ΤΟΠΙΚΑ

Οι προτάσεις του Βόλου για το Δ’ Κ.Π.Σ.

οι-προτάσεις-του-βόλου-για-το-δ-κ-π-σ-851206

Τις αρχικές προτάσεις του Δήμου για το Δ’ Κ.Π.Σ., καθώς η διαδικασία σχεδιασμού για τη νέα προγραμματική περίοδο (Δ’ ΚΠΣ) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και συνεπώς δεν υπάρχουν εγκεκριμένα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, κατέθεσε χθες στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης.
Οι στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι αφ’ ενός μεν η δημιουργία υποδομών, που θα επιτρέψουν στην πόλη του Βόλου να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, ιδιαίτερα στις συνοικίες, αφ’ ετέρου δε θα ενισχύσει τη δυνατότητα αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε τομείς, όπως το περιβάλλον και η προστασία του.
«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και συνάμα ρεαλιστικό πρόγραμμα», επεσήμανε ο Δήμαρχος Βόλου, «με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, στη βάση μιας συγκροτημένης λογικής που θέλει την οικονομική ανάπτυξη σε άμεση συνάρτηση και εξάρτηση με την κοινωνική, διατηρώντας πάντα στο επίκεντρο της προοπτικής του την κοινωνική συνοχή και τις ανάγκες του πολίτη».
«Εργαζόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα – υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου – για να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα προτεινόμενων έργων για το Δ’ ΚΠΣ, το οποίο θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην πόλη μας, με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει το νέο αυτό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε η πόλη μας να επωφεληθεί σε υποδομές σε όλους τους τομείς, σε υπηρεσίες προς τους κατοίκους της και τους επισκέπτες και σε σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές για το Δήμο».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος Βόλου στην επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη, «οι προτάσεις που κατατίθενται αποτελούν μία πρώτη προσέγγιση παρεμβάσεων που σε κάποιους τομείς παρουσιάζεται περισσότερο ολοκληρωμένη, ενώ σε κάποιους άλλους θα τύχει μεγαλύτερης επεξεργασίας». Η τελική πρόταση του Δήμου θα καταρτιστεί και θα υποβληθεί στην Περιφέρεια με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της έγκρισης των τομεακών και περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, του δημόσιου διαλόγου επί του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Βόλου και της διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς.

Προτεινόμενα έργα και δράσεις
Στην αρχική πρόταση του Δήμου Βόλου, ανά κατηγορία παρέμβασης προτείνονται τα εξής έργα και δράσεις:
• Στην κατηγορία των τεχνικών υποδομών προτείνονται: α) η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή της οδού Ιωλκού με τον Περιφερειακό, β) η ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου από τη Λαρίσης μέχρι την Μπουρμπουλήθρα και γ) η υπογείωση των γραμμών του ΟΣΕ από τον Κραυσίνδωνα έως το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ
• Στην κατηγορία των διατοπικών μεταφορικών συνδέσεων προτείνονται: α) η δημιουργία περιαστικού σιδηροδρόμου στη γραμμή Βόλου – Λάρισας υψηλής ταχύτητας, β) η ανάπτυξη συστήματος θαλάσσιων επιβατικών μεταφορών μικρών αποστάσεων (ΣΥΘΕΜΜΑ) του Παγασητικού Κόλπου και γ) η λειτουργία του Τρένου του Πηλίου από τον Αναυρο μέχρι τις Μηλιές.
• Στην κατηγορία των κοινωνικών υποδομών προτείνονται: α) η δημιουργία Δικτύου Κέντρου Πολιτών (κοινή εγκατάσταση και λειτουργία Κοινωνικών Κέντρων –ΚΑΠΗ –Συνοικιακών Συμβουλίων στις συνοικίες της πόλης), β) η κατασκευή Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (Πολυχώρου) ηλικίας 2 –12 ετών, γ) η δημιουργία Παιδικού Μουσείου Τέχνης, δ) η κατασκευή Διαδημοτικού Γηροκομείου και ε) η δημιουργία Κέντρου Διαβίωσης Αστέγων.
• Στην κατηγορία τηλεπικοινωνίες προτείνεται η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων
• Στην κατηγορία περιβάλλον προτείνονται: α) η κατασκευή λιμνοδεξαμενής στη Μακρινίτσα, β) η κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης στη Μπουρμπουλήθρα, γ) η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των συνοικιών Αγίων Αναργύρων και Παλιού Λιμεναρχείου, δ) βελτιωτικά έργα για την αντιπλημμυρική προστασία συνοικιών του Βόλου, ε) η αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού διάθεσης λυμάτων του ΕΕΛ-Αγκίστρι, στ) η υ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου