ΤΟΠΙΚΑ

Φτάνει πια με τη ρύπανση

φτάνει-πια-με-τη-ρύπανση-851206

Εχει γίνει πλέον συνήθεια για τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος να ακούνε κάθε τρεις και λίγο για την υπέρβαση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Τέτοιες ανακοινώσεις πλέον δεν θεωρούνται αξιόλογες ειδήσεις. Κανένας δεν δίνει τη δέουσα σημασία, διότι θεωρούνται απολύτως αναμενόμενες. Αυτός είναι και ο πελώριος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στο Νομό Μαγνησίας.
Όπως έγινε παλιότερα με τα λεγόμενα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα, για τα οποία η υπερπληροφόρηση και η πυκνή συχνότητά τους οδήγησαν την κοινή γνώμη σε εθισμό, με αποτέλεσμα να μην δίνει καμιά σημασία, έτσι και με τους κατοίκους του Βόλου στο θέμα της αέριας ρύπανσης ορατός προβάλλει ο κίνδυνος να τη… συνηθίσουμε.
Τα πράγματα όμως δεν είναι ούτε τόσο απλά ούτε τόσο αθώα. Σύμφωνα και με τις χθεσινές ανακοινώσεις, ήδη το πρώτο επτάμηνο του 2008 έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τις ετήσιες προβλεπόμενες από τους νόμους της Ελλάδας και της Ευρώπης υπερβάσεις των ορίων αέριας ρύπανσης.
Όλοι οι επιστήμονες στην Ελλάδα και τον κόσμο τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι οι συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σωρευτικές. Αυτό σημαίνει ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΜΒ για τις υπερβάσεις αντιμετωπίζονται από τους πολίτες με τρόπο παθητικό και θεωρητικό, εξαιτίας του ότι δεν έχουν άμεσες και ορατές επιπτώσεις.
Θεωρείται βέβαιο ότι συν τω χρόνω οι συνέπειες, ειδικά στις σημερινές παιδικές ηλικίες, θα είναι όχι μόνο ορατές αλλά και εφιαλτικές. Όσο συνεχίζουμε να μετράμε τις υπερβάσεις χωρίς οι τοπικοί φορείς να λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα, γιατί τέτοια χρειάζονται, δεν θα αργήσει η στιγμή που όσοι σήμερα εγκληματούν με πράξεις ή παραλείψεις θα κληθούν σε απολογία από τα θύματα αυτής της κατάστασης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου