ΤΟΠΙΚΑ

Τραβάει το σχοινί ο Πούτιν

τραβάει-το-σχοινί-ο-πούτιν-851206

Πού το πάει η Ρωσία του Πούτιν; Μέσα στο φετινό καλοκαίρι έστειλε υποβρύχιο με τη σημαία της στον βυθό του Βόρειου Πόλου, παραβίασε τον βρετανικό εναέριο χώρο στη Βόρεια Θάλασσα, έριξε βόμβες στη Γεωργία και χτες έφτασε ως την αμερικανική βάση Γκουάμ, στη μέση του Ειρηνικού, με πυρηνικά βομβαρδιστικά Tu-95! Κι ακόμη το ρωσικό Ναυτικό δήλωσε ότι θέλει να ξανακάνει αισθητή την παρουσία του στη Μεσόγειο, όπως τα «παλιά, καλά χρόνια». Αν δεν είναι όλα αυτά σημάδια πως η Ρωσία θέλει να ξαναγίνει υπερδύναμη, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους…
Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου είχαν να πετάξουν οι «αρκούδες» της ρωσικής αεροπορίας σε τόσο μακρινές περιοχές ευθύνης του ΝΑΤΟ. «Αναβιώσαμε μια παλιά παράδοση. Δύο νεαρά πληρώματα πέταξαν ως τη μέση του Ωκεανού και αντάλλαξαν χαμόγελα με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους», είπε ο αρχηγός μακρινών πτήσεων της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, Πάβελ Αντρόσοβ.
Οι Αμερικανοί «σηκώθηκαν» για να αναγνωρίσουν τα ρωσικά Tu-95, που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν με πυρηνικά το έδαφος του εχθρού, ακόμη κι αν οι επίγειες εγκαταστάσεις της Ρωσίας καταστραφούν από πυρηνικό χτύπημα.
Ο αρχηγός της ρωσικής αεροπορίας, πτέραρχος Ιγκόρ Χβόροβ, κάλεσε τη Δύση να συμφιλιωθεί με την πλανητική παρουσία της Μόσχας: «Δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο στη δραστηριότητά μας. Πώς οι Αμερικανοί πετούν από τη χώρα τους ως το Γκουάμ ή στο νησί Γκαρσία, στη μέση του Ινδικού;…».
Η πτήση των Τουπόλεφ Tu-95 κράτησε 13 ώρες, από τη βάση Μπλαγκοβεσένσκ, της ρωσικής Απω Ανατολής. Μία μέρα νωρίτερα ένα ζεύγος στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 (οι ΝΑΤΟϊκοί τα λένε «Μπλακ Τζακ» και οι Ρώσοι «Λευκούς Κύκνους») πραγματοποίησε επιτυχή ρίψη πυραύλων, σε μία πτήση χιλιάδων χιλιομέτρων, από τη νοτιοδυτική Ρωσία ως την Απω Ανατολή. Κι ο ίδιος ο Πούτιν έχει πετάξει με αυτό το αεροσκάφος.
Στο μεταξύ, η Μόσχα δείχνει διατεθειμένη να τραβήξει το σκοινί, ακόμη και με την Ουάσιγκτον, στο θέμα των αεροπορικών βομβών που έπεσαν στη Γεωργία. Ο αρχηγός του ρωσικού επιτελείου, Γιούρι Μπαλουγέβσκι, χαρακτήρισε «πρόκληση» τις κατηγορίες της Τιφλίδας κατά της Μόσχας, κι επέμεινε πως ο πύραυλος «απορρίφθηκε», και δεν «εκτοξεύθηκε», όπως ισχυρίζονται οι Γεωργιανοί.
Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν τη ρωσική «πυραυλική επίθεση» κοντά στη Νότια Οσετία, η οποία θέλει να αποσχιστεί από τη Γεωργία, με την υποστήριξη της Μόσχας. Οι Γεωργιανοί φέρνουν εσπευσμένα το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πάντως η Ρωσία παραδέχτηκε έμμεσα πως το «λάθος» στη Γεωργία δεν ήταν και τόσο τυχαίο. Ο Μπαλουγέβσκι έκανε παραλληλισμό ανάμεσα στο μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και των γεωργιανών επαρχιών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους.
«Αν το Κόσοβο ανεξαρτητοποιηθεί, τότε η Γεωργία θα μπορούσε να χάσει τις δύο επαρχίες», είπε ο Μπαλουγέβσκι για να τ ακούσει η Δύση.
Από την άλλη πλευρά, το βήμα της Ρωσίας στον Βόρειο Πόλο κινητοποίησε και τον Καναδά, που διεκδικεί επίσης μέρος της υφαλοκρηπίδας. Ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ πραγματοποιεί έκτακτη τριήμερη επίσκεψη στις αρκτικές επαρχίες, όπου θα εξαγγείλει στρατιωτικά και οικονομικά προγράμματα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι το υπέδαφος του Βόρειου Πόλου κρύβει το 25% των μη ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου