ΤΟΠΙΚΑ

Πάμε για πεντακομματική Βουλή

πάμε-για-πεντακομματική-βουλή-851206

Μια εκλογική βραδιά για γερά νεύρα προβλέπουν οι εκλογολόγοι για την επόμενη αναμέτρηση στις κάλπες. Οι αναλυτές και οι δημοσκόποι δείχνουν νικητή με οριακή διαφορά, ισχνή αυτοδυναμία, πτώση στα ποσοστά του δικομματισμού κι ενίσχυση των μικρότερων που θα οδηγήσει σε πεντακομματική Βουλή.
Ο Στρ.Φαναράς της Μetron Αnalysis, με βάση τις τελευταίες μετρήσεις που είχαν διενεργηθεί περί τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, εκτιμά ότι το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερες από 151- 154 έδρες. Τότε προβάδισμα είχε η ΝΔ, αλλά δεν είχε εκτιμηθεί η φθορά της κυβέρνησης από τις πυρκαγιές.
Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Κάπα Research Τ.Γεωργιάδη, ο οποίος λέει πως «σε καμία περίπτωση το πρώτο κόμμα δεν θα καταφέρει να εκλέξει περισσότερους από 156 βουλευτές».
Ο Κ.Παναγόπουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Αlco θεωρεί ότι οι εκλογές «θα εξελιχθούν σε ντέρμπι με φαβορί», συμφωνώντας με τους συναδέλφους του ότι «το όποιο κλίμα από τις φωτιές και η ικανότητα διαχείρισης της κυβέρνησης δεν έχει αποτυπωθεί σε καμία δημοσκόπηση».
Επιπλέον, οι ειδικοί «βλέπουν» ότι στις επερχόμενες εκλογές θα καταγραφεί η τάση «να κοντύνουν» τα δύο μεγάλα κόμματα. Η απαξία στην πολιτική που παρατηρείται την τελευταία περίοδο ενισχύει τα μικρά και τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, επισημαίνουν οι εκλογολόγοι τονίζοντας ότι o ΛΑ.Ο.Σ. μπορεί να πάρει ένα μεγάλο ποσοστό διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα να ευνοηθούν κόμματα, όπως των Πράσινων Οικολόγων, που δεν θα μπουν στη Βουλή.
Εξ αντικειμένου, αυτή η περίπτωση θα λειτουργήσει υπέρ του πρώτου κόμματος.
«Πιστεύω ότι θα δούμε χαμηλά ποσοστά στον δικομματισμό» δηλώνει στην εφημερίδα ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος, εντοπίζοντας τα ποσοστά των δύο μεγάλων περίπου στο 40 με 42%.

H Mαγνησία
Δέκα περιφέρειες «καίνε» το κομματικό επιτελείο της ΝΔ λόγω των τοπικών ερίδων, αλλά και του εκλογικού νόμου. Με εσπευσμένη μετεγγραφή του Αρη Σπηλιωτόπουλου η Ρηγίλλης θα επιχειρήσει να λύσει το «πρόβλημα» της Αχαΐας, που έγινε μεγαλύτερο μετά την αποχώρηση του πρώην υπουργού Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.
Αλλες «προβληματικές» περιφέρειες για τη ΝΔ είναι η Β’ Αθήνας, όπου θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανακτήσει το προβάδισμα, ο Πειραιάς, η Αιτωλοακαρνανία, η Κέρκυρα, οι Σέρρες, η Μαγνησία, η Βοιωτία και η Εύβοια.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τις εκλογικές παγίδες με τονωτικές ενέσεις σε αδύναμα ψηφοδέλτια. Ο νέος εκλογικός νόμος προκαλεί ανασφάλεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η εφαρμογή του αναμένεται να διαφοροποιήσει τα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη με την αλλαγή στον τρόπο κατανομής των εδρών.
Πρόβλημα για τη Χ. Τρικούπη αποτελούν οι περιφέρειες Ηρακλείου, Λάρισας, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων και Γρεβενών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου