ΤΟΠΙΚΑ

Κατάθεση ψυχής από την 14χρονη μαθήτρια – θύμα bullying: «Πλέον, δεν φοβάμαι να γυρίσω στο σχολείο»

κατάθεση-ψυχής-από-την-14χρονη-μαθήτρια-867207

Μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την απόρριψη που βίωσε, τον εκφοβισμό, τη βία και εξομολογείται ότι μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση θα επιστρέψει με χαρά στις τάξεις

«Περιμένω να πάω στο σχολείο. Μου έλειψαν οι συμμαθήτριές μου και οι φιλενάδες μου. Παλιότερα ένιωθα μοναξιά, απόρριψη, δεν είχα κανέναν. Τον τελευταίο καιρό ένιωσα τα παιδιά να με υποστηρίζουν. Κι όσο για τους άλλους που με εκφόβιζαν και με χτυπούσαν, δεν θα τους δίνω σημασία. Θα είναι για μένα σαν άγνωστοι. Δεν φοβάμαι να γυρίσω στο σχολείο. Με όλα τα μέτρα που θα ληφθούν, νιώθω ασφάλεια»…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η κατάθεση ψυχής στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της 14χρονης μαθήτριας της γ΄τάξης του Γυμνασίου Αργαλαστής, η οποία ετοιμάζεται αύριο, να επιστρέψει στο σχολείο και στα μαθήματά της, τα οποία σταμάτησε μία εβδομάδα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, όταν ένας συμμαθητής της, τής έσπασε το δάχτυλο και την τραυμάτισε στον καρπό ενώ βρίσκονταν στο σχολικό προαύλιο. Ηταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» πριν ο εφιάλτης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού που βίωνε επί σχεδόν δύο χρόνια η 14χρονη, έρθει στη δημοσιότητα, λάβει διαστάσεις και πριν κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός για την προστασία ενός παιδιού, που κινδύνευε στο ίδιο το σχολικό περιβάλλον.

Οπως είναι γνωστό, για την υπόθεση η Εισαγγελέας Ανηλίκων Βόλου έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, ενώ δόθηκε εντολή, προκειμένου από αύριο κιόλας, παιδοψυχολόγος και κοινωνιολόγοι να βρίσκονται στο σχολείο.

Δεν θα είναι η μοναδική έρευνα. Από αύριο, Δευτέρα, οπότε και ξεκινούν εκ νέου τα μαθήματα, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, θα δώσει έγγραφη εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση bullying, σε έμπειρο διευθυντή σχολικής μονάδας του νομού και σε δικηγόρο- εκπαιδευτικό που θα αναλάβει να υποστηρίξει γραμματειακά τον εκπαιδευτικό που θα διενεργήσει την προκαταρκτική. Αντικείμενο της έρευνας θα είναι η αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων ή μη σύννομων ενεργειών. Το πόρισμα, βάσει Νόμου, θα πρέπει να παραδοθεί σε διάστημα ενός μήνα, εκτός αν δοθεί παράταση λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Αυξημένα μέτρα από την πρώτη ημέρα

Η επιστροφή στις τάξεις στο Γυμνάσιο Αργαλαστής, θα σηματοδοτήσει άμεσα τη λήψη μιας σειράς μέτρων ακόμη, προκειμένου να είναι απόλυτα ασφαλές το σχολικό περιβάλλον για τη μαθήτρια της γ’ τάξης.

Οπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής, Σωκράτης Σαβελίδης, η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων, Ρηγώ Φασουράκη, η διευθύντρια της σχολικής μονάδας, ο σύμβουλος σχολικής ζωής και οι δύο συντονιστές του ΠΕΚΕΣ (Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού) Θεσσαλίας και στελέχη του ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης) θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση από εκπαιδευτικούς, παντού στους σχολικούς χώρους, τόσο μέσα στην τάξη, όσο και στα διαλείμματα με ενισχυμένες εφημερίες.

Παράλληλα αποφασίστηκαν μία σειρά ενεργειών παιδαγωγικής φύσης. Θα ξεκινήσουν συμβούλια τάξης, στα οποία θα γίνονται συζητήσεις για την υπόθεση και θα ζητείται η άποψη των μαθητών, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις παιδαγωγικής φύσης από συντονιστές του ΠΕΚΕΣ και ψυχολόγους του ΚΕΔΑΣΥ και έχει ζητηθεί βοήθεια τόσο από την «Πρόταση Ζωής» όσο και από τον π. Σεβαστιανό της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

«Ενιωθα απόρριψη, όμως όχι πλέον…»

Η 14χρονη μαθήτρια μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για όλα όσα έχει βιώσει επί δύο σχεδόν χρόνια μέσα στο σχολείο αλλά και καθ’ οδόν προς αυτό ή κατά την επιστροφή στο σπίτι.

«Για κάποιον λόγο τα συγκεκριμένα παιδιά με εκφόβιζαν. Μου έπαιρναν το κολατσιό, το χαρτζιλίκι, με χτυπούσαν. Με εκφόβιζαν με μαχαίρι να μην μιλήσω. Επαιρναν τσακμάκι, έβαζαν φωτιά σε ένα χαρτί και μου έλεγαν, «τη βλέπεις τη στάχτη; Χειρότερα θα πάθεις». Φοβόμουν να μιλήσω. Με παρακολουθούσαν αν θα πω κάτι», περιγράφει τα βασανιστήρια που περνούσε και υπομένοντας.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτά. Ακριβώς επειδή κάποια παιδιά την πείραζαν, κάποια άλλα την απέρριπταν. «Ενιωθα μοναξιά. Κανείς δεν με ήθελε. Δεν είχα κανέναν. Ακόμη και στον χορό, όταν έπρεπε να πιαστούμε μεταξύ μας, με το ζόρι μου έπιαναν το χέρι», περιγράφει και τον συναισθηματικό αποκλεισμό.

Το υπόμνημα που άλλαξε τα πάντα

Οταν στα μέσα περίπου Νοεμβρίου η 14χρονη έπεφτε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τους συγκεκριμένους συμμαθητές της έξω από το σχολείο, άλλαξαν τα πάντα.

Το πεντεμελές μαθητικό συμβούλιο του τμήματός της ανέλαβε τη σύνταξη υπομνήματος προς τη διευθύντρια του Γυμνασίου. Αναφερόταν στο περιστατικό, το θύμα και τους θύτες. Στο πλευρό της 14χρονης που βίωνε τον δικό της «Γολγοθά» βρέθηκε ξαφνικά όλο το σχολείο. Και όχι μόνο. Την υποστήριξαν και παιδιά από το γενικό αλλά και από το επαγγελματικό λύκειο.

Οι δράστες τιμωρήθηκαν με αποβολή, αλλά τα βασανιστήρια δεν τελείωσαν. Αλλος συμμαθητής της, τής έσπασε το δάχτυλο και την τραυμάτισε στον καρπό. Αλλά και αυτό πλέον θα αποτελεί σε λίγες ημέρες παρελθόν.

«Το χέρι μου είναι μια χαρά. Την Τρίτη θα πάω να βγάλω τον νάρθηκα. Στο σχολείο θα επιστρέψω με χαρά γιατί θα είναι οι συμμαθήτριές μου και οι φίλες μου εκεί. Στους άλλους δεν θα δίνω σημασία. Θα είναι σαν άγνωστοι για μένα. Και θα νιώθω ασφαλής, επειδή έχουν ληφθεί μέτρα», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η 14χρονη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου