ΤΟΠΙΚΑ

Κατεδαφίσεις στις παραλίες

κατεδαφίσεις-στις-παραλίες-851206

“Επιχείρηση ελεύθερες ακτές” μπαίνει μπροστά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις παραλίες του Νομού.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, έχοντας στο πλευρό του τον αντινομάρχη έργων κ. Ηλία Ξηρακιά, όλοι έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του Νομού, γι’ αυτό και η Νομαρχία θα προχωρήσει στην κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων που έχουν καταγραφεί.
Ο κ. Παπατόλιας ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή των δημάρχων σε αυτή την επιχείρηση αλλά και των πολιτών, διότι όπως τόνισε θα πρέπει να συγκροτηθεί “ένα κίνημα πολιτών” που θα προστατεύσει το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές.
Η επιχείρηση κατεδάφισης χρονικά προσδιορίζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αρχή θα γίνει από το Παραλιακό Μέτωπο Αγριάς μέχρι τα Πλατανίδια, όπου ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επικαιροποίησης παλαιότερης καταγραφής, έχοντας εντοπίσει ήδη 15 αυθαίρετες κατασκευές.
Εκτιμάται ότι στην περιοχή υπάρχουν άλλες 15 τουλάχιστον παρόμοιες περιπτώσεις, για τις οποίες σταδιακά θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, που χρόνο με το χρόνο θα επεκταθεί σε όλο το Νομό.
“Η Νομαρχιακή αρχή είναι αποφασισμένη να ανατρέψει μία κατάσταση που προσβάλει το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του Νομού, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης Μαγνησίας.
Πρόκειται για μία παθογένεια που αγγίζει όλη την κοινωνία, συνέχισε ο ίδιος και εμμέσως πλην σαφώς άφησε αιχμές ότι στο παρελθόν ξεκίνησε μία καταγραφή, αλλά προφανώς λόγω πολιτικού κόστους δεν προχώρησε η διαδικασία κατεδάφισης.
“Δεν πρόκειται να σταματήσουμε επ΄ ουδενί, διαμήνυσε ο κ. Απ.Παπατόλιας, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των όσων προβλέπει η Πολεοδομική Νομοθεσία”.
Σημειώνεται ότι εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία (ενημέρωση ενδιαφερόμενων- ενστάσεις κ.λ.π.), την αρμοδιότητα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η πρώτη καταγραφή αυθαιρέτων είχε γίνει την δεκαετία του 1990, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.
Τις τελευταίες ημέρες, μετά από συνεννόηση με τον Διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας κ. Ευθυμίου, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας έχουν προχωρήσει στην επικαιροποίηση της καταγραφής που είχε γίνει παλαιότερα και έχουν αποστείλει τις πρώτες 15 τεχνικές εκθέσεις στην Κτηματική Υπηρεσία.
Θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους και έπειτα, εφόσον κριθεί ότι οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, εκδίδεται πρωτόκολλο κατεδάφισης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι θιγόμενοι μπορούν σε διάστημα 30 ημερών να προσφύγουν κατά της απόφασης, εφόσον όμως δεν κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα, η διαδικασία της κατεδάφισης μπορεί να συνεχιστεί κανονικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου