ΤΟΠΙΚΑ

Εκλογές πριν την ώρα τους…

εκλογές-πριν-την-ώρα-τους-851206

Το «χαλί» των φθινοπωρινών εκλογών συνέχισαν να στρώνουν καταμεσής του καλοκαιριού κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, πως οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές δεν άλλαξαν την απόφαση του Κ. Καραμανλή να προκηρύξει, έως το τέλος του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Μετά το ρουσφέτι για την άμεση πρόσληψη 1.000 αγροφυλάκων, τις εξαγγελίες για τη θέσπιση κατώτερης εθνικής σύνταξης και την καταβολή ετήσιου βοηθήματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την ανακοίνωση κατάθεσης του νομοσχεδίου για κατανομή των κονδυλίων του Δ ΚΠΣ που δημιουργεί προσδοκίες για την ανάπτυξη της περιφέρειας, χθες οι Γ. Αλογοσκούφης, Β. Μεϊμαράκης, Μ. Λιάπης και Γ. Σουφλιάς έκαναν ακόμη πιο σαφείς τις κυβερνητικές προθέσεις.
Ο υπουργός Οικονομίας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε θετική την πορεία της Οικονομίας και υποστήριξε πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, καθώς αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να σταθούν προεκλογικά οι υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τις ευαίσθητες οικονομικά κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.
Γ. Αλογοσκούφης
Αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε πως το θέμα αυτό «δεν είναι ζήτημα κανενός από εμάς. Η Κυβέρνηση πορεύεται κανονικά και εφαρμόζει το πρόγραμμά της». Οι εκλογές, πρόσθεσε, «θα γίνουν όποτε προβλέπει το Σύνταγμα», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως συνταγματική πρόβλεψη είναι και η πρόωρη προκήρυξή τους, αφού εξακολουθεί ενθέρμως να υποστηρίζει πως η παράταση της προεκλογικής περιόδου, πέραν του φθινοπώρου, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πορεία της οικονομίας.
Για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ρωτήθηκε, έξω από το Μαξίμου και ο Β. Μεϊμαράκης, που το τελευταίο διάστημα επιχειρηματολογούσε δημοσίως υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας.
«Θα γίνουν στην ώρα τους», είπε ο υπουργός Αμυνας, διευκρινίζοντας πως «δεν έχω μιλήσει ποτέ για τον Μάρτη. Εχω πει ότι δουλεύουμε με ορίζοντα τετραετίας», διατύπωση σαφώς διαφοροποιημένη σε σχέση με σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του, όταν έλεγε πως για θεσμικούς λόγους η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της.
Κοντός ψαλμός
Πιο «καθαρός» από όλους, όμως, ήταν ο Μ. Λιάπης ο οποίος, κατά την παρουσίαση του φωτοβολταϊκού πάρκου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ερωτήθηκε για το ίδιο θέμα και ήταν απολύτως σαφής.
«Κοντός ψαλμός αλληλούια», είπε και για να μην αφήσει καμία απορία πρόσθεσε: «Εύχομαι η προεκλογική περίοδος να μην είναι παρατεταμένη. Εύχομαι ο προεκλογικός διάλογος να είναι ήπιων τόνων. Αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας». Την άποψή του δεν έκρυψε, για πολλοστή φορά και Γ. Σουφλιάς. Σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου για το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θυμήθηκε τη γνωστή ατάκα των «Μήτσων» του Λ. Λαζόπουλου. «Μην αγωνιάτε. Οσονούπω, στρατηγέ μου», απάντησε ο κ. Σουφλιάς και έδειξε σταθερά το φθινόπωρο.
Επίσκεψη στον πρόεδρο
Ο Κ. Καραμανλής από την πλευρά του, στις συζητήσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με τους υπουργούς της κυβέρνησης, εμφανίζεται αποφασισμένος να μην αλλάξει τον σχεδιασμό του και να επισκεφθεί στο τέλος του μήνα τον Κ. Παπούλια για του ζητήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 23 Σεπτεμβρίου (το νωρίτερο) ή τις 7 Οκτωβρίου το αργότερο.
Κάποιοι φόβοι που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών και κάποιες απόψεις που ακούστηκαν ότι «ενέχει κινδύνους υψηλού ρίσκου να πάμε σε εκλογές πάνω στα αποκαΐδια», δείχνουν να υποχωρούν τις τελευταίες ημέρες για δύο κυρίως λόγους.
Δημοσκοπήσεις
Ο πρώτος, είναι οι καλές σχετικά κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που πήρε το Μαξίμου και αφορούν την περίοδο μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας, έως τις μέρες που καιγόταν η Αχαΐα. Σε αυτές, όπως σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, εμφανίζεται μία μικρή αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ., οι οποίοι όμως μετακινούνται στη «δεξαμενή» της αδιευκρίνιστης ψήφου και όχι προς το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου