ΤΟΠΙΚΑ

Στις στάχτες των εκτιμήσεων

στις-στάχτες-των-εκτιμήσεων-851206

Δρομολογούνται τα νέα έργα και προωθούνται οι καινούργιες πολιτικές. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, οι ανακοινώσεις για τις εκτιμήσεις και τους απολογισμούς καλύπτουν την επικαιρότητα, που κατακλύζεται από πληθώρα καταγγελιών για κρατική ολιγωρία και αφλογιστία. Τι ξημερώνει για την χώρα την επόμενη μέρα των θεομηνιών που πλήττουν ευθέως το εναπομείναν πάλαι ποτέ πλούσιο περιβάλλον της;

Αφησαν το περιβάλλον στο έλεος των καταστροφικών πυρκαγιών και έφτιαξαν γραμμή άμυνας στα σπίτια, τα καζίνο και τα μαντριά. Πιστεύοντας σαφώς ότι και η περιουσία του καθενός πρέπει να προστατεύεται αποτελεσματικά, ο γράφων απορεί πώς οι κρατούντες τα σκήπτρα της ενημέρωσης ξεστομίζουν απλά και ωμά ότι «η φωτιά απομακρύνθηκε από τις κατοικημένες περιοχές και καίει μόνο δασική περιοχή». Εξαίρετοι λογοπλάστες οι υπεύθυνοι των κατασβέσεων και των επιχειρησιακών σχεδίων εκτάκτου ανάγκης εκτιμούν, εν μέσω σύννεφου σταχτών, την απολογιστική έκθεση των πεπραγμένων τις τελευταίες ημέρες όπου οι φλόγες σκέπασαν τα πομπώδη επιχειρήματα και δικαιολογίες.
Κάπνισε ο ουρανός και μαύρισαν τα δέντρα. Όπου φύγει – φύγει οι κάθε λογής συγκαλυμμένοι ή μη Νέρωνες υπενθυμίζουν στους ψηφοφόρους ότι τα πάντα γίνονται για το καλό τους και να μη φωνασκούν αδίκως. Ο λαός όμως φωνάζει για ολιγωρία, αποσυντονισμό και παντελή έλλειψη σχεδιασμού. Άλλοι διαμηνύουν πως όσο δεν καταστρέφονται σπίτια, τα πράγματα βαίνουν καλώς και η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού αποσοβείται για μια ακόμη φορά.
Δώστε προσοχή στο επόμενο απόσπασμα: «Το πρώτο βράδυ της φωτιάς, απλά δε μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Κλεφτά κοιτούσαμε το μεγάλο σύννεφο καπνού πάνω από την Αθήνα, καθώς ετοιμάζαμε τον εξοπλισμό μας. Κλεφτά κοιτούσαμε τη φλεγόμενη κορυφογραμμή από το αυτοκίνητο, καθώς τρέχαμε στην Εθνική, να προλάβουμε, να φτάσουμε, να σβήσουμε. Κλεφτά, με γυρισμένη πλάτη, κοιτούσαμε τις φλόγες από το Ολυμπιακό Χωριό, όπου μας απομόνωσαν οι «αρμόδιοι», μαζί με όλους τους εθελοντές που έσπευσαν να βοηθήσουν και εισέπραξαν την άρνηση του κράτους. Κλεφτά, με την ενδόμυχη ελπίδα ότι όταν θα ξανακοιτούσαμε, θα ήταν όλα όπως πριν.»
Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες στην Αττική εγκλωβίστηκαν από τις άνωθεν διαταγές, αντί να αφεθούν να προσφέρουν όσα ξέρουν. Και συνεχίζουν διερωτώμενοι για την φωτιά της Πάρνηθας: «Γιατί μια απλή φωτιά «ρουτίνας» δεν κατασβέσθηκε αμέσως, αλλά αφέθηκε να επεκταθεί; Γιατί με την επέκταση της φωτιάς αφέθηκε αυτή να διανύσει πεδινά μέρη και να περάσει φαρδιούς δρόμους, όπου ακόμα και ένα πυροσβεστικό όχημα μπορούσε να τη σταματήσει πριν μπει σε δύσβατες περιοχές; Γιατί, όταν μπήκε η φωτιά στις δύσβατες περιοχές, δεν αξιοποιήθηκε το δασικό οδικό δίκτυο της Πάρνηθας που είχε συντηρηθεί από το Δασαρχείο, και όπου μπορούσαν να κινηθούν μικρά και μεσαία πυροσβεστικά οχήματα, για να την αναχαιτίσουν πριν φτάσει στην καρδιά του δρυμού;
Ο γράφων εκφράζει και αυτός με την σειρά του επίσης μια άλλη απορία. Την απορία περί των βουλευτικών αξιώσεων για τα διατιθέμενα μέσα πυρόσβεσης στους εκάστοτε πληττόμενους νομούς προς όφελος της άγρας ψήφων στις εκλογικές Περιφέρειες. Κοινώς, «το αεροπλάνο θα έλθει στην δική μου περιοχή για να μην με μαυρίσουν τον Οκτώβρη ή τον Μάρτη».
Όντας αυτόπτης μάρτυρας των αναζωπυρώσεων για 4η μέρα στην περιοχή της Ναυπάκτου, ο γράφων εκφράζει οργισμένα την απορία του περί της έλλειψης αποτελεσματικότητας ή της εικόνας διάλυσης σε Αστυνομία και Πυροσβεστική. Και δεν μιλώ για τους καταβάλλοντες φιλότιμες προσπάθειες αστυνομικούς ή πυροσβέστες.
Οι απορίες όμως ποτέ δεν απαντώνται στο σύνολό τους. Νέες πολιτικές και έργα χαράσσονται πάνω από τα καμένα εδάφη. Η επόμενη μέρα βρίσκει την χώρα να έχει πληγεί σημαντικά εις ότι αφορά το περιβάλλον αλλά τους κρατούντες τα εξουσιαστικά σκήπτρα να σφυρίζουν αδιάφορα. Με μεγάλη συχνότητα, θα έλεγα, εκτιμήσεις και μεγαλόστομες υποσχέσεις για την τύχη των βουνών παραδίδονται στην επικαιρότητα με περισσή ευκολία. Συσκέψεις επί συσκέψεων καταλήγουν σε διαπιστώσεις που ακολουθούνται από πομπώδεις δηλώσ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου