ΤΟΠΙΚΑ

Πανθεσσαλικό μέτωπο για την Ε-65

πανθεσσαλικό-μέτωπο-για-την-ε-65-851206

Η Ε-65 και η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων σε επίπεδο Θεσσαλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν χθες στην Καρδίτσα ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας και ο ομόλογός του της Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος.
Οι δύο Νομάρχες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα προάγουν την συνεργασία και την ανάπτυξη πανθεσσαλικής συνείδησης, ενώ με αφορμή τα δύο παραπάνω σοβαρά θέματα εγκαινίασαν ουσιαστικά τη συνεργασία τους σε επίπεδο Θεσσαλίας.
Τόσο ο κ. Παπατόλιας, όσο και ο κ. Φ. Αλεξάκος, μετά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν και συνεργάτες τους (από τη Μαγνησία ο αντινομάρχης κ. Νικ. Ντίτορας) επέμειναν ιδιαίτερα στην ανάγκη συμπόρευσης, ώστε μέσα από κοινή στρατηγική να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Θεσσαλίας.
Οι δύο Νομάρχες προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι κατέληξαν σε μια κοινή ατζέντα Πανθεσσαλικής πολιτικής, που θα αναδεικνύει την Περιφερειακή συνείδηση, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να “πιάσουν τόπο” οι νέες μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο χώρο της Περιφέρειας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Αξιοποίηση υδάτινου δυναμικού
Ξεκινώντας από τη βασική διαπίστωση ότι η Θεσσαλία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ερημοποίησης λόγω της λειψυδρίας, οι κ.κ. Παπατόλιας και Αλεξάκος συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν έργα που θα συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων σε όλο το θεσσαλικό κάμπο.

Έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στην εκτροπή του Αχελώου, στον Ταμιευτήρα της Κάρλας κ.αλ.
Ο κ. Παπατόλιας προς αυτή την κατεύθυνση υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεκινήσει από τη Θεσσαλία η εφαρμογή της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας για τους υδάτινους πόρους μέσω της ύπαρξης ενός ενιαίου περιφερειακού φορέα διαχείρισης υδάτων, ώστε να ολοκληρωθούν επιτέλους τα ενιαία σχέδια διαχείρισης της υδρολογικής λεκάνης της Θεσσαλίας και υποστήριξε με θέρμη την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ και των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας.
«Θεωρούμε, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να προετοιμαστούμε για το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, έτσι ώστε να καταθέσουμε μια κοινή πρόταση πλέον οι Νομάρχες των τεσσάρων Νομών για τα σημαντικά έργα εξοικονόμησης και διαχείρισης νερού για ολόκληρη τη Θεσσαλία».
Από την πλευρά του ο Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος εκτίμησε ότι θα πρέπει τουλάχιστον να υπερδιπλασιαστούν οι πιστώσεις που δίνονται κάθε χρόνο, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να φτάσει το νερό στη Θεσσαλία και παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, που θα διαχειρίζεται συνολικά το νερό της Περιφέρειας, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και έγκαιρα το πρόβλημα.

Η Ε-65
Ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Παπατόλιας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η σύνδεση της Ε-65 με το λιμάνι του Βόλου μέσω Σοφάδων είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση, δεδομένου ότι πέρα από τη μείωση της απόστασης μεταξύ Βόλου και Καρδίτσας, διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού άξονα Βόλου – Καρδίτσας.
«Θεωρούμε ότι η άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης, η βελτίωση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης της Καρδίτσας μέσω της σύνδεσης της Ε-65 με το λιμάνι του Βόλου είναι μέσα στις κοινές μας προτεραιότητες, υπογράμμισε ο κ. Απ. Παπατόλιας, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η ήδη κυρωθείσα σύμβαση για την εκτέλεση του έργου της Ε-65».
Από την πλευρά του ο κ. Αλεξάκος συμφώνησε ότι μια τέτοια προοπτική θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του υπάρχοντος οδικού δικτύου, αφού όπως τόνισε η απόσταση μεταξύ των δύο νομών θα μειωθεί σημαντικά και κατ’ επέκταση η πρόσβαση στο λιμάνι μέσω της Δυτικής Θεσσαλίας θα είναι πιο εύκολη, διευκρίνισε ωστόσο ότι η υπάρχουσα σύμβαση της Ε-65 που έχει ήδη υπογραφεί, δεν μπορεί να τροποποιηθεί , πρέπει όμως η Πολιτεία να εξετάσει την υλοποίηση του αιτήματος που τίθεται για το νέο οδικό κλάδο που προτείνει η Μαγνησία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου