ΤΟΠΙΚΑ

Αυξάνουν μέχρι 400 μόρια οι βάσεις

αυξάνουν-μέχρι-400-μόρια-οι-βάσεις-851206

Μέχρι και 400 μόρια παραπάνω θα χρειαστούν φέτος οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα περιζήτητα τμήματα των πανεπιστημίων.
Όπως επισημαίνει το «Έθνος» σε σχετικό δημοσίευμα, παραδείγματα αποτελούν τα Τμήματα Νομικής, τα Πολυτεχνικά και τα Οικονομικά (θα απαιτηθούν τουλάχιστον 300 επιπλέον μόρια συγκριτικά με πέρυσι), τα Ιατρικά και τα Παιδαγωγικά.
Για τα δύο τελευταία ωστόσο, και ειδικά για τις Ιατρικές Σχολές, η άνοδος θα περιοριστεί στα 100 με 150 μόρια.
Για τα Παιδαγωγικά, τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα, αφού από τη μία έχουν αυξηθεί οι θέσεις στα 7 από τα 9 τμήματα (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης), ωστόσο η ζήτηση των υποψηφίων αναμένεται και πάλι να είναι μεγάλη.
Σε γενικές γραμμές, οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώνονται ανά πεδίο ως εξής:
1ο επιστημονικό πεδίο: Στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες Νομικές Σχολές η άνοδος θα ξεκινήσει από τα 300 μόρια, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για τα Παιδαγωγικά, αλλά και τις Σχολές Ψυχολογίας.
Η άνοδος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τα τμήματα όπου η βάση διαμορφώνεται χαμηλότερα, όπως Κοινωνιολογίας, Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας κ.λπ. Στα χαμηλόβαθμα τμήματα η αύξηση δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τα 1.000 μόρια.
2ο – 4ο επιστημονικό πεδίο: Στα περιζήτητα τμήματα του 4ου πεδίου (Πολυτεχνικά) η άνοδος θα ξεκινήσει από τα 250 μόρια. Στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, η βάση θα διαμορφωθεί κοντά στα 19.000 μόρια.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο κυριαρχούν τα τμήματα Φυσικής, Χημείας και Μαθηματικών, όπου σε κάποιες περιπτώσεις η άνοδος μπορεί να φτάσει τα 600 ή και τα 700 μόρια. Στα τεχνολογικά τμήματα, αναμένεται «έκρηξη» των βάσεων έως και 1.000 μόρια.
3ο επιστημονικό πεδίο: Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, όπου δεσπόζουν οι Ιατρικές Σχολές, φαίνεται ότι θα έχουν μία μικρή άνοδο μέχρι 150 μόρια. Στα ΤΕΙ, η μεγαλύτερη άνοδος αφορά σε τμήματα με σχετικά χαμηλές βαθμολογίες, όπως τμήματα Νοσηλευτικής, τα οποία εδρεύουν σε επαρχιακές πόλεις. Η άνοδος θα φτάσει μέχρι και τα 400 μόρια.
5ο επιστημονικό πεδίο: Η μεγαλύτερη άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται στο 5ο πεδίο (Οικονομίας και Διοίκησης). Τα περιζήτητα τμήματα, όπως Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ίδιου ιδρύματος, θα απαιτήσουν περίπου 250 επιπλέον μόρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου