Έκαναν βόθρο το αλιευτικό καταφύγιο

Τελευταία ενημέρωση: 2012-06-14, 12:44:35
Έκαναν βόθρο το αλιευτικό καταφύγιο

Σωρεία βρομιάς και κοπράνων στο αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά. Η δυσοσμία είναι έντονη, η εικόνα αποκρουστική και κάτοικοι και τουρίστες διαμαρτύρονται σε καθημερινή βάση. Στους αλιείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αποδίδουν το πρόβλημα οι δημότες, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις για να βρεθεί λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, ενώ την ίδια στιγμή οι αλιείς αρνούνται την στοχοποίηση για λογαριασμό, όπως λένε, όσων χρησιμοποιούν το λιμανάκι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Με ένα… πρωτότυπο αλλά και συνάμα δύσκολο πρόβλημα είναι αντιμέτωποι κάθε χρόνο οι κάτοικοι του Πλατανιά. Όπως είναι γνωστό στο λιμανάκι που υπάρχει στο παραθαλάσσιο ψαροχώρι του Νοτίου Πηλίου δραστηριοποιούνται πολλοί αλιείς, στην πλειοψηφία τους είναι ιδιοκτήτες γρι-γρι, μερικοί παράκτιοι, ενώ δένουν και πολλά σκάφη και φουσκωτά.

Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα όμως – όπως και κάθε χρόνο τέτοια εποχή που ξεκινά η κίνηση στην περιοχή – οι κάτοικοι έχουν γίνει δέκτες σωρείας παραπόνων από επισκέπτες και επαγγελματίες της περιοχής που κάνουν λόγο για «βρόμικες» συνήθειες των υπαλλήλων που έχουν οι αλιείς στα γρι-γρι τους.

«Πάνε και αφοδεύουν όπου βρίσκουν. Δεν πάνε μέσα στα μαγαζιά να ζητήσουν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, αλλά αφοδεύουν στο λιμάνι και στη θάλασσα», αναφέρουν τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου και κάτοικοι της περιοχής «Οι Φίλοι του Πλατανιά» και προσθέτουν: «Φαντάζεστε την εικόνα; Να έχει έρθει ο τουρίστας να τρώει εκείνη την ώρα το φαγητό του και απέναντι να βλέπει τον αλιεργάτη να κάνει την ανάγκη του; Αν μη τι άλλο είναι αποκρουστικό».

Βέβαια υπάρχει και η άλλη διάσταση του προβλήματος αυτή της δημιουργίας εστιών μόλυνσης καθώς τα κόπρανα προσελκύουν έντομα και κουνούπια.

Τη λήψη άμεσα μέτρων προστασίας του Πλατανιά και του μικρού λιμανιού, ζητούν οι κάτοικοι και τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς αυτή τη φορά αν δεν βρεθεί λύση προειδοποιούν πως θα προβούν σε κινητοποιήσεις, αφού όπως τονίζουν «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι».

Φυσικά το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη τουαλετών, ωστόσο όπου και αν απευθύνθηκαν μέχρι σήμερα οι κάτοικοι δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση για τοποθέτηση χημικών τουαλετών, με όλους τους φορείς να δηλώνουν αναρμόδιοι, ενώ υπενθυμίζεται ότι και επί Δήμου Σηπιάδος ο τότε Δήμαρχος Σταμάτης Βακούλας δεν είχε προχωρήσει στην τοποθέτηση χημικών τουαλετών καθώς όπως υποστήριζε η υπηρεσία καθαριότητας τότε δεν αναλάμβανε την καθαριότητά τους, ενώ και οι προμηθευτικές εταιρίες δεν αναλαμβάνουν επίσης την καθαριότητά τους.

Ωστόσο η ανεύρεση λύσης αποτελεί μονόδρομο καθώς η συγκεκριμένη κατάσταση έχει επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. «Λογικό είναι όταν θα έρθει ο άλλος να κάνει μπάνιο και θα του έρθει το κόπρανο στο κεφάλι να μην ξαναέρθει» λέει εκνευρισμένος κάτοικος της περιοχής, ενώ από την πλευρά τους οι αλιείς αρνούνται τις κατηγορίες τονίζοντας πως δεν θα στοχοποιηθούν εκείνοι για όλους όσους δραστηριοποιούνται στο λιμάνι και δεν θα πληρώσουν την ανυπαρξία του Δήμου και την αδυναμία του να φροντίσει για τις αρμοδιότητές του, προσθέτοντας πως επανειλημμένως έχουν ζητήσει να γίνει εκεί ένας λιμενικός σταθμός και να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές στο λιμάνι.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
9
=