ΤΟΠΙΚΑ

«Oxι» για το λιμάνι στο Πατητήρι

oxι-για-το-λιμάνι-στο-πατητήρι-851206

«Απαγορευτικό» χρηματοδότησης για εργασίες στο λιμάνι Πατητήρι Αλοννήσου …εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με κύκλους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, η Περιφέρεια απάντησε ότι δε θα διατεθούν κονδύλια, τα οποία ζητήθηκαν για βελτιώσεις και επισκευές που απαιτούνται στη λιμενική εγκατάσταση του νησιού των Β. Σποράδων.
Οι διευκρινίσεις της Περιφέρειας για έλλειψη κονδυλίων σχετικά με το έργο, δόθηκαν εγγράφως, με επιστολή προς τη ΝΑΜ.
Πρόσφατα ο νομάρχης Μαγνησίας με επιστολή του στον Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας είχε μεταφέρει τις εκκρεμότητες για το ζωτικής σημασίας έργο για την Αλόννησο.
Σημειώνοντας ότι η Νομαρχία δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών και τη συνολική προστασία του έργου, είχε επισημάνει ότι απαιτείται άμεσα η εξασφάλιση της πίστωσης από εθνικούς πόρους.
Στο λιμάνι Πατητήρι Αλοννήσου, οι ζημιές που προκάλεσαν οι θεομηνίες τον Ιανουάριο του 2003 δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Για τη θωράκιση του έργου, που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, απαιτείται πίστωση 400.000 ευρώ.
Το λιμενικό έργο, λόγω του υψηλού σημαντικού κόστους, κατασκευάζεται τμηματικά. Για την ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, απαιτείται το ποσό των 8 εκ. ευρώ. Με την τμηματική, όμως, κατασκευή των λιμενικών εργασιών, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των ζημιών, καθώς απουσιάζει η συνολική προστασία του έργου.
Ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας είχε τονίσει στον Γ.Γ. της Περιφέρειας ότι πρέπει να προστατευθεί η πρώτη φάση του έργου και να συμπληρωθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου που χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ. Υπογράμμιζε ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να μην παραληφθεί το έργο από τη Διαχειριστική Αρχή και η νομαρχιακή αρχή να οδηγηθεί σε περιπέτειες.
Για την κατασκευή του λιμανιού στο Πατητήρι Αλοννήσου υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία όμως χρειάζεται να επικαιροποιηθεί λόγω του μεγάλου χρόνου που παρήλθε από τη σύνταξή της.
Από το 2ο ΚΠΣ χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή της πρώτης φάσης (προβλήτα υδροπτέρυγων, τμήμα προσήνεμου), ενώ στο 3ο ΚΠΣ εντάχθηκε η χρηματοδότηση ενός τμήματος του προσήνεμου μόλου, η διαμόρφωση της πλατείας και η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων του λιμένος με προϋπολογισμό 1,6 εκ. ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου