ΤΟΠΙΚΑ

Στάχτη ένα εκατομμύριο στρέμματα

στάχτη-ένα-εκατομμύριο-στρέμματα-851206

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε χθες η προσπάθεια των δυνάμεων της Πυροσβεστικής να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές σε Φτέρη Κοζάνης, Αμάραντο Κόνιτσας (Ιωάννινα), Πρέσπες και Κρυσταλοπηγή Φλώρινας, (δήμος Αμανής) και στο δήμο Νέστορος στη Μεσσηνία.
Νέα φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι χθες στην περιοχή Πλαταριά Παραμυθιάς της Θεσπρωτίας. Η φωτιά με μέτωπο 300 μέτρων έχει επεκταθεί στο βουνό καίγοντας δάσος με πεύκα, έλατα και θαμνώδεις εκτάσεις. Τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά είναι άγνωστα.
Στην Κρυσταλοπηγή υπάρχουν δύο μέτωπα σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά στο Γράμμο στην Καστοριά, υπάρχουν αρκετές εστίες φωτιάς και αναμένεται η επιχείρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στη Μεσσηνία και στη Χίο.
Η πυρκαγιά στο Αίγιο, αφού πρώτα έκαψε την ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλεία, είναι πλέον υπό έλεγχο και σε ύφεση. Ο νομάρχης Αχαΐας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή.
Από την Πυροσβεστική ανακοινώθηκε ότι μετά από προανάκριση για τις πυρκαγιές στο νομό Αχαΐας, προέκυψαν στοιχεία για έναν 26χρονο και μία 77χρονη, κατοίκους της περιοχής.
Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση και τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση.
Επίσης, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, συνελήφθη ένας και οδηγείται στην Εισαγγελέα Τρίπολης για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 25/7/2007 σε γεωργική και δασική έκταση στο Δ.Δ. Ζώνης του Δήμου Γόρτυνος του Νομού Αρκαδίας.
Παράλληλα, διετάχθη ΕΔΕ στην Πυροσβεστική Αχαΐας μετά τις καταγγελίες των κατοίκων ότι οι πυροσβέστες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στα Κουνινά, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η φωτιά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.
Σε ύφεση είναι ακόμα οι φωτιές στους δήμους Διακοφτού και Ακράτας. Στην Κορινθία και την Αιγιαλεία θα μεταβεί αύριο και μεθαύριο αντίστοιχα κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.
Οι κάτοικοι της Κορινθίας και της Αιγιαλείας, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές, θα λάβουν το 1/3 του συνολικού κόστους ανοικοδόμησης δωρεάν, ενώ το υπόλοιπο κόστος θα καλυφθεί από άτοκο δάνειο 15ετους διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος. Για τις επισκευές, θα χορηγηθεί βοήθεια 130 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για την αντικατάσταση της οικοσκευής 6.000 ευρώ.
Για την αλλαγή της ημερομηνίας άφιξης ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές η αντιπρόσωπος εταιρεία στην Ελλάδα.
Για χθες, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούσε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι υψηλός στους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Λέσβου, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου.
Ως ύποπτο για εμπρησμό συνέλαβαν άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Ασσήρου του Νομού Θεσσαλονίκης έναν 27χρονο αλλοδαπό, στην περιοχή του δήμου Λαχανά. Της σύλληψης είχε προηγηθεί καταγγελία υπαλλήλου του Δήμου , σύμφωνα με την οποία, ο ύποπτος περιφερόταν σε χωματερή κρατώντας ένα πανί μήκους 40 εκατοστών, αναπτήρα, τσιγάρα και ένα κινητό τηλέφωνο και όταν τον αντιλήφθηκε τράπηκε σε φυγή.

Τραγικός απολογισμός
Τραγικός είναι ο απολογισμός της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές στο δασικό πλούτο της χώρας, ενώ οι αρνητικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων θα είναι αισθητές για πολλά χρόνια.
Περίπου 1 εκατ. στρέμματα έχουν γίνε στάχτη, ενώ τα 2/3 είναι δάση που δέσμευαν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αιωρούμενων σωματιδίων.
Όσο διοξείδιο του άνθρακα εκλύει ο πιο ρυπογόνος σταθμός της Ευρώπης -ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης- σε έξι μήνες, απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα με τις πυρκαγιές από την αρχή του καλοκαιριού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 600.000 στρέμματα δάσους που έχουν καεί μέχρι στιγμής έχουν παράξει κατά την καύση τους πάνω από 6 εκατομμύρια τόνους CO2. Τα δάση αυτά θα δέσμευαν 240.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, όσο δηλαδή παράγεται από 63.200 σπίτια

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου