ΤΟΠΙΚΑ

Θα συγκινήσουν τους πολίτες οι σειρήνες των παροχών;

θα-συγκινήσουν-τους-πολίτες-οι-σειρήν-851206

Σε καθημερινό μπαράζ εξελίσσονται οι υποσχέσεις, δεσμεύσεις ή εξαγγελίες της κυβέρνησης για αθρόες παροχές προς κάθε κοινωνική κατηγορία και κάθε ομάδα πολιτών-ψηφοφόρων.
Ακόμη και όσα στο πρόσφατο παρελθόν είχαν απορριφθεί, παρά τις πιέσεις κοινωνικών φορέων και την ομολογία των αναγκών, διότι έθεταν σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό και τις αντοχές της οικονομίας (επίδομα φτώχειας, εθνική κατώτατη σύνταξη, πολυτεκνικά επιδόματα κ.ά.), αυτές τις μέρες αποτελούν την καθημερινή αναφορά στις κυβερνητικές προθέσεις. Ενώ προετοιμάζεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, τόπος όπου εκ παραδόσεως ανακοινώνονται η οικονομική πολιτική του επόμενου έτους, αλλά και οι όποιες παροχές αποφασίσει να δώσει κάθε φορά η εκάστοτε κυβέρνηση, πόσο μάλλον όταν επίκεινται εκλογές, όπως στην παρούσα περίοδο, προετοιμάζεται και η κοινή γνώμη μέσω διαρροών προς τον Τύπο για όσα αναμένεται να ειπωθούν και να δοθούν (στο μέλλον).
Πρόκειται για την κλασική μέθοδο αλλαγής του πολιτικού κλίματος, στροφής της πολιτικής ατζέντας συζητήσεων μακριά από επικίνδυνα και ασύμφορα θέματα, όπως οι πυρκαγιές, η ανεπάρκεια του μηχανισμού ή η αλαζονική συμπεριφορά στελεχών, και ενίσχυσης του φιλολαϊκού προφίλ εκείνου που θεσμικά μπορεί να υπόσχεται ή και να παρέχει.
Δεν έχει σημασία αν αυτή τη φορά οι όποιες υποσχέσεις δε συνοδεύονται από την προσφιλή για τη ΝΔ στο (αντιπολιτευτικό της) παρελθόν αναφορά στο κόστος υλοποίησης των εξαγγελιών και στην απορία από πού θα καλυφθεί αυτό το κόστος. Δεν έχει σημασία αν σήμερα εμφανίζονται ως απολύτως υλοποιήσιμα εκείνα που χθες ήταν απαγορευτικά. ‘Η αν κάποιες υποσχέσεις έρχονται σε αντίθεση με παλαιότερες απόψεις για το είδος της πολιτικής που χρειάζεται ο τόπος.
Αυτή τη φορά, οι αριθμομηχανές δε χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του κόστους, αλλά για την άθροιση των ψηφοφόρων που διαβεβαιώνεται ότι θα ωφεληθούν.
Το ποια μέθοδο ή πολιτικό στυλ θα χρησιμοποιήσει κάθε κόμμα για να προσεγγίσει και να δελεάσει τους ψηφοφόρους είναι δικό του θέμα. Εφόσον βέβαια δεν ακυρώνεται η Δημοκρατία και η λειτουργία των θεσμών.
Απ’ την άλλη, φυσικά, είναι θέμα του κάθε πολίτη αν θα συγκινηθεί από σειρήνες υποσχέσεων, από οράματα άνετης διαβίωσης, από δεσμεύσεις που ως μόνη εγγύηση έχουν κάποιες προσωπικές διαβεβαιώσεις. Αν θα αρκεστεί στα λόγια ή αν θα αναζητήσει την επιβεβαίωση που μόνο η σύγκριση με το παρελθόν μπορεί να του δώσει. Αν, με λίγα λόγια, θα εφαρμόσει στην πράξη το «όποιος καεί με το χυλό, φυσά και το γιαούρτι».
Οι ψηφοφόροι έχουν να συγκρίνουν τις σημερινές υποσχέσεις, με τις πράξεις της κυβερνητικής περιόδου που διανύθηκε. Όπως στις προηγούμενες εκλογές είχαν συγκρίνει τις τότε υποσχέσεις παροχών της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την πρακτική των κυβερνήσεων Σημίτη κατά την τελευταία περίοδο. Φαίνεται, όμως, ότι όλα αυτά ξεχάσθηκαν και γρήγορα και εύκολα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου