ΤΟΠΙΚΑ

Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά δεν μπορούμε …

θέλουμε-να-βοηθήσουμε-αλλά-δεν-μπορού-851206

Οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα νομαρχιακή αρχή δεν εκπροσωπείται στον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Β. Σποράδων. Τη θέση στη διοίκηση του φορέα συνεχίζει να καταλαμβάνει ο πρώην νομάρχης Μαγνησίας. Εκτός φορέα παραμένει και ο δήμαρχος Αλοννήσου, καθώς η δημοτική αρχή εκπροσωπείται από τον… προκάτοχό του !!!
«Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε», επισημαίνει με επιστολή του στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας σημειώνοντας ότι η συμμετοχή, παραδόξως, του πρώην δημάρχου και πρώην νομάρχη στη σύνθεση του Δ.Σ. του φορέα είναι ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα και προκαλεί αδυναμία στη Νομαρχία να θέσει τις δυνάμεις της στην υπηρεσία του κοινού σκοπού για το Θαλάσσιο Πάρκο.
Μέσα στο κλίμα έντονης αναταραχής που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην τοπική κοινωνία της Αλοννήσου –κάτοικοι και φορείς προετοιμάζουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις- γύρω από τα ζητήματα του Θαλάσσιου Πάρκου και τον τρόπο λειτουργίας του φορέα διαχείρισης, ο νομάρχης με την επιστολή του στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ καταθέτει δέσμη προτάσεων της Νομαρχίας.
Ο κ. Παπατόλιας ζητά, αφού γίνει αμέσως η αντικατάσταση των δύο μελών του Δ.Σ. που εκπροσωπούν τη νομαρχιακή και δημοτική αρχή, να ξεκινήσει ο διάλογος πάνω στο πλαίσιο που προτείνει η ΝΑΜ με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Μόνον έτσι θα εκτονωθούν οι δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Β. Σποράδων θα μπορέσει να επιτελέσει το σημαντικό καταστατικό του σκοπό», σημειώνει στην επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και τον πρόεδρο του Φορέα Χρ. Νεοφύτου.
Ο νομάρχης προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι ο φορέας, που τώρα άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα, πρέπει να λειτουργεί προσεκτικά και με τρόπο που να διασφαλίζει την ανοχή και τη συμπαράσταση των ιδίων φορέων του νησιού.
«Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και της πολιτείας –τονίζει- οφείλουν, επομένως, να συστρατευθούν και να δρομολογήσουν ουσιαστικές παρεμβάσεις ενόψει της σύνταξης του Σχεδίου Διαχείρισης του Φορέα. Αυτός ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καμία περαιτέρω χρονοτριβή.»
Χαρακτηρίζει δε μαξιμαλιστικές και αδιέξοδες τις προτάσεις που επιδιώκουν την άρση όλων των απαγορεύσεων στην Α ζώνη, ώστε να παραμείνει μόνο ο πυρήνας Α1 ή επιμένουν στην απομάκρυνση του Φορέα Διαχείρισης. Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, θα καταφέρουν μεγάλο πλήγμα στη συνολική ανάπτυξη του νησιού, ακυρώνοντας μια προσπάθεια που έγινε με πολύ κόπο τα προηγούμενα χρόνια.
Δέσμη προτάσεων
Οι προτάσεις που καταθέτει προς διάλογο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας είναι οι εξής:
Στη Ζώνη Α1 Πιπέρι – Πυρήνας: Να ισχύσουν τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις. Να εξετασθεί η δυνατότητα της εποχικής απαγόρευσης, δηλαδή τις περιόδους αναπαραγωγής των ψαριών (Μάιο-Ιούνιο) και της φώκιας (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο). Στις άλλες περιόδους να επιτρέπεται η παράκτια αλιεία και η αγκυροβολιά, όπως ισχύει και για τις άλλες ζώνες του Πάρκου.
Στη Ζώνη Α2- Ψαθούρα: Να ισχύσουν τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις. Επιπλέον, να επιτραπεί η διανυκτέρευση και των τουριστικών σκαφών στη παραλία Μανδράκι.
Να επιτραπεί η διάνοιξη μονοπατιού και να διευκολυνθεί η επισκεψιμότητα του φάρου από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου με συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών.
Στη Ζώνη Α3- Γιούρα: Να ισχύσουν οι κείμενες διατάξεις, εκτός από τα σημεία Σ38- Σ39, όρμος Πνιγμένου. Να επιτραπεί η προσέγγιση, η αγκυροβολιά και η διανυκτέρευση των παράκτιων αλιευτικών σκαφών.
Στη Ζώνη Α4- Κυρά Παναγιά: Να συμπληρωθούν οι κείμενες διατάξεις με τη δυνατότητα να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ζώνη 50 μέτρων από την ακτή στους επισκέπτες των όρμων Πλανήτης και Άγιος Πέτρος. Να επιτραπεί οργανωμένος περίπατος με οδηγό από τον όρμο Άγιος Πέτρος προς Μοναστήρι και αντίστροφα.
Στη Ζώνη Α5- Σκάτζουρα: Να ισχύσουν οι κείμενες διατάξεις. Να επιτρέπεται η διανυκτέρευση των τουριστικών σκαφών στο λιμάνι Σκάτζουρα, καθώ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου