ΤΟΠΙΚΑ

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη φωτιά στο Πήλιο

αντιπαράθεση-στη-βουλή-για-τη-φωτιά-στ-851206

Συζητήθηκε την προηγούμενη Τρίτη 24-7 στη Βουλή η επίκαιρη επερώτηση του προέδρου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της τελευταίας πυρκαγιάς στο Πήλιο. Στην ερώτησή του ο πρόεδρος του Συνασπισμού ανέφερε:
Οι μεγάλες πυρκαγιές στο Πήλιο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα, εκτός από την τεράστια οικολογική καταστροφή, το οικονομικό αδιέξοδο αυτών που έχασαν την περιουσία τους ή επλήγησαν με τον ένα ή άλλο τρόπο, όπως οι κτηνοτρόφοι, οι γεωργοί και οι επαγγελματίες του τουρισμού.
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μάλιστα βρίσκονται σε απελπιστικά δεινή θέση, διότι σε μικρό χρονικό διάστημα έχασαν τα ζωντανά τους και τα βοσκοτόπια τους και φοβούνται τα χειρότερα που πιθανόν να συμβούν με τη πρώτη κακοκαιρία.

Απάντηση του υφυπουργού
Γεωργίας Αλέξανδρου Κοντού
Απαντώντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε τα εξής:
Οι ζημιές που προξενήθηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των Δήμων Αφετών, Αργαλαστής, Μηλεών και Σηπιάδος, θα ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντός του προσεχούς Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται σημαντική επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρόγραμμα για τις πυρκαγιές του 2006 εγκρίθηκε μέσα σε τρεις μήνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την παραπάνω πυρκαγιά έχουν αναφερθεί ζημιές και στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και στη φυτική παραγωγή.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο, αναφέρθηκαν ζημιές μόνο στο Δήμο Αφετών και Αργαλαστής που αφορούν σε είκοσι επτά αιγοπρόβατα, τρεις ημίονους και σε τριακόσια μελισσοσμήνη και ήδη ολοκληρώθηκε η καταγραφή τους, ενώ οι εξατομικεύσεις των ζημιών του φυτικού κεφαλαίου σύμφωνα με τον κανονισμό κρατικών ενισχύσεων θα διενεργηθούν μετά από την έγκριση του προγράμματος από την αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά στον τουρισμό, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής. Πρώτον, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και εγρήγορση το ζήτημα των πυρκαγιών. Έχει ενισχύσει με προσωπικό και έχει θέσει σε αυξημένη επαγρύπνηση όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες του και φυσικά βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους συναρμόδιους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους των ξενοδόχων. Δεύτερον, μέχρι στιγμής καμία ξενοδοχειακή μονάδα δεν έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές όπως και καμιά ομαδική κράτηση δεν έχει ακυρωθεί εξαιτίας των πυρκαγιών. Τρίτον, μόνο στην Αγία Παρασκευή Σκιάθου για προληπτικούς μόνο λόγους εκκενώθηκαν τρία ξενοδοχεία της περιοχής χωρίς να δημιουργηθεί κανένα σοβαρό πρόβλημα. Τέταρτον, κατά το σχεδιασμό του νέου προγράμματος προωθητικών ενεργειών για τον τουρισμό του έτους 2008 ασφαλώς και θα συνυπολογιστεί το θέμα των πληγεισών από πυρκαγιές περιοχών τόσο για τη διεθνή και εθνική διαφήμιση, όσο και για την προβολή τους σε διεθνείς εκθέσεις. Πέμπτον, υπενθυμίζεται ότι με παρόμοιες θετικές ενέργειες αντιμετωπίστηκαν θετικά πέρυσι και οι πυρκαγιές της Χαλκιδικής αλλά και της Μάνης.

Σκληρή απάντηση Αλαβάνου
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση λέγοντας τα εξής:
Εκτιμώ τον κύριο Υφυπουργό, αλλά λυπάμαι γι΄ αυτό που γίνεται εδώ μέσα. Εξαφανισμένος Πρωθυπουργός και εξαφανισμένοι Υπουργοί. Η ερώτησή μου απευθύνεται σε δύο Υπουργούς και μάλιστα για ένα θέμα όπως είναι τα δάση. Και ήταν για το Πήλιο και τα χωριά του όταν κατατέθηκε η ερώτηση αυτή, αλλά τώρα φλέγεται όλη η Ελλάδα όπως ξέρετε.
Για να συνεχίσει ο κ. Αλαβάνος: Θέλω να πω, κύριε Υφυπουργέ, ότι η απάντηση που μου δώσατε είναι γενική, δεν έχει χρονοδιάγραμμα και εξαρτάται από το κατά πόσο θα εγκριθούν σε μεγάλο βαθμό οι ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να αφήσουμε ολόκληρους κλάδους παραγωγής όπως είναι η κτηνοτροφία. Και δεν είναι το θέμα απλώς πόσα κατσίκια και αρνιά χάθηκαν. Το θέμα είναι ότι οι όροι μέσα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου