ΤΟΠΙΚΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου

κατατέθηκε-στη-βουλή-το-σχέδιο-νόμου-851206

Κατατέθηκε στη Βουλή για συζήτηση το σχέδιο νόμου «Θεσμικό πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογίας», όπως δήλωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και η υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου.
Με το νομοσχέδιο, επιχειρείται τόσο η συγκρότηση οριζοντίων οργάνων διοίκησης της Έρευνας, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), ο Εθνικός Οργανισμός Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ), η Διϋπουργική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας (ΔΕΕΤ), όσο και η εισαγωγή σκοπών και κινήτρων για την ενίσχυση της βασικής, της εφαρμοσμένης και της τεχνολογικής έρευνας της χώρας μας, καθώς και η κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα ερευνητικά κέντρα του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Πρωταρχική μέριμνα του νομοσχεδίου αποτελούν η συνεργασία των εμπλεκομένων στην έρευνα φορέων (ΑΕΙ/ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικοί φορείς), καθώς και η συνεργασία των οργάνων εποπτείας τους (υπουργείο Παιδείας, υπουργείο Ανάπτυξης και άλλα συναφή και συναρμόδια υπουργεία), ώστε να επιτευχθεί αφενός μεν η δημιουργία της απαραίτητης κρίσιμης μάζας στις ερευνητικές ομάδες, αφετέρου δε η εύρυθμη διοικητική τους λειτουργία.
Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) στη χάραξη εθνικής πολιτικής και στρατηγικής Έρευνας και Τεχνολογίας μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) και τα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία. Έτσι :
Το ΥΠΕΠΘ είναι συναρμόδιο στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας μαζί με το ΥΠΑΝ.
Στόχος της αποτελεσματικότερης διαχείρισης της Έρευνας είναι να αυξηθεί η απόδοση της οικονομικής δαπάνης και να αξιοποιηθούν τα επιστημονικά και τεχνολογικά αποτελέσματα για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο.
Η χρηματοδότηση της Έρευνας γίνεται κατά 46% στα Α.Ε.Ι., κατά 22% στα ερευνητικά κέντρα και κατά 32% στις επιχειρήσεις. Οι δαπάνες για την έρευνα σήμερα ανέρχονται σε 0,6% του ΑΕΠ, στο οποίο οι επιχειρήσεις συμμετέχουν με 32%. Οι μέσοι όροι για την Ε.Ε. είναι 1,9% και 50% αντίστοιχα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του σημερινού συστήματος είναι οι μηδαμινές δαπάνες για τη βασική έρευνα από καθαρά εθνικούς πόρους.
Το συνολικό ερευνητικό δυναμικό της χώρας ανέρχεται σε 14.748 ερευνητές. Στα 22 Πανεπιστήμια, 17 Τ.Ε.Ι. και 22 ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα απασχολούνται 10.471 (71% του συνόλου) ερευνητές, στα 13 ερευνητικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) 2.000 ερευνητικό προσωπικό (14% του συνόλου), και τέλος στον ιδιωτικό τομέα 2.235 ερευνητές (15% του συνόλου). Υπό την εποπτεία της Γ.Γ.Ε.Τ. είναι υπό ίδρυση άλλα δύο ερευνητικά κέντρα στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ακόμη στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.
Στόχος του νέου νομικού πλαισίου είναι να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο στόχος της χώρας μας να διαθέσει το 1,5% του Α.Ε.Π. για Έρευνας και Τεχνολογία μέχρι το 2013, πρέπει να συμπληρωθεί με τη διάθεση εθνικών πόρων για τη βασική έρευνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου