ΤΟΠΙΚΑ

Η διαχείριση του νερού

η-διαχείριση-του-νερού-851206

Περίπου 30% είναι μειωμένα φέτος τα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ, η οποία τροφοδοτεί όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής με πόσιμο νερό. Πάνω από 40% είναι μειωμένα τα αποθέματα της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία παρέχει πόσιμο νερό στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Ο θεσσαλικός κάμπος διψάει και η κατάσταση είναι περίπου η ίδια σ΄ όλα τα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας. Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι τη φετινή χρονιά ξηρασίας και ανομβρίας δεν θα διαδεχθεί μία παρόμοια. Αν και η περιοδικότητα για την οποία κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι αποκλείει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων δύο συνεχόμενες χρονιές, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα έχουμε άμεσα την επανάληψη τέτοιων ακραίων φαινομένων.
Εκείνο με το οποίο απορούν οι πολίτες είναι η αβελτηρία των αρχών να λάβουν κάποια άμεσα μέτρα εξοικονόμησης του νερού. Ακόμα και με την φετινή ξηρασία, τουλάχιστον για έξι μήνες ρυάκια και χείμαρροι του Πηλίου έχυναν το νερό τους από τη μια πλευρά στον Παγασητικό κι από την άλλη στο Αιγαίο. Ασφαλώς δεν υποστηρίζουμε ότι κάποιος έπρεπε να το μαζέψει με παγούρια όταν όλοι αντιληφθήκαμε την επερχόμενη ξηρασία, στον αντίποδα όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε αν κάποιοι γραφειοκράτες της Λάρισας ή της Αθήνας θα εγκρίνουν το έργο της λιμνοδεξαμενής της Μακρινίτσας!
Στο κάτω-κάτω η περιοχή του Βόλου με το Πήλιο και η περιοχή του Αλμυρού με την Όθρυ θα έπρεπε να έχουν όχι από μία δεξαμενή, αλλά από δέκα.
Είτε διανύουμε χρονιές ανομβρίας είτε όχι, πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι το νερό είναι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό μεγάλης αξίας και όσοι το αφήνουν να χάνεται ανεκμετάλλευτο εγκληματούν κατά της κοινωνίας.
Δεν μπορεί να έχει λύσει το υδροδοτικό και το αρδευτικό πρόβλημα η άνυδρη Κύπρος και η έρημος του Ισραήλ κι εμείς εδώ να βαυκαλιζόμαστε ότι κάποτε θα γίνουν έργα. Άλλωστε τέτοιου είδους έργα ούτε μεγάλη τεχνική δυσκολία παρουσιάζουν ούτε πανάκριβα είναι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου