ΤΟΠΙΚΑ

Επιχείρηση μαζικής πρόληψης

επιχείρηση-μαζικής-πρόληψης-851206

Το «πολυχάπι» κατά των καρδιααγγειακών νοσημάτων ίσως είναι σκόπιμο να χορηγείται σε όλους τους άνδρες άνω των 50, εφόσον βέβαια αποδειχθεί ασφαλές, προτείνει ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Καρδιοπαθειών στη Βρετανία.
Το πολυχάπι, περιέχει στατίνες (που περιορίζουν τη χοληστερόλη), ασπιρίνη καθώς και αντιυπερτασικές ουσίες.
Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Ρότζερ Μπόιλ, το θέμα παραμένει αμφιλεγόμενο μεταξύ των επιστημόνων, καθώς εκατομμύρια υγιών ανθρώπων θα ακολουθούν ισόβια φαρμακευτική αγωγή σαν να ήταν ασθενείς. Ζητά τώρα τη διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης για τα υπέρ και τα κατά της χρήσης στατινών. Για τις γυναίκες, μια αντίστοιχη θεραπεία με το πολυχάπι θα πρέπει να αρχίζει στα 60.
Oι στατίνες, που χρησιμοποιούνται ευρύτατα την τελευταία δεκαετία, έχουν χαρακτηριστεί θαυματουργές, καθώς περιορίζουντον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων στο 1/3, εμποδίζοντας την παραγωγή χοληστερόλης στο συκώτι.
O καθηγητής Μπόιλ, που χρησιμοποιεί και ο ίδιος στατίνες, «οι οποίες είναι και πολύ φτηνές», ανέφερε πως τα τελευταία 11 χρόνια, στη Βρετανία οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις μειώθηκαν κατά 36% χάρη στην αυξημένη χρήση του φαρμάκου.
«Παρά τη μείωση αυτή, οι καρδιοπάθειες παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτων, περισσότερων από ότι όλοι οι θάνατοι από καρκίνο μαζί. Πρέπει όμως, να μελετήσουμε τις στατίνες αρκετά ακόμη», πρόσθεσε.
«Σε 10- 15 χρόνια, όταν θα ξέρουμε περισσότερα για την επίδρασή τους στον οργανισμό μας, θα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα χορήγησης σε όλους τους άνδρες άνω των 50 ετών», κατέληξε.
Oι επικριτές του σχεδίου προειδοποιούν ότι ο εφησυχασμός του πληθυσμού με τη λήψη ενός χαπιού θα οδηγήσει σε παραμέληση της πρόληψης, όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση.
Ένας άλλος καθηγητής, ο Πίτερ Βάισμπεργκ, τόνισε ότι «το πρόβλημα με το πολυχάπι είναι πως εάν παρουσιαστούν παρενέργειες, δεν θα μπορούμε να εντοπίσουμε από πού προέρχονται. Πάντως πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει φάρμακο απόλυτα ασφαλές».
Πράγματι, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστόνη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της χοληστερόλης με στατίνες μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου.
Η έρευνα, που βασίστηκε σε ανάλυση 13 προηγούμενων μελετών, με τη συμμετοχή 41.000 ατόμων, δεν διευκρινίζει εάν η αύξηση του κινδύνου αυτού οφείλεται στις στατίνες ή στη χαμηλή χοληστερόλη.
Αλλες μελέτες, πάντως, είχαν καταλήξει ότι οι στατίνες προφυλάσσουν από τον καρκίνο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου