ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρός πόλεμος για το Βόρειο Πόλο

ψυχρός-πόλεμος-για-το-βόρειο-πόλο-851206

Ψυχρός Πόλεμος στο βόρειο παγωμένο ωκεανό; Ο τίτλος αυτός της «Ιζβέστια» και τα πολλαπλά άρθρα τόσο στον ρωσικό όσο και στον διεθνή Τύπου μαρτυρούν το καυτό ενδιαφέρον για τον Βόρειο Πόλο, κυρίως για τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς επίσης και θαλασσινών ψαριών.
Δεν τα ήξεραν όλα αυτά νωρίτερα, θα αναρωτηθεί κανείς. Τα ήξεραν, αλλά η επιχείρηση εκμετάλλευσης της περιοχής έως πρόσφατα θεωρούνταν «μη επικερδής».
Η Ρωσία, πρώτη, ξεκίνησε μια πρωτόγνωρη επιχείρηση με τεράστιο επιστημονικό, οικονομικό, οικολογικό ενδιαφέρον. Χθες, δύο ρωσικά βαθυσκάφη, τα Μιρ-1 και Μιρ-2, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας κατήλθαν 4.300 μέτρα κάτω από τους παγετώνες, με στόχο να ληφθούν δείγματα γης από κει.
Η Μόσχα επιδιώκει να έχει αποδεικτικά στοιχεία πως το μέρος αποτελεί συνέχιση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και άρα της ανήκει.
Τα δύο βαθυσκάφη, επανδρωμένα με τον καθηγητή γεωλόγο Εβγένι Σαγκαλέβιτς, τον ερευνητή – ήρωα της Σοβιετικής Ενωσης και βουλευτή Αρτουρ Τσιλιγκάροφ και δύο Αυστραλούς επιστήμονες, «πάτησαν» τη γη κάτω από τα παγόβουνα, έστησαν ένα ρωσικό έμβλημα από τιτάνα και άφησαν κάψουλα με μήνυμα προς τις επόμενες γενιές.
Το σύνολο των ρωσικών ΜΜΕ έχει πρωτοσέλιδα για το θέμα, η υπόθεση έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Αμέσως μετά τους Ρώσους, στην περιοχή σπεύδουν αποστολές της Δανίας και της Σουηδίας για να επιχειρήσουν να διαπιστώσουν αν η γη αποτελεί συνέχιση της υφαλοκρηπίδας της Γροιλανδίας, την οποία ελέγχει η Σουηδία.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως η χώρα του μόλις αποδείξει με στοιχεία ότι της ανήκει μέρος της Αρκτικής, θα πράξει με βάσει τη συνθήκη του 1992 για να κατοχυρώσει τον χώρο.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες ως γνωστόν δεν έχουν ως τώρα επικυρώσει τη σχετική συνθήκη για τη θαλάσσια οριοθέτηση, τρέχουν τώρα σαν τρελές για την επικύρωση και διακηρύσσουν την έναρξη ερευνών για την «ιδιοποίηση» μιας περιοχής 900 χιλ. από την Αλάσκα.
Τη ρωσική αποστολή του επιστημονικού πλοίου «Ακαδημαϊκός Φιόντοροφ» παρακολουθούσαν ΝΑΤΟϊκά πολεμικά. Τα αποτελέσματα της αποστολής στην Αρκτική θα υποχρεώσουν κάποιες χώρες της Δύσης να αλλάξουν στάση έναντι της Ρωσίας, δήλωσε ο βουλευτής Νικολάι Μπουλαεφ.
Αν τα αποτελέσματα αποδείξουν ότι η υφαλοκρηπίδα της Αρκτικής είναι συνέχιση της Ευρασιατικής Ηπείρου, στην περιοχή της Σιβηρίας, τότε η Ρωσία διεκδικεί 1,2 εκ. χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου από την Τσουκότκα έως τη χερσόνησο Κολσκ.
Στην Αρκτική γεωλόγοι από όλο τον κόσμο εκτιμούν ότι υπάρχουν γύρω στα 25-28% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίων και φυσικού αερίου.
Γι αυτόν τον λόγο, λοιπόν σπεύδουν να διεκδικήσουν μερίδιο, ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και οι ΗΠΑ.
Πάντως οι Ρώσοι κοσμοναύτες από το διάστημα, που παρακολουθούν την τιτάνια προσπάθεια των δυτών των βαθυσκάφων, έσπευσαν χθες αργά το απόγευμα να τους συγχαρούν πρώτοι για το πρωτόγνωρο επίτευγμά τους.

9,5 ώρες αγωνίας
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η επικίνδυνη ρωσική αποστολή στα παγωμένα νερά του Αρκτικού ωκεανού. Τα δύο μικρά υποβρύχια βγήκαν στην επιφάνεια της θάλασσας με διαφορά περίπου μίας ώρας.
«Ηταν δύσκολο», σχολίασε μόλις βγήκε στην επιφάνεια ο επικεφαλής της αποστολής, Αρθουρ Τσιλινγκάροφ, ο οποίος μαζί με το διμελές πλήρωμά του πέρασε 8 ώρες και 40 λεπτά μέσα στο νερό. «Ηταν τόσο ωραία εκεί κάτω», δήλωσε ο 68χρονος επιστήμονας και πρόσθεσε: «Αν κάποιος άλλος κατέβει εκεί σε 100 ή 1.000 χρόνια, θα αντικρίσει τη ρωσική σημαία».
Το δεύτερο υποβρύχιο πέρασε εννιάμισι ώρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ μετά το τέλος της αποστολής ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συνεχάρη τους συμμετέχοντες στην αποστολή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου