ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινες επενδύσεις

πράσινες-επενδύσεις-851206

Στην τελευταία του συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης υπήρξε αποκαλυπτικός και το συμπέρασμα από τα όσα είπε σε μια ιδιαίτερη σε βάθος και έκταση συνομιλία, ουσιαστικά σκιαγραφούν τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του Βόλου και τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η πρωτεύουσα της Μαγνησίας, ώστε να ανταμώσει την πολυπόθητη ανάπτυξη σε συνδυασμό όμως με την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση των εισοδημάτων, όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού.
Τα δημοτικά έργα: Μπορεί η νέα Δημοτική Αρχή προς το παρόν να μην έχει ξεκινήσει κάποιο μεγάλο έργο, ωστόσο έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό οι προετοιμασίες για τρία έργα που θα αλλάξουν τη μορφή της πόλης. Η Πλατεία Πανεπιστημίου για την οποία ήδη οι απαλλοτριώσεις έχουν προχωρήσει και έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον από επτά τεχνικές εταιρίες να αναλάβουν το ρόλο του τεχνικού συμβούλου. Το ενδιαφέρον των εταιριών αποδεικνύει το αντίστοιχο ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ, αλλά και την εκμετάλλευση της περιοχής γενικότερα. Πρόκειται για μεγαλόπνοο έργο, που παρά τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών της περιοχής, δεν γίνεται να μην προχωρήσει, αφού ήδη έχουν πληρωθεί 5.000.000 ευρώ για τις απαλλοτριώσεις.
Το θεματικό πάρκο επίσης βρίσκεται σε καλό δρόμο, αφού υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον εταιριών. Ο Δήμαρχος Βόλου θεωρεί ότι το συγκεκριμένο έργο στο Πεδίο του Άρεως μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουρισμού, αφού ο επισκέπτης μπορεί να έλθει μόνο γι’ αυτό το λόγο στο Βόλο και όχι ως περαστικός για το Πήλιο και τα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Οι λιμνοδεξαμενές που θεωρούνται αναγκαίες για τη λύση του υδροδοτικού προβλήματος του Βόλου είναι έργα ακριβά, αφού η κατασκευή και των τριών στην περιοχή του Βόλου θα κοστίσει περίπου 65.000.000 ευρώ. Στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ο Αλέκος Βούλγαρης αποκάλυψε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο τόσο από μεγάλες ιδιωτικές τεχνικές εταιρίες, όσο και από την ΕΥΔΑΠ της Αθήνας, η οποία ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ενδιαφέρεται για την ανάπτυξή της. Πάντως με χρήματα του Δήμου ή του κρατικού προϋπολογισμού τόσο μεγάλα έργα αποκλείεται να υλοποιηθούν.
Ενδιαφέρον ξενοδόχων: Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση του Ξενία ούτε οι προθέσεις του Ομίλου Παρασκευαΐδη για τη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στο Σωρό. Πλήθος ξενοδοχειακών ομίλων έχει εντάξει στα σχέδιά του την περιοχή του Βόλου, αφού η μεγάλη τουριστική περίοδος, χειμερινή και θερινή, αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βόλος, παρά τα καινούργια ξενοδοχεία, δεν καλύπτει ακόμα τις ανάγκες του σε κλίνες. Αιτία η ραγδαία άνοδος του συνεδριακού τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα, που θα φιλοξενηθούν δημοσιογράφοι από όλες τις μεσογειακές χώρες ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων, δεν μπόρεσαν να τακτοποιηθούν σε ξενοδοχεία εντός του Βόλου και θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία του Πηλίου. Ραγδαία ανερχόμενη περιοχή στο συνεδριακό και στις άλλες μορφές τουρισμού, είναι ευνόητο να παρακινεί το ενδιαφέρον των ξενοδοχειακών ομίλων της χώρας.
Με όραμα το περιβάλλον: Όλα τα προαναφερόμενα από το Δήμαρχο Βόλου είναι κοινός τόπος για τους γνωρίζοντες τις δυνατότητες και τις προοπτικές της περιοχής. Αν παράλληλα με το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και τα σχέδια του Δήμου Βόλου, προχωρήσει η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων του νομού και η βελτίωση στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε συνδυασμό με την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τότε θα μπορεί να γίνει λόγος για αειφόρο ανάπτυξη με οφέλη για μεγάλο τμήμα του τοπικού πληθυσμού. Βασική προϋπόθεση να μην αντιμετωπίζονται οι λεγόμενες πράσινες, δηλ. φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις, με εχθρότητα και εμμονές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου