ΤΟΠΙΚΑ

Προειδοποίηση στη Χαλυβουργία

προειδοποίηση-στη-χαλυβουργία-851206

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η δήλωση – προειδοποίησή του ότι “τα προβλήματα δεν λύνονται με παρεμβάσεις παραγόντων”. Όταν ρωτήθηκε να διευκρινίσει εάν εννοεί ότι δέχτηκε παρεμβάσεις από παράγοντες για να μην ασχοληθεί με τη Χαλυβουργία, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί. “Η ΝΑΜ δεν θα κάνει τα στραβά μάτια, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Απ. Παπατόλιας, εάν κάποιοι νομίζουν κάτι τέτοιο, πλανώνται οικτρά”.
Η έκρηξη του Νομάρχη κατά της Χαλυβουργίας έγινε μετά την άρνηση της Χαλυβουργίας να συμμετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου που έχει συγκροτήσει η Νομαρχία, προκειμένου να εξεταστούν και από κοινού προβλήματα που αφορούν στις επιπτώσεις λειτουργίας του εργοστασίου.
Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Νομάρχης, έχοντας στο πλευρό του τον αρμόδιο αντινομάρχη κ. Νίκο Ντίτορα, καμία εταιρία, όποια και αν είναι η συμβολή της στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, δεν μπορεί να διαφεύγει του ελέγχου και της λογοδοσίας Υπάρχουν, τόνισε ο κ. Παπατόλιας, και οι κοινωνικές υποχρεώσεις της εταιρίας, που θα ήταν η ανακοίνωση ενός πλάνου περιβαλλοντικών επενδύσεων, που θα περιόριζαν την επιβάρυνση που υφίσταται η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Βήμα – βήμα ο κ. Απ. Παπατόλιας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, αμφισβήτησε τα όσα διατείνεται η Χαλυβουργία ότι τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και έκανε γνωστό ότι ήδη από το Δεκέμβριο του 2006 μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 45.000 ευρώ στην εταιρία.
Ο Νομάρχης υπενθύμισε εξάλλου ότι σύμφωνα και με τις μετρήσεις του “Δημόκριτου” η εταιρία είναι ο κύριος υπεύθυνος για τις διοξίνες που εντοπίσθηκαν στην γύρω περιοχή και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μετά από μία τόσο σοβαρή εξέλιξη η εταιρία να επιμένει ότι τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Χωρίς πιστοποίηση οι έλεγχοι
Για όσα τόνισε χθες ο Νομάρχης επικαλέστηκε και το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στο οποίο σύμφωνα με τον ίδιο:
-υπάρχουν συγκεκριμένες παρατηρήσεις για το σύστημα ελέγχου των αέριων ρύπων που δεν είναι πιστοποιημένο και αυτό και έχει αποκρυφτεί.
-δεν στεγανοποιείται το σκραπ, παρά το γεγονός ότι η εταιρία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2007.
-δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αποθήκευση των επικίνδυνων στερεών αποβλήτων και ενώ εκπνέει η 5ετία που λήγει η προσωρινή άδεια που είχε δοθεί.

Η ΝΑΜ, όπως τόνισε χθες ο κ. Απ. Παπατόλιας, αναμένει τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις και η οποία, όπως επισημάνθηκε, θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Ο Νομάρχης κατέστησε σαφές ότι εάν η Χαλυβουργία αγνοήσει το Ν.Σ. και απευθυνθεί απευθείας –όπως έχει βάσει του νόμου το δικαίωμα- στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αυτό εμμέσως πλην σαφώς θα θεωρηθεί “casus belli”.
“Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να παρακάμψει κανείς το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τον κοινωνικό διάλογο. Στη νέα Μελέτη πρέπει να περιγράφεται ξεκάθαρα η κάθε παρέμβαση, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το απαράδεκτο καθεστώς αποθήκευσης, τόνισε ο κ. Παπατόλιας”, συμπληρώνοντας: ”Αυτό αποτελεί μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, στην Περιφέρεια και το ΥΠΕΧΩΔΕ”.

Δηλώσεις Νάνου για Χαλυβουργία
Παρέμβαση στο θέμα της Χαλυβουργίας έκανε και ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Μαγνησίας Απόστολος Νάνος με την παρακάτω ανακοίνωση:
“Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του κ. Νομάρχη και της ηγεσίας της ΝΑΜ για την δημιουργία επιτροπής κοινωνικής διαβούλευσης με τη Χαλυβουργία Θεσσαλίας. Σε απάντησή της η Χαλυβουργία Θεσσαλίας όχι μόνο αρνείται τη συμμετοχή της, αλλά απαξιώνει και τα αυτονόητα: ότι είναι, δηλαδή, η κύρια πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος στην περιοχή μας, σύμφωνα και με τα πορίσματα του ερευνητικού κέντρου “Δημόκριτος”.
Οι διοξίνες στην περιοχή γύρω από την Χαλυβουργία, “φύτρωσαν” μαζί με την βλάστηση αλλά και με το “λίπασμα” των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και των εκφ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου