ΤΟΠΙΚΑ

«Στο περίμενε» οι Βολιώτες

στο-περίμενε-οι-βολιώτες-257761

Μέχρι και 10 μήνες περιμένουν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στο Βόλο που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης για την έκδοση της σύνταξης στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Σε ακόμα χειρότερη μοίρα είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και τους 15 μήνες.

Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στον ΟΑΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί Βολιώτες εργαζόμενοι που «αποχώρησαν» έχοντας κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης προκειμένου να προλάβουν νέες επιβαρυντικές ρυθμίσεις , περιμένουν για αρκετούς μήνες μέχρι να πάρουν στο χέρι τα πρώτα χρήματα.

Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μηχανοργάνωσης, αν και όπως ανακοινώθηκε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η συγκρότηση ειδικών κλιμακίων υπαλλήλων που θα έχουν αποκλειστικό έργο τον…

προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης και την έκδοση και εκτέλεση συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Προβλέπεται επίσης η ψηφιοποίηση του χρόνου της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων πριν από το 2002, έτσι ώστε το σύνολο του ασφαλιστικού βίου να καταχωρισθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ.

Γολγοθάς… και στο Δημόσιο

Ανείπωτες εξάλλου καθυστερήσεις παρατηρούνται στην έκδοση των εγκριτικών αποφάσεων για την καταβολή της σύνταξης στους δημοσίους υπαλλήλους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δέκα και πλέον μήνες στο περίμενε εν δυνάμει συνταξιούχοι υπηρεσιών του δημοσίου στη Μαγνησία, δεν έχουν ακόμη πάρει θετική απάντηση από το Λογιστήριο του Κράτους. Παραπέμπονται κάθε φορά από υπηρεσία σε υπηρεσία και η απάντηση είναι πάντα αρνητική.

Οι αιτήσεις στο Γενικό Λογιστήριο διαθέτουν όλες ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, προωθούνται ωστόσο με πολύ αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα οι συντάξεις να εκδίδονται σε 20 και πλέον μήνες. Τα ίδια και χειρότερα και για το εφάπαξ αφού μέχρι και 40 μήνες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν οι περισσότεροι. Υπολογίζεται ότι το Μάιο του 2013 θα πάρουν εφάπαξ οι υπάλληλοι που έκαναν αίτηση στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη του 2010.

Όσοι εξάλλου έκαναν αίτηση τον περασμένο Ιανουάριο θα πάρουν σύνταξη το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ όσοι κατέθεσαν τα χαρτιά από τις 20 Ιανουαρίου ως τα τέλη Φεβρουαρίου του ’10 δεν θα πάρουν εφάπαξ πριν το 2ο τρίμηνο του 2012.

Το εφάπαξ πάει για το 3ο τρίμηνο του 2012 για όσους κατέθεσαν αιτήσεις από αρχές Μάρτη ως τέλη Απρίλη του 2010, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2012 θα μπει το εφάπαξ όσων έκαναν τα χαρτιά τους μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του ’10.

Το 2013 θα πάρουν το εφάπαξ όσοι έκαναν αιτήσεις από τέλη Ιουνίου ως και τον Αύγουστο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου