ΤΟΠΙΚΑ

Εν Υπερπέραν τη 6-8-2077

εν-υπερπέραν-τη-6-8-2077-851206

Αγαπητά μου εγγόνια χαίρεστε.

Θέλω από εδώ που βρίσκομαι να σας ζητήσω συγνώμη για όσα, δυστυχώς, δεν έκανα, όπως όφειλα να κάνω, όχι για μένα, αλλα για σας.
Ήταν ακριβώς τέτοια μέρα, 6 Αυγούστου του 2007 όταν, ευρισκόμενος ακόμη επί της γης, διάβαζα για τις προβλέψεις των επιστημόνων ότι το 2070 η Αθήνα θα έχει καταστεί κλιματολογικώς μια πόλη της Βόρειας Αφρικής. Ότι ο Θεσσαλικός κάμπος θα ειναι έρημος. Ότι το μακρινό Βερολίνο θα έχει γίνει όπως η τότε ισπανική Σεβίλλη.
Δεν θέλησα να καταλάβω ότι με την πορεία που είχαμε, κάποια μέρα, η Πίνδος και ο Όλυμπος θα ειναι πιο φαλακροί και από τους κυκλαδίτικους λόφους. Και αντί για αρκούδες, ελάφια, λύκους και αγριόχοιρους θα σέρνονται επί των εδαφών τους μόνο σαύρες και σκορπιοί.
Σας ζητώ συγνώμη διότι αφρόνως δεν επαναστάτησα όσο και όπως έπρεπε να επαναστατήσω εναντίον όλων αυτών που κατέστρεφαν καθημερινά το περιβάλλον.
Σας ζητώ συγνώμη γιατί δεν βγήκα αμέσως στους δρόμους, μαζί με τους τότε έφηβους, εναντίον όλων αυτών που δημιουργούσαν με τις εκπομπές θερμότητας και αέριων το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Είμαι συνένοχος για όλα όσα υφίστασθε. Γιατί δεν ξεσηκώθηκα εναντίον εκείνων που επιδίδονταν σε καταστροφική υπερεκμετάλλευση των υδάτινων και γενικώς των φυσικών πόρων, μη βλέποντας τίποτε άλλο πέρα από τα κέρδη της παραγωγής τους, ή την αύξηση των δεικτών παραγωγικότητας και αυτού του πράγματος που αλαζονικώς προέβαλαν ως «ανάπτυξη».
Αλλα και γιατί εγώ ο ίδιος έσκαβα το λάκκο μου και το λάκκο σας όταν έκανα κατάχρηση στην κατανάλωση ενεργείας, όταν πήγαινα παντού μόνο με το αυτοκίνητο μου, όταν ενίσχυα συνεταιρισμούς που μοσχοπουλούσαν οικοπεδάκια μέσα στο δάσος, όταν αντιμετώπιζα ως γραφικούς εκείνους που έτρεχαν από χώρα σε χώρα γιουχάροντας τους ηγέτες των πιο πλούσιων χωρών του πλανήτη. Αυτούς που ανακαλύψαν ακόμη και το ….εμπόριο δικαιωμάτων ρύπανσης, κάτι σαν τους μεταφερόμενους συντελεστές δόμησης.
Δεν κατάλαβα εγκαίρως ότι ειναι και ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ η σωτηρία του πλανήτη από τους παγκόσμιους λήσταρχους και πειρατές του περιβάλλοντος. Και να που φτάσαμε.
Με συντριβή, ο πάπους σας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου