ΤΟΠΙΚΑ

Σχολεία και δημοτικά ακίνητα οφείλουν στη ΔΕΥΑΜΒ

σχολεία-και-δημοτικά-ακίνητα-οφείλου-851206

Η ραγδαία μείωση του αποθεματικού την τελευταία διετία και οι υπέρογκες ενταλματοποιημένες οφειλές προς εργολάβους οδήγησαν τελικά τη ΔΕΥΑΜΒ στη σύναψη του δανείου 10 εκ. ευρώ.
Αυτό συμπερασματικά καταγράφεται μέσα από τα αναλυτικά στοιχεία του ισολογισμού του 2006 που συζητήθηκε στην προηγούμενη εβδομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διαδημοτικής Επιχείρησης και αποτέλεσε το έναυσμα για την επίθεση που δέχτηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ και δήμαρχο Βόλου Αλ. Βούλγαρη ο πρώην δήμαρχος Βόλου Κ. Μήτρου.
Οι ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΥΑΜΒ το τέλος του 2006 προς προμηθευτές από εκδοθέντα τιμολόγια ήταν 850.000 Ε, ενώ όπως φαίνεται στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Παθητικού στον Ισολογισμό υπήρχαν επιπλέον και άνω του 1,5 εκατομμυρίου ενταλματοποιημένες ανεξόφλητες πιστοποιήσεις από εργολάβους έργων.
Η ΔΕΥΑΜΒ στις 31.12.2006 είχε υπογραφές σε συμβόλαια για τα επόμενα έτη συνολικά ποσά υποχρεώσεών της σε εργολαβίες ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό οδήγησε, όπως ήταν φυσικό, στην απόφαση της Διοίκησης για λήψη δανείου 10 εκ. € προς κάλυψη ων πληρωμών αυτών κατά κύριο λόγο, αλλά και την κατασκευή νέων έργων, καθώς και τη δημιουργία μικρού αποθεματικού.
Από τη μελέτη ισολογισμού και Απολογισμού του έτους 2006 για τη ΔΕΥΑΜΒ εξάγονται συνοπτικά τα εξής συμπεράσματα:
Οι εισπράξεις Τελών και Δικαιωμάτων το 2006 κινήθηκαν ως σύνολο στα όρια των προβλέψεων του Προϋπολογισμού κατά 95% με γενική αύξηση έναντι του 2005 κατά 16%, ως επακόλουθο της νέας κλιμάκωσης τιμών στις άνω των 40 m3 /τρίμηνο καταναλώσεις νερού, αλλά και της επιβολής του νέου τέλους έργων, μετά την κατάργηση του υφισταμένου μέχρι τότε τέλους ομβρίων.
Βεβαίως, όπως δείχνει στο ενεργητικό ο ισολογισμός, εξακολούθησαν και την χρονιά αυτή να αυξάνονται οι οφειλές κυρίως των σχολείων και των δημοτικών ακινήτων προς την ΔΕΥΑΜΒ από τέλη και δικαιώματα ύδρευσης – αποχέτευσης, με αποτέλεσμα το ύψος τους στο τέλος του έτους να αγγίξει τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ.
Τα Λειτουργικά Έξοδα σε σχέση με την Προηγούμενη χρονιά σημείωσαν συνολική αύξηση της τάξεως του 8%, η οποία μετατρέπεται σε 17%, εάν προστεθούν 850,000€ ανεξόφλητων υποχρεώσεων της ΔΕΥΑΜΒ σε προμηθευτές την 31.12.2005. Κυριότερη αιτία των αυξημένων λειτουργικών εξόδων υπήρξε η αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού σε ποσοστό 27%, οφειλομένη στην μονιμοποίηση 43 νέων υπαλλήλων αορίστου χρόνου με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
Παράλληλα ένας ακόμη λόγος μεγάλης επιβάρυνσης των λειτουργικών Δαπανών Του Απολογισμού, αλλά και των Εξόδων στα Αποτελέσματα Χρήσεως του ισολογισμού, – ο οποίος υποχρεωτικά συντάσσεται σύμφωνα με τα πρότυπα του Ελληνικού «Ενιαίου Γενικού Λογιστικού Σχεδίου» -, υπήρξε τα τελευταία χρόνια η σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων της ΔΕΥΑΜΒ με τους Δήμους Βόλου- Νέας Ιωνίας και ΔΕΜΕΚΑΒ – ΔΕΜΚΑ αντίστοιχα που επιβάρυνε την Επιχείρηση κατά τα έτη 2003, 2004, 2005 και 2006 συνολικά κατά 2.264.600€
Τα κατασκευασθέντα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης χρηματοδοτούμενα και μη σαν σύνολο, παρουσιάζονται αρκετά αυξημένο κατά 33% έναντι του προηγουμένου έτους, φθάνοντας το ύψος των 10.4 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως το ποσοστό κάλυψης του προϋπολογισμού των έργων ήταν χαμηλό της τάξεως του 42%, όπως σχετικό χαμηλό ήταν και το συνολικό ποσοστό κάλυψης του προϋπολογισμού ύψους 58%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι προγραμματίζονταν εργολαβίες χωρίς εξασφαλισμένες πιστώσεις.
Οι απορροφήσεις επιχορηγήσεων από το Κοινοτικό Ταμείο Συνοχής ήταν υψηλές την χρονιά αυτή και ανήλθαν στο ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας έτσι και το γενικό σύνολο εισπράξεων σε 24,1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ το 2005 αντιστοίχως ανήλθαν 20,7 εκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό κάλυψης του προϋπολογισμού των επιχορηγήσεων κινήθηκε στα επίπεδα του 33%, ποσοστό ιδιαίτερα μικρό.
Επειδή οι δαπάνες (λειτουργικές και επενδυτικές που απαιτήθηκαν ήταν περισσότερες των εσόδων, προέκυψε περαιτέρω μείωση του Αποθεματικού της Επιχείρησης σε σχέση με τις προηγούμενες χρήσεις, που έκλεισε στις 31.12.2006 στο χαμηλό επίπεδο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου