ΤΟΠΙΚΑ

Λύσεις για την καθαριότητα

λύσεις-για-την-καθαριότητα-279346

Τη μάχη της καθαριότητας κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνει καθημερινά η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Βόλου, η οποία, παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονα μέσα, καταβάλλει τεράστια προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του νέου μεγάλου Δήμου.

Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικά συνθήκες αναζητά κάθε πρόσφορο μέσο για την υλοποίηση ενός συστήματος αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων κατά το δυνατόν οικονομικότερο, περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον και λειτουργικά αποτελεσματικότερο.

Στo πλαίσιο αυτό επιχειρεί την επέκταση του συστήματος ανακύκλωσης των ειδών συσκευασίας (μπλε κάδους) σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του ενιαίου Δήμου Βόλου, πέρα από το Βόλο, τη Νέα Ιωνία και την Αγριά, όπου ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία. Επίσης, προχώρησε σε πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης που ήδη υλοποιούν 350 Βολιώτες μέσα απ’ τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του προγράμματος LIFE, ενώ πρόσφατα αποφάσισε να διεκδικήσει μέσα απ’ το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του Πράσινου Ταμείου την εφαρμογή ενός συστήματος 24 υπόγειων κάδων σε 12 σημεία του Δήμου Βόλου.

Ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης είχε ζητήσει, από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής, από τα στελέχη της Διεύθυνσης Καθαριότητας να μελετήσουν και να αξιοποιήσουν επιστημονικές μεθόδους και καλές πρακτικές στον τομέα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, που εφαρμόζονται στο εξωτερικό αλλά ενδεχομένως και σε άλλες ελληνικές πόλεις, με στόχο την προστασία και αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Χ. Τσαμπάζη, η υπογείωση των κάδων στα αστικά κέντρα είναι πλέον μία αναπτυσσόμενη μέθοδος όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας. Οι προτεινόμενοι, ως τεχνικές προδιαγραφές, κάδοι του Δήμου Βόλου διαθέτουν τα εξής πλεονεκτήματα:

1. Με την χωρητικότητά τους (3000lt) αντικαθιστούν ο καθένας 3 κοινούς υπόγειους κάδους. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι θα σημαίνει η κατάργηση 72 θέσεων κοινών κάδων, είτε από άποψη λειτουργική (εξοικονόμηση 72 θέσεων πάρκινγκ σήμερα), είτε από αισθητική άποψη, είτε πολύ περισσότερο από οικονομική άποψη αφού μειώνει στο 1/3 το χρόνο αποκομιδής (δρομολόγια, κλπ).

2. Είναι ένα σύστημα που δεν απαιτεί αλλαγή όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού παρά μόνο μικρές προσαρμογές.

3. Εκμηδενίζει τη δυσοσμίατων κάδων λόγω της υπογειοποίησής τους αλλά και για το γεγονός ότι η πλύση τους γίνεται με τον ίδιο τρόπο.

Οι περιορισμοί λόγω της υπογειοποίησης που υφίστανται (δίκτυα υποδομής) επιτάσσουν το σύστημα να αναπτύσσεται σε σημεία όπου προσφέρονται οι ανάλογες δυνατότητες (πεζόδρομοι, πλατείες, σχολικά συγκροτήματα, εμπορικά κέντρα, κ.λ.π.). Η αισθητική αποκατάσταση των χώρων αυτών είναι άκρως εντυπωσιακή, ιδιαίτερα για περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου. Το πρόγραμμα, αν και πιλοτικό ως προς την καινοτομία του, δεν είναι άγνωστο, αφού χρησιμοποιείται σε κεντρικά σημεία Δήμων, όπως η Μύκονος, το Περιστέρι, η Φιλαδέλφεια, κ.α.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό μέρος θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η σημαντική λειτουργική απλοποίηση που οδηγεί σε οικονομία σε καύσιμα και εργατοώρες.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χ. Τσαμπάζης, «τυχόν έγκριση του προγράμματος απ’ το Πράσινο Ταμείο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, για μια πόλη πιο καθαρή και ανθρώπινη, για μας και τα παιδιά μας. Όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, κάθε επένδυση στην ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αποτελεί επένδυση στην κοινωνική συνοχή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου