ΤΟΠΙΚΑ

Δεν χρειάζεται αναδάσωση το Πήλιο

δεν-χρειάζεται-αναδάσωση-το-πήλιο-851206

Σε φυσική αναγέννηση αφήνονται τα δέντρα και τα υπόλοιπα φυτά του Πηλίου, καθώς όπως αναφέρουν ειδικοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να βλαστήσουν εκ νέου και να δώσουν «ζωή» στην περιοχή. Οι καμένες εκτάσεις, που ειδικά στις περιοχές του Νεοχωρίου, της Συκής και του Καλαμακίου είναι αρκετές είναι ανεπίτρεπτο ν αναδασωθούν λένε οι δασολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Ντίτορας.
“Δε θα επιτρέψουμε κανέναν να μπει στο δάσος και να προχωρήσει σε αναδάσωση. Τα φυτά πρέπει ν΄ αφεθούν τουλάχιστον δύο χρόνια, χωρίς ανθρώπινη επαφή για να πρασινίσει ξανά ο τόπος χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα” τονίζει με δήλωσή του στον “Τ”.
Συνεχίζοντας μάλιστα την τοποθέτηση του προειδοποιεί ότι αν και εφόσον αντιληφθεί κάποιους που θελήσουν να μπουν, ή έχουν ήδη εισέλθει στο δάσος θα προχωρήσει μόνος σε καταγγελία στον εισαγγελέα. “Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα φυτά χρειάζονται το χρόνο τους για να ξαναγεννηθούν. Δε χρειάζονται προς το παρόν ανθρώπινη παρέμβαση”.
Οι καταπράσινες περιοχές του Πηλίου, μετά την οικολογική καταστροφή του Ιούλη είναι φυσικό να προκαλούν συγκίνηση και αγανάκτηση στα μάτια τουριστών και λοιπών ανθρώπων που τυγχάνει να επισκεφτούν τις καμένες εκτάσεις. Ωστόσο η δέσμευση των ειδικών, παραμένει ότι σε πολύ λίγο το πράσινο θ΄ αρχίσει και πάλι να φυτρώνει. «Αν ανεβείτε και τώρα ακόμη στο Πήλιο θα δείτε ότι έχουν βγει τα πρώτα φυτά. Έχει πρασινίσει κάπως ο τόπος. Δε λέω ότι έγινε δάσος, όπως ήταν. Αυτό θ΄ αργήσει. Στο μάτι όμως σπάει η μονοτονία του καμένου που υπήρχε πριν από ένα μήνα. Και όσο αφήνουμε τη φύση χωρίς την παρέμβασή μας, να είστε σίγουροι ότι ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά της” τονίζει ο κ. Ντίτορας.
Η πεποίθηση όλων είναι ότι η περιοχή σε δύο χρόνια θα έχει πρασινίσει. Πολύ σύντομα θα μπορεί κάποιος να δει πουρνάρια, κουμαριές, πλατύφυλλα να αρχίσουν σιγά – σιγά να ξεπετούν νέα φυτά. Αρκεί βέβαια να βρέξει ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν.
Κάτι εξίσου σημαντικό που προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Ντίτορα είναι η ενδεχόμενη απαγόρευση του κυνηγιού περιμετρικά της βιομηχανικής ζώνης, ώστε να προστατευτεί η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής. “Είναι κάτι το οποίο μπορεί να ισχύσει σύντομα” τονίζει. Ωστόσο σχετικά με την προσπάθεια των κυνηγών του Βόλου να προχωρήσουν σε αναδάσωση του Πηλίου μέσα στο Νοέμβρη, όπως δεσμεύτηκαν μέσω του “Τ” δηλώνει απερίφραστα ότι δε θα το επιτρέψει να συμβεί. “Δε θα μπει κανείς μέσα στο δάσος” επαναλαμβάνει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου