ΤΟΠΙΚΑ

Γεμίζουν ιατρεία και νοσοκομεία οι φετινές ιώσεις

γεμίζουν-ιατρεία-και-νοσοκομεία-οι-φε-861598

Νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση έχουν κάνει την εμφάνισή τους φέτος οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Σχολικές αίθουσες άρχισαν να… αδειάζουν ήδη από τον Νοέμβριο με σημαντικό αριθμό μαθητών ανά τμήμα να νοσεί και να μεταφέρει τον ιό και στο οικογενειακό περιβάλλον. «Ο κορονοϊός αυτή την περίοδο είναι το μικρότερο πρόβλημα στα νοσοκομεία» δηλώνει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφερόμενος στις καταγραφές των περιστατικών που προσέρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Βάσει της εμπειρίας προηγούμενων ετών, οι λοιμώξεις του χειμώνα ξεκινούσαν περίπου προς τα τέλη Δεκεμβρίου και κορυφωνόταν την περίοδο του Ιανουαρίου, με την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. «Φέτος παρατηρούμε ότι η γριπώδης συνδρομή ήρθε νωρίτερα του αναμενόμενου, κάτι το οποίο είδαμε να συμβαίνει και στην Αυστραλία πριν λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια της δικής τους χειμερινής περιόδου», αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης.

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη γεμίζουν από ασθενείς τα ιατρεία των παιδιάτρων και παθολόγων που έχουν να αντιμετωπίσουν μία μεγάλη κατηγορία ιών. Αρκετά είναι μάλιστα και τα περιστατικά που φθάνουν στα νοσοκομεία, με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να χρήζουν περίθαλψης.

Από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γίνεται καταγραφή αυτών των περιστατικών. «Υπάρχουν οι συνηθισμένοι ιοί που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, οι αδενοϊοί και λιγότερα είναι τα περιστατικά των κορονοϊών. Ο κορονοϊός αυτή την περίοδο είναι το μικρότερο πρόβλημα στα νοσοκομεία», παρατηρεί ο κ. Γουργουλιάνης.

Το κύμα του Νοεμβρίου του κορονοϊού έγινε κύμα «εύκολων» λοιμώξεων

«Το 2020 και το 2021 τον Νοέμβριο, την περίοδο δηλαδή της πανδημίας, είχαμε το κύμα του κορονοϊού. Φέτος τον Νοέμβριο, αυτό το κύμα δεν ήρθε. Αντ’ αυτού είχαμε κύμα «εύκολων» λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού», αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης.

Οι περισσότερες λοιμώξεις χαρακτηρίζονται από υψηλό πυρετό που μπορεί να διαρκέσει τέσσερις και πέντε ημέρες, συνάχι και έντονο βήχα που μάλιστα δεν υποχωρεί εύκολα με αντιβηχικά. Υπάρχει δε περίπτωση, ο πυρετός να πέσει και να επανέλθει τους επόμενους μήνες.

«Δεν είναι πανδημία»

«Δεν είναι πανδημία, είναι μία συνήθης γριπώδης συνδρομή που όμως ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο», αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης.

Όπως εξηγεί, στα μικρά παιδιά κάνει βρογχιολίτιδες στους μεγαλύτερους ενδέχεται να εμφανιστεί με πιο βαριά συμπτώματα και ίσως για κάποιες περιπτώσεις ευάλωτων να χρειαστεί νοσηλεία.

Πρόληψη και μέτρα

Η ιατρική κοινότητα σημειώνει ότι η συνταγή για την πρόληψη των ιώσεων είναι η καλή διατροφή, η ενυδάτωση, η επαρκής ανάπαυση και ο καλός ύπνος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όσοι ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Βγάλαμε τις μάσκες

Τα αίτια της αύξησης των λοιμώξεων και μάλιστα νωρίτερα από ποτέ, ο κ. Γουργουλιάνης αποδίδει στη μείωση της έκθεσης στους ιούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

«Φέτος, έχουμε βγάλει τις μάσκες που φορούσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα μέτρα για τον συνωστισμό έχουν χαλαρώσει και επομένως δεν έχουμε καμία προστασία. Επιπλέον πέρυσι δεν είχαμε εκτεθεί στους ιούς, ακριβώς λόγω της χρήσης μάσκας και των μέτρων προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αποκτήσει ανοσία απέναντι στους ιούς που κυκλοφορούν. Είμαστε ευάλωτοι. Βεβαίως η έκθεση σε ιούς ήπιους μπορεί να δυναμώσει το ανοσοποιητικό», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος μάλιστα τάσσεται κατά της επαναφοράς της χρήσης μάσκας στα σχολεία, που ακούστηκε ως άποψη με αφορμή την έξαρση των ιώσεων στα σχολεία και από εκεί στις οικογένειες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου