ΤΟΠΙΚΑ

Οι νέοι είναι δύσπιστοι σε μεγάλα λόγια…

οι-νέοι-είναι-δύσπιστοι-σε-μεγάλα-λόγι-851206

Μετά από ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αναφορικά με την επιστολή του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκου προς νέους ψηφοφόρους στη Μαγνησία, ο Κώστας Καρτάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου και υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας, δήλωσε:
«Η επιστολή του κ. Νάκου στους νέους που θεμελιώνουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται τους νέους ως αριθμούς που απλά προστίθενται στο εκλογικό δυναμικό της χώρας.
Στην επιστολή οι νέοι παρακινούνται να ασχοληθούν με τα κοινά, παρά το γεγονός ότι -όπως επισημαίνεται- έχουν κουραστεί από την πολιτική. Αλήθεια όμως, σε ποια πολιτική η επιστολή τους παρακινεί να συμμετέχουν;
Σε αυτή που εκμεταλλεύεται την κρατική εξουσία (τη θέση του Υφυπουργού στο Υπουργείο Εσωτερικών) για να εντοπίσει ποιοι νέοι θεμελιώνουν δικαίωμα ψήφου;
Σε αυτή που δίνει το «δικαίωμα» σε έναν Υπουργό να απευθύνεται σε νέους ψηφοφόρους σε επίσημο έντυπο του Υπουργείου του αλλά να τους παρακινεί – στην ίδια επιστολή – να επικοινωνήσουν με το πολιτικό του γραφείο;
Σε αυτή που εν μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών προτάσσει την πολιτική χειραγώγηση των νέων μέσα από μία δήθεν αθώα και πολιτικά παιδαγωγική επιστολή;
Στα 14 χρόνια της εκπαιδευτικής μου καριέρας είχα το προνόμιο να συναντήσω χιλιάδες νέους και νέες. Βλέπω τις προσδοκίες τους, τα άγχη τους, τις ελπίδες τους, τα προβλήματα τους, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους.
Είμαι σίγουρος ότι είναι νέοι που είναι προικισμένοι, μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στη σημερινή κοινωνία, αλλά και να τη βοηθήσουν να κερδίσει χαμένα στοιχήματα.
Είμαι σίγουρος επίσης ότι είναι νέοι που θέλουν να εμπιστευτούν την πολιτική και τους πολιτικούς, αλλά δεν αποδέχονται παλαιοκομματικές συμπεριφορές και είναι δύσπιστοι σε μεγάλα λόγια και υποσχέσεις.
Είμαι τέλος σίγουρος ότι είναι νέοι που θεωρούν ότι πρακτικές του παρελθόντος –όπως η συγκεκριμένη επιστολή– όχι μόνο τους ταπεινώνουν, αλλά και τους απομακρύνουν από την εμπλοκή τους με τα κοινά.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η κοινωνία χάνει έτσι ένα εξαιρετικά πολύτιμο δυναμικό της, προφανώς ανεξάρτητα από το τι τελικά ψηφίζει κάθε νέος ή νέα.
Αφήνω τελευταίο το ερώτημα αν αντίστοιχες παιδαγωγικές επιστολές εστάλησαν και σε όλους τους άλλους –εκτός Μαγνησίας– νέους που θεμελίωσαν δικαίωμα ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.
Τέλος θα ήλπιζα η επιστολή του Υφυπουργού Εσωτερικών προς τους νέους πολίτες να τους προέτρεπε να συμβάλλουν εθελοντικά σε δράσεις πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, που δυστυχώς μαίνονται στη χώρα μας και να τους μίλαγε για την αξία του φυσικού περιβάλλοντος και για την προστασία των συμπολιτών μας που πλήττονται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου