ΤΟΠΙΚΑ

Τελειωτικό χτύπημα για τα κεράσια

τελειωτικό-χτύπημα-για-τα-κεράσια-284121

Τη… χαριστική βολή έδωσαν στα κεράσια οι έντονες βροχοπτώσεις του σαββατοκύριακου. Ακόμα και στα ελάχιστα που είχαν μείνει ανέπαφα από τα καιρικά φαινόμενα το προηγούμενο χρονικό διάστημα σκίστηκαν και μαλάκωσαν οι καρποί τους, καθιστώντας τα μη εμπορεύσιμα. Την ίδια στιγμή ευεργετική ήταν η βροχή για τις ποτιστικές καλλιέργειες, ενώ ενδεχόμενα προβλήματα σε ζωοτροφές θα εμφανιστούν μέσα στο επόμενο διήμερο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά για τους παραγωγούς κερασιών στη Μαγνησία οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι πρώιμες καλλιέργειες ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα από τις βροχοπτώσεις και τα άστατα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου χρονικού διαστήματος με αποτέλεσμα οι τελευταίες έντονες βροχές να καταστρέψουν ολοσχερώς τους καρπούς.

Ειδικότερα οι βροχές έχουν σκίσει και μαλακώσει τους καρπούς με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς να καθίσταται μη εμπορεύσιμο, καθώς ο μαλακός καρπός όχι μόνο σαπίζει εύκολα αλλά καταστρέφεται και κατά τη μεταφορά του στους εμπόρους και τις αγορές.

Οι αγρότες που αυτή την περίοδο βρίσκονταν στην συγκομιδή του πρώιμου καρπού είναι σε απόγνωση καθώς μόνο στα πράσινα κεράσια, σε αυτά δηλαδή που δεν είναι σε ανάπτυξη, τα άγουρα, δεν έχουν σημειωθεί ζημιές από τις βροχοπτώσεις, ενώ ήδη καταγράφονται οι καταστροφές ώστε να γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ.

Για οικονομική καταστροφή μιλούν οι παραγωγοί αλλά και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Λάσκος, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα προβλήματα ποτ δημιουργούνται στα αχλάδια, όπου και οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και οι βροχές έχουν προκαλέσει καρπόπτωση.

Στην αντίπερα όχθη οι αγρότες ποτιστικών καλλιεργειών «τρίβουν τα χέρια» τους καθώς βαμβάκια, σιτάρια και καλαμπόκια «είναι στα καλύτερά τους» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν με τις βροχοπτώσεις να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ριζομύλου Ηλία Ιωάννου οι ποτιστικές καλλιέργειες φέτος δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά, με τα σιτηρά να είναι ήδη στο στάδιο της ανάπτυξης και ο αλωνισμός να αναμένεται για τις 15-20 Ιουνίου, οπότε και θα ξεκινήσει η διαμόρφωση των τιμών.

Τέλος αμφίβολο είναι το αν η βροχή έκανε καλό στις ζωοτροφές, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου θα διαφανεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, προσθέτοντας πως «το μόνο που δεν μπορούν να αντέξουν σε αυτή την φάση οι αγρότες είναι μια ενδεχόμενη καταστροφή στις καλλιέργειες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα δούμε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ακαλλιέργητα τη νέα χρονιά».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου