ΤΟΠΙΚΑ

Κοσμοσυρροή για τις “γαλάζιες” λίστες

κοσμοσυρροή-για-τις-γαλάζιες-λίστε-851206

Ημερολόγιο αντί βιβλίων έχουν πάρει στις βαλίτσες τους όλοι οι υπουργοί και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που αναχωρούν, ο ένας μετά τον άλλον, για τις εξαιρετικά σύντομες καλοκαιρινές τους διακοπές. Χωρίς υπερβολή, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο -παρότι περίπου προεξοφλούν ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε στις 23 είτε το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου- προσπαθούν να καταρτίσουν το προσωπικό τους εκλογικό πρόγραμμα κατά τρόπο «ευέλικτο», που να περιλαμβάνει εναλλακτικές επιλογές για όλες τις πιθανές ημερομηνίες.
Περιμένει…
Κάτι ανάλογο πράττει και ο κεντρικός κομματικός μηχανισμός, ο οποίος περιμένει την επίσημη οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών, προκειμένου να αποφασίσει τις ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των βασικών προεκλογικών δράσεων, όπως οι περιοδείες που θα κάνουν ο πρωθυπουργός και οι κορυφαίοι υπουργοί, οι ανοικτές συγκεντρώσεις κ.ά.
Μέχρι στιγμής, το μόνο που φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί είναι ότι αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο για να οριστικοποιήσει τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων ανά την επικράτεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Λευτ. Ζαγορίτης, έχει στα χέρια του υπερδιπλάσιο αριθμό υποψηφιοτήτων από τις απαιτούμενες και ήδη έχει έτοιμη τη βασική εισήγηση για τα πρόσωπα τα οποία θα πρέπει να επιλεγούν. Το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον καταγράφεται κυρίως σε πολυεδρικές περιφέρειες (από τέσσερις έδρες και πάνω), όπου οι πιθανότητες εκλογής εμφανίζονται μεγαλύτερες.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός της Ρηγίλλης περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα επισκέψεων του πρωθυπουργού σε περιοχές πέριξ της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του τριημέρου των εγκαινίων της ΔΕΘ, δηλαδή στις 7-8 και 9 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού ο υπουργός κ. Γ. Σουφλιάς έχει προγραμματίσει για την ίδια περίοδο σειρά εγκαινίων έργων, σε ορισμένα από τα οποία θα παραστεί και ο κ. Καραμανλής.
Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα ενταχθούν ακόμη ομιλίες σε μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς και σε περιοχές που κρίνονται εκλογικά κρίσιμες, αλλά και «στοχευμένες» παρουσίες και παρεμβάσεις, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η διείσδυση σε ειδικά εκλογικά κοινά.
Στη Ρηγίλλης δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τη χρονική πίεση που δημιουργεί η ειλημμένη πλέον απόφαση του πρωθυπουργού για διενέργεια των εκλογών τον Σεπτέμβριο, καθώς, όπως λένε, η πρόσφατη διοργάνωση των προσυνεδρίων υπήρξε μια άριστη ευκαιρία για την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού, την καταγραφή αδυναμιών και κενών και την αντιμετώπισή τους.
Ασφαλής εικόνα
Ταυτοχρόνως, η εμπειρία των προσυνεδρίων έδωσε και μια πιο ασφαλή εικόνα στο κεντρικό επιτελείο για τη δυναμική του κυβερνώντος κόμματος σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας, η οποία τώρα θα αξιοποιηθεί για την επιλογή των νομών που θα πρέπει να δοθεί το προεκλογικό βάρος.
Πάντως, γενική αίσθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι το μπαράζ εξαγγελιών των τελευταίων ημερών και η επιλογή του πρωθυπουργού για εκλογές στο συντομότερο δυνατό χρόνο έχουν αιφνιδιάσει το «αντίπαλο στρατόπεδο». «Εμείς θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι. Το ΠΑΣΟΚ θα δυσκολευτεί» λένε οι περισσότεροι, προσυπογράφοντας τον χειρισμό των «εκλογών express» που τελικώς προκρίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου