δία και τον Κρόνο που θα ιδούν με τα τηλεσκόπια, θα έχουν την ευκαιρία ακόμη να παρατηρήσουν και τους Περσείδες διάττοντες αστέρες, οι οποίοι θα πέφτουν σε όλο το πλάτος του ουρανού, αλλά περισσότερο βορειοανατολικά.
Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας οργανώνει για το σκοπό αυτό μια ειδική εκδήλωση, από τις 10 έως τις 12 η ώρα το βράδυ, για την παρακολούθηση της βροχής αυτής των Περσειδών διαττόντων αστέρων, πάνω από το συνοικισμό του Αγίου Στεφάνου (πρώην Σωρού), στην κορυφή “Σταυρός”. Για να μεταβεί κανείς εκεί πρέπει, αφού φθάσει στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, να κατευθυνθεί προς τα πάνω, δυτικά, στην οδό Αμαρυλλίδας, έπειτα να στρίψει αριστερά στην οδό Αλόης και τέλος να πάει δεξιά προς τα πάνω στην οδό Γιασεμιών. Έτσι θα φθάσει στην κορυφή, και στρίβοντας αριστερά βρίσκεται στα τελευταία όρια του συνοικισμού των Δημοσίων Υπαλλήλων. Εκεί, στο πλάτωμα, θα στηθούν και μερικά τηλεσκόπια, για την παρατήρηση του Δία και του Κρόνου. Αλλά το κύριο θέαμα είναι η παρατήρηση με γυμνό μάτι των διαττόντων αστέρων. Μέλη της Εταιρείας θα εξηγούν το φαινόμενο στους επισκέπτες και παράλληλα θα δείχνουν τους διάφορους αστερισμούς στον ουράνιο θόλο.
Στον αυγουστιάτικο ουρανό θα είναι ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, οι Περσείδες διάττοντες αστέρες, τους οποίους θα παρατηρήσουν παράλληλα και όλοι οι Ερασιτέχνες Αστρονόμοι της Ελλάδος που συμμετέχουν στους 16 ερασιτεχνικούς Συλλόγους και σε πολλές ομάδες αστροπαρατηρητών, μεταβαίνοντας σε τόπους μακριά από τα φώτα των πόλεων.
Οι Περσείδες είναι διάττοντες αστέρες, δηλ. αστέρια που πέφτουν ή πεφτάστερα, όπως τα λέει ο λαός, που θα παρατηρηθούν βορειοανατολικά στον ουρανό, όπου θα βρίσκεται ο αστερισμός του Περσέως, σήμερα, Κυριακή, 12 Αυγούστου και από ώρα 10 μ.μ. έως και το πρωί της Δευτέρας. Αλλά και σε όλο το πλάτος του ουρανού μπορούν να παρατηρηθούν. Το ακτινοβόλο σημείο των αστέρων που θα πέφτουν, είναι ο αστέρας η – Περσέως. Θα πέφτουν πάρα πολλοί –οι θεωρητικές προβλέψεις κάνουν λόγο για 90 ανά ώρα- και γι’ αυτό το φαινόμενο ονομάζεται βροχή διαττόντων αστέρων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου