ΤΟΠΙΚΑ

Ψάχνουν για ημερομηνία το Σεπτέμβριο

ψάχνουν-για-ημερομηνία-το-σεπτέμβριο-851206

Το βασικό κριτήριο για το χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών θα είναι η τύχη των νομοσχεδίων που εκκρεμούν προς συζήτηση και ψήφιση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, στο οποίο οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 21 Αυγούστου.
Υπουργοί με νομοθετικές εκκρεμότητες επιδιώκουν να μη διαλυθεί εσπευσμένα η Βουλή και να ψηφιστούν τώρα όσες παροχές έχουν εξαγγείλει, ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη, καθώς και η Ρηγίλλης, θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει στις κάλπες στην πρώτη «ανοικτή» ημερομηνία του Σεπτεμβρίου.
Εάν το Μαξίμου κρίνει ότι πρέπει να ψηφιστεί το σύνολο των νομοσχεδίων πριν από τη διάλυση της Βουλής, τότε οι κάλπες δε θα στηθούν πριν τις 30 Σεπτεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου θα έχει πάλι τον πρώτο λόγο όπως σημειώνουν επιτελικά στελέχη του κόμματος.
Για να περάσουν όλα τα νομοσχέδια, είναι πιθανό να χρειαστεί η Βουλή να παραμείνει ανοικτή και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Το προεδρείο της Βουλής εξετάζει το ενδεχόμενο να προστεθούν μετά την 21η Αυγούστου εμβόλιμες συνεδριάσεις, αλλά και σε αυτή την περίπτωση η Βουλή δεν μπορεί να διαλυθεί πριν από τις 31 Αυγούστου.
Έτσι, οι περισσότεροι υπουργοί που έχουν εκκρεμότητες πιέζουν για κάλπες στις 30 Σεπτεμβρίου.
Στη Ρηγίλλης κινούνται με σχέδιο για μια σύντομη προεκλογική εκστρατεία και εκτιμούν ότι η 23η Σεπτεμβρίου είναι η καταλληλότερη από τις «ανοικτές» ημερομηνίες για τις κάλπες.
Στο χρονοδιάγραμμα υπάρχει και η 30ή Σεπτεμβρίου, ενώ μάλλον αποκλείεται η 7η Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης δεν επιθυμεί τη διάλυση της Βουλής πριν περάσουν οι αυξήσεις στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κινείται και ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, που φέρεται ότι εισηγείται να μη στηθούν κάλπες πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου, αφού εκκρεμεί το νομοσχέδιο για τις μετατάξεις και τη «δεύτερη ευκαιρία» στους συμβασιούχους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου