ΤΟΠΙΚΑ

Δηλώσεις στον ΕΛΓΑ για το χαλάζι

δηλώσεις-στον-ελγα-για-το-χαλάζι-279712

Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια, ώστε η πολιτεία να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της προς τους πληγέντες παραγωγούς της Δράκειας και του Αγίου Λαυρεντίου, ζητεί με επιστολή του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης.

Στο μεταξύ κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, αποτελούμενο από τον Προϊστάμενο του τμήματος εκτιμήσεων Κ. Καραμπάτσα και την επόπτρια για το Νομό Μαγνησίας Δ. Τάσσιου, επισκέφθηκε χθες τη Δράκεια και ενημέρωσε τους αγρότες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Αγριάς και Αρτέμιδας Ν. Στόϊκος, τα στελέχη του Οργανισμού απάντησαν σε ερωτήσεις των πληγέντων παραγωγών και ανακοίνωσαν ότι από την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, η οποία θα διαρκέσει για 15 μέρες. Στη συνέχεια θα γίνει η καταγραφή από τους γεωπόνους με προτεραιότητα τις καλλιέργειες κερασιών που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Υπολογίζεται ότι γύρω στις 15 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα ακριβή αποτελέσματα εκτίμησης των ζημιών βάσει των οποίων θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

O Aντιπεριφερειάρχης

Στη Δράκεια, στα χαλαζόπληκτα αγροτεμάχια, βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας μαζί με υπαλλήλους του ΕΛΓΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας της Παρασκευής ο κ. Κοπάνας βρισκόταν στη Δράκεια, όπου μαζί με τα στελέχη του ΕΛΓΑ και παραγωγούς διενήργησαν αυτοψία σε ζημιωθείσες καλλιέργειες, ενώ το απόγευμα πραγματοποίησε συνάντηση με το Πρόεδρο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου, τον Πρόεδρο του Επαγγελματοβιοτεχών Αγριάς – Δράκειας και κατοίκους και συζήτησε εκτός από την χαλαζόπτωση και τα προβλήματα που αφορούν στο χωριό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για την έκταση του φαινομένου σύμφωνα με την εκτίμηση των γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Μαγνησίας, οι οποίοι κατέφθασαν την Πέμπτη στην πληγείσα περιοχή και εκτίμησαν την κατάσταση, υπολογίζοντας ότι η ζημία αφορά σε μια έκταση περίπου 600 στρεμμάτων με καλλιέργειες μήλων, κερασιών και αχλαδιών, συνολικής παραγωγής 1200 tn περίπου.

Τα στοιχεία αυτά γνωστοποιήθηκαν στον ΕΛΓΑ για να τα αξιοποιήσει, αλλά και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος ενημέρωσε σχετικώς τον αρμόδιο Υπουργό σε επαφή που είχε με τον ίδιο.

Επιπλέον, οι γεωπόνοι της Περιφερειακής Ενότητας πληροφορούν τους παραγωγούς για τους τρόπους πρόληψης των ασθενειών και της αντιμετώπισης πιθανών δευτερογενών προσβολών.

Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ έκαναν τις επισημάνσεις της ζημιάς και ενημέρωσαν για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε κάθε καλλιέργεια. Για τις κερασιές η εκτίμηση θα γίνει κατά προτεραιότητα, ενώ μετά την αραίωση των καρπών στις καλλιέργειες μήλων και αχλαδιών θα συνεχιστεί η εκτίμηση της ζημιάς. Καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας πριν την καρπόδεση δεν αποζημιώνονται. Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν ότι οφείλουν να αφήσουν μάρτυρες σε κάθε αγροτεμάχιο, ενώ οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ βεβαίωσαν τον Αντιπεριφερειάρχη πως οι εκτιμήσεις θα γίνουν το συντομότερο δυνατό και τον ευχαρίστησαν για την άψογη συνεργασία που έχουν με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου