ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για τον βιολογικό του Πτελεού

συνεχίζονται-οι-διαμαρτυρίες-για-τον-851206

Υπόμνημα προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα, με αφορμή την κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού, απέστειλε η Επιτροπή φορέων και πολιτών για το έργο «Δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Πτελεού – Πηγαδιού».
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, «ξεκάθαρη θέση μας και πρόταση του ψηφίσματος το οποίο αποστείλαμε ήδη τόσο σε εσάς όσο και στις άλλες εμπλεκόμενες αρχές, είναι η τροποποίηση της μελέτης για το έργο του Βιολογικού Πτελεού-Πηγαδιού έτσι ώστε τα λύματα να μην πέφτουν στον κλειστό κόλπο Πτελεού, αλλά να οδηγούνται με αγωγό στα ανατολικά παράλια (απέναντι από το Τρίκερι) και να ρίπτονται σε μεγάλη απόσταση από την ακτή και σε μεγάλο βάθος, με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.
Δηλαδή ζητούμε την αλλαγή του χώρου και τρόπου διάθεσης των λυμάτων για να μην επιβαρυνθεί ο κλειστός κόλπος, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ανυπαρξία θαλασσίων ρευμάτων.
Δεν ζητούμε την ακύρωση του έργου με κανένα τρόπο και αυτό είναι σαφές.
Την τροποποίηση αυτή δεν τη ζητήσαμε αβασάνιστα, αλλά αφού πρώτα διαβάσαμε και ξαναδιαβάσαμε τη ¨Μελέτη του Βιολογικού¨ και αντιληφθήκαμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλουν να τα παρουσιάσουν κάποιοι.
Μερικές επισημάνσεις από τη ¨Μελέτη του Βιολογικού¨:
• Εάν καθημερινά πέφτουν στο ρέμα 630 τόνοι επεξεργασμένων λυμάτων (σύμφωνα με τη ¨Μελέτη¨,) είναι δυνατόν να μην φτάσουν τα λύματα στη θάλασσα;
• Με ποιον συλλογισμό αναφέρει η ¨Μελέτη¨ ότι τα λύματα θα απορροφώνται από το έδαφος στο ρέμα μετά από 1825 μ. και δεν θα φτάνουν στη θάλασσα; Ή μήπως έκαναν σχετικούς ελέγχους (test pits) για να γνωρίζουν το συντελεστή διαπερατότητας (Κ); Θέλουμε να μάθουμε πού έγιναν αυτοί.
• Κάποιοι διαδίδουν εσκεμμένα ότι τα λύματα θα είναι καθαρά, τόσο καθαρά που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση. Λένε ψέματα! Η ίδια η ¨Μελέτη¨ τους διαψεύδει αφού αναφέρει: 1ον ότι για να γίνει αυτό θα απαιτηθεί στο μέλλον και άλλο στάδιο επεξεργασίας των λυμάτων και 2ον ότι με τη δευτεροβάθμια επεξεργασία πού θα γίνεται τώρα στο Βιολογικό, το άζωτο, φώσφορο και τα οικιακά χημικά θα ρίπτονται στο έδαφος ανεπεξέργαστα. Για το ζήτημα χρήσης των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση φυτών και δέντρων σας γνωρίζουμε ότι ήρθαμε σε επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη ¨Βιολογικών¨ άλλων, μεγαλύτερων πόλεων. Μας είπαν ότι αν και η επεξεργασία σ’ αυτούς είναι τριτοβάθμια και θεωρητικά θα μπορούσαν τα λύματα να χρησιμοποιηθούν για άρδευση, εντούτοις όταν αρχικά επιχειρήθηκε αυτό, εξαιτίας αστοχιών της μονάδας του ¨Βιολογικού¨ τα φυτά ξεράθηκαν και υπήρχαν δικαστικές διαμάχες με τους αγρότες και για το λόγο αυτό εγκαταλείφθηκε η άρδευση και πλέον τα ρίχνουν σε μεγάλες τάφρους όπου στραγγίζουν στο έδαφος (επειδή εκεί κοντά δεν υπάρχει θάλασσα).
• Η ¨Μελέτη του Βιολογικού¨ στην ¨Έκθεση¨ αρχικά αναφέρει ότι εκτός των άλλων ακρογιαλιών «υπάρχουν και οι ακρογιαλιές του Λουτρού και της Λιχούρας (που είναι βιότοπος) οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαία».
Αυτή τη «ραγδαία ανάπτυξη» επιθυμούμε για τον τόπο μας;!!
Σε συνάντηση που είχαμε πρόσφατα με το Δήμαρχο Πτελεού διαφάνηκε η πρόθεσή του να δρομολογήσει τροποποίηση σχετικά με το χώρο διάθεσης, επιλέγοντας άλλο ρέμα με το σκεπτικό ότι η απόσταση, από το σημείο ρίψης των λυμάτων στην κοίτη του έως τη θάλασσα, είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη.
Αυτή η λύση δεν μας ικανοποιεί με κανένα τρόπο επειδή και αυτό το ρέμα, αφενός εκβάλλει στον ίδιο κλειστό κόλπο και αφετέρου σ’ αυτό συγκλίνουν και άλλα μικρότερα ρέματα με συνέπεια να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ποσότητα υδάτων για περισσότερο μάλιστα χρονικό διάστημα στη διάρκεια του έτους.
Κατόπιν των παραπάνω εκτεθέντων σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε έτσι ώστε ούτε το έργο του Βιολογικού να χαθεί (αφού έχει τεράστια σημασία για την περιοχή μας) αλλά να δοθεί και η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη διάθεση των λυμάτων με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Σας ενημερώνουμε πως ήδη κινούμαστε για την κατάρτιση οικονομοτεχνικής

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου