ΤΟΠΙΚΑ

Αποκαλύπτεται άγνωστη τοπική ιστορία μέσα από το αρχείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

αποκαλύπτεται-άγνωστη-τοπική-ιστορί-872031

Αγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας που προσφέρουν πλήρη πολιτική, κοινωνική και οικονομική εικόνα για την εποχή στην οποία αναφέρονται, αποκαλύπτονται μέσα από το αρχειακό υλικό που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και κατάφερε να μελετήσει, να ταξινομήσει και ψηφιοποιήσει, στο πλαίσιο του έργου «Τεκμηρίωση και Επικοινωνία της Μνήμης της Θεσσαλία» (ΤΕ.ΜΝΗ.ΘΕΣ.), που χρηματοδοτήθηκε μέσα από το πρόγραμμα «Ερευνώ, Καινοτομώ, Δημιουργώ». Πέντε αρχειακές συλλογές, Ματσάγγου, Παντελή Λαζαρίδη, Κίτσου Μακρή, Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας αποκαλύπτουν θησαυρό πληροφοριών, κάποιες εκ των οποίων παντελώς άγνωστες, και θα είναι μέσα στον Φεβρουάριο, πλήρως προσβάσιμες στο κοινό.

Χθες, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Τσαλαπάτα, τα αποτελέσματα του έργου ΤΕ.ΜΝΗ.ΘΕΣ. με επιστημονικά υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννα Λαλιώτου και τεχνικό διευθυντή τον προϊστάμενο της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννη Κλαψόπουλο.

Πρόκειται για ένα έργο στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκαν δύο νέες καινοτόμες διαδικτυακές πλατφόρμες μια για τη συντήρηση, διαχείριση, προβολή ψηφιακών τεκμηρίων και μία για την εξόρυξη κειμένου και δεδομένων των τεκμηρίων. Τα αρχειακής φύσης τεκμήρια που είτε υπάρχουν, είτε θα μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή στα πλαίσια του έργου, ανήκουν και συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την προαγωγή της μελέτης και ποικιλότροπης ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας.

Η πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη στο κοινό, θα φιλοξενήσει σε πρώτη φάση, πέντε από τις αρχειακές συλλογές που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι οποίες μελετήθηκαν ταξινομήθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν.

Πρόκειται για το Αρχείο Κίτσου Μακρή, λαογραφικού και επιστημονικού περιεχομένου, το οποίο αποτελείται από φωτογραφίες και κείμενα για πράγματα που δεν υπάρχουν πουθενά πλέον, όπως για παράδειγμα τοιχογραφίες του Θεόφιλου σε σπίτια που έχουν γκρεμιστεί.

Επιπλέον, θα φιλοξενείται μέρος του αρχείου Ματσάγγου από το ’40 και μετά, στο οποίο δεν καταγράφεται μόνο η ιστορία του εργοστασίου αλλά και οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής. Μέσα από ενδιαφέρουσες επιστολές που δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της περιόδου της Χούντας.

Επιπλέον, το Αρχείο Παντελή Λαζαρίδη είναι το μοναδικό που καταγράφει πλήρως και από κάθε πλευρά την ίδρυση και λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τεκμήρια από τις σκέψεις μέχρι την ίδρυση, την οργάνωση και τη λειτουργία του Π.Θ. δίνουν την πλήρη εικόνα για τη γέννηση του θεσσαλικού ΑΕΙ και τον πολιτικό περίγυρο της περιοχής.

Το Αρχείο της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Θ. περιλαμβάνει όλα τα πρακτικά των 234 συνεδριάσεών της από το ’84 έως το ’99 και δίνει επίσης πλήρη εικόνα του ιδρύματος.

Τέλος, το Αρχείο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας, που μελετήθηκε από το ’50 και μετά καταγράφει την εξέλιξη της εκπαίδευσης ανά εποχή και περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες επιστολές με πολιτικές παρεμβάσεις.

«Τα αρχεία περιλαμβάνουν πληροφορίες που ούτε κι εμείς γνωρίζαμε. Ανακαλύψαμε ενδιαφέροντα πράγματα», σημειώνει ο κ. Κλαψόπουλος για το αρχειακό υλικό που σε περίπου δύο μήνες θα είναι πλήρως προσβάσιμο σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας.

Σημειώνεται ότι οι πλατφόρμες θα συμπληρώσουν τη λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ιδρύθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια και στεγάζεται ως μονάδα- παράρτημα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, σε χώρο του κτιρίου Τσαλαπάτα.

Στόχος του είναι να μελετήσει και τις υπόλοιπες αρχειακές συλλογές που διαθέτει (π.χ. εκδηλώσεων του Π.Θ., του πρώην ΤΕΙ, μελών του Π.Θ.), προκειμένου να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν σημαντικές πηγές για άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας.

Σημειώνεται ότι στο έργο ΤΕ.ΜΝΗ.ΘΕΣ. συνεργάστηκαν η Βιβλιοθήκη, το ΙΑΚΑ και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου