ΤΟΠΙΚΑ

Αθάνατη γραφειοκρατία

αθάνατη-γραφειοκρατία-851206

Μακάρι η επανίδρυση του κράτους και η πάταξη της γραφειοκρατίας να ήταν μόνο θέμα πολιτικής βούλησης τής εκάστοτε κυβέρνησης.
Ένα από τα θετικά που άφησαν στο χώρο της δημόσιας διοίκησης οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ -και προσωπικά ο εμπνευστής τους, ο ήδη αποχωρών από την πολιτική Σταύρος Μπένος- είναι τα «Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών». Τα οποία πράγματι διευκολύνουν σημαντικά τις συναλλαγές των πολιτών με το τέρας της γραφειοκρατίας. Όταν βεβαίως …δεν πέφτουν θύματα τα ίδια.
Μεσω του ΚΕΠ της Πλατείας Συντάγματος ζητήθηκε πιστοποιητικό γεννήσεως από τον Δήμο Αθηναίων, αφού ο αιτών ειναι δημότης Αθηνών. Εκδόθηκε σχετικά νωρίς. Αλλα είχε λάθος εγγραφή στο επώνυμο μητέρας του αιτούντος. Οπότε οι πρόθυμοι υπάλληλοι του ΚΕΠ ανέλαβαν να διορθώσουν το λάθος με κάθε επισημότητα ως προς τις διαδικασίες. Έκαναν οι ίδιοι την αίτηση στο ληξιαρχείο του τόπου γεννήσεως του πολίτη, εν προκειμένω στο Ληξιαρχείο Πειραιώς. Η δημόσια αύτη αρχή ανταποκρίθηκε μετά από λίγες μέρες στέλνοντας στην επίσης δημόσια υπηρεσία, που είναι το ΚΕΠ, ένα αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως, μεσω τηλεομοιοτυπίας, που φέρει την ένδειξη προελεύσεως «Ληξιαρχείον Πειραιώς». Μπήκε και η επικυρωτική σφραγίδα του ΚΕΠ φαρδιά – πλατιά πάνω στο φαξ και πήγε όχι ο πολίτης -που είναι εν Ελλάδι κατ αρχήν ύποπτος- αλλά υπάλληλος του ΚΕΠ, με το επίσημο έγγραφο στο χέρι, στο Δήμο Αθηναίων για τα περαιτέρω.
Αμ, δε.
Η αρχή Δήμος είπε στην αρχή ΚΕΠ ότι το χαρτί της αρχής Ληξιαρχείο δεν τους κάνει, επειδή έχει σταλεί μεσω τηλεομοιοτυπίας (φαξ) και ας είναι έγγραφο εσωτερικής αλληλογραφίας μεταξύ δύο υπηρεσιών και ας έχει και την επικύρωση της δεύτερης.
Και όμως υπάρχουν εγκύκλιοι που υποχρεώνουν τους υπαλλήλους να δέχονται τα υπηρεσιακά φαξ ως γνήσια έγγραφα. Αλλα η ουσία της γραφειοκρατίας ειναι ακριβώς αύτη: Ότι ο κάθε υπάλληλος, κατά τα κέφια του ή κατά το βαθμό επάρκειάς του, μπορεί να δίνει τη δική του ερμηνεία προκαλώντας και ταλαιπωρία στον πολίτη και φόρτο άχρηστων εργασιών στην ίδια την κρατική μηχανή.
Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, αν δεν καθιερωθεί η αρχή της προσωπικής ευθύνης, με ποινολόγιο, για όσους κάνουν τού κεφαλιού τους ή παραλείπουν να κάνουν εκείνο που πρέπει και στον χρόνο που επιβάλλεται να το κάνουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου