ΤΟΠΙΚΑ

Βουνό β΄ κατηγορίας το Πήλιο;

βουνό-β΄-κατηγορίας-το-πήλιο-851206

Στάση αναμονής τηρεί το Πήλιο για έργα που θα θωρακίσουν την περιοχή από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα. Μετά την πρόσφατη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά, με χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης να έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια, οι περιοχές του Νοτίου Πηλίου συνεχίζουν να αναμένουν τις ενέργειες, που είχαν εξαγγελθεί ότι θα γίνουν και μάλιστα σύντομα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν πλημμύρες.
Ενώ στην Πάρνηθα, τα συνεργεία για τις αντίστοιχες εργασίες έχουν εγκατασταθεί εδώ και δύο εβδομάδες, στο Πήλιο δεν υπάρχει κινητικότητα…
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που πρέπει να γίνουν στις περιοχές του Πηλίου, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Εκτός από τις κατοικημένες περιοχές, όπως επισημαίνει, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα έργα προστασίας του φράγματος Παναγιώτικο.
«Αν δεν γίνουν άμεσα τα έργα αυτά, υπάρχει κίνδυνος μετά από καταρρακτώδεις βροχές, που ευτυχώς αυτές τις ημέρες δε σημειώθηκαν, να μεταφερθούν αποκαΐδια και άλλες ύλες στο φράγμα και ένα έργο ζωτικής σημασίας να καταστραφεί», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ήδη, επισημαίνει ο κ. Σούρλας, έπρεπε να είχαν εγκατασταθεί τα συνεργεία, κάτι που έγινε για την Πάρνηθα προ δεκαπενθημέρου. « Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι την ευθύνη εκπόνησης των μελετών έχει τόσο το δασαρχείο όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση», υπογραμμίζει.
Καταλήγοντας στην επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη ο κ. Σούρλας επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να είναι αμείωτο το ενδιαφέρον σας που έμπρακτα δείξατε από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών».
Καθυστέρηση, στο μεταξύ, παρατηρεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας για τις βασικές εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών του Νοτίου Πηλίου, που υπέστησαν σημαντική καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο αντινομάρχης Υποδομών Ηλ. Ξηρακιάς ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχοντας την ευθύνη, είχε αναλάβει να βρει υλοτομικό συνεταιρισμό, με έργο να κόψει τα καμένα δέντρα και να δημιουργήσει κλαδοπλέγματα, ώστε σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πλημμυρών.
Μέχρι στιγμής, οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει. Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας προετοιμάζονται για τις μελέτες αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, για το Πήλιο, αλλά και τη Σκιάθο.
Οι μελέτες εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να ανατεθούν μέσα στον Αύγουστο, μετά από τη δέσμευση του υφυπουργού Εσωτερικών για την έγκριση των απαιτούμενων πιστώσεων, οι οποίες ακόμη αναμένονται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου