ΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση συνεργασίας ΝΑΜ με ΔΕΥΑΜΒ

πρόταση-συνεργασίας-ναμ-με-δευαμβ-851206

Συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, προκειμένου από κοινού να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη σύναψη της οριστικής μελέτης και την κατασκευή των τριών λιμνοδεξαμενών στη Μακρινίτσα, προτείνει ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αλέκος Βούλγαρης.
Ο κ. Αλ. Βούλγαρης απέστειλε χθες σχετικό έγγραφο στο Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλια και προτείνει σε πρώτη φάση να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να διερευνηθούν οι λύσεις, ώστε να δρομολογηθεί και να κατασκευαστεί το μεγάλο και σημαντικό έργο που θα συμβάλει στη λύση του υδροδοτικού προβλήματος της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Βόλου.
Η πρόταση για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών και συναφών έργων για την διαχείριση των νερών περιοχής Κοινότητας Μακρινίτσας,όπως είναι γνωστό απορρίφθηκε από την Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Θεσσαλίας.
Η κατασκευή των τριών λιμνοδεξαμενών ωστόσο κρίνεται άκρως αναγκαία για την μακροπρόθεσμη και απρόσκοπτη υδροδότηση της Μείζονος Περιοχής Βόλου με ορίζοντα τριακονταετίας, δεδομένου ότι θα εξασφαλίσει από 3,5 εκατ. μ3 /έτος μέχρι 6, 5 εκατ. μ3/έτος, ίσως και παραπάνω, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.
Παράλληλα θα συμβάλλει να αποδεσμευτούν μεγάλες ποσότητες πηγαίων νερών για την υδροδότηση του Π.Σ. Βόλου, οι οποίες σήμερα χρησιμοποιούνται για άρδευση, αφού οι ανάγκες αυτές θα ικανοποιούνται με την κατασκευή της μίας εκ των τριών λιμνοδεξαμενών (όγκου 0,6 εκατ. μ3). Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 62 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει επίσης χαρακτήρα περιβαλλοντικό και αντιπλημμυρικό. Εκμεταλλεύεται μόνο ένα 10% των επιφανειακών νερών που απορρέουν στην περιοχή μελέτης και καταλήγουν τελικά στη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία του Π.Σ. Βόλου.

Εργο ζωής…
“Το υδροδοτικό πρόβλημα του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου γίνεται χρόνο το χρόνο εντονότερο, επισημαίνει στην επιστολή του προς το Νομάρχη Μαγνησίας ο κ. Αλ. Βούλγαρης. Η υφαλμύρωση και η ταπείνωση του υπόγειου υδροφορέα μας έχει αναγκάσει να εξετάσουμε νέες πηγές υδροδότησης, όπως είναι τα νερά επιφανειακής απορροής του Πηλίου.
Στα πλαίσιο αυτής της προσέγγισης η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) έχει εκπονήσει μελέτη Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Μείζονος Υδρολογικής Λεκάνης Βόλου, όπως επίσης και προμελέτη για την κατασκευή δύο υδρευτικών και μίας αρδευτικής λιμνοδεξαμενών στην περιοχή της Κοινότητας Μακρινίτσας. Για την υλοποίηση των παραπάνω η ΔΕΥΑΜΒ υπέβαλε πρόταση στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2000-2006 Μέτρο 8.4. “Μελέτες ωρίμανσης και προετοιμασίας Δ’ Προγραμματικής Περιόδου” για χρηματοδότηση του έργου με τίτλο:« Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Οριστική Μελέτη Α Φάσης του έργου: Κατασκευή λιμνοδεξαμενών και συναφών έργων για την διαχείριση των νερών περιοχής Κοινότητας Μακρινίτσας».
Δεδομένης της μέχρι σήμερα πραγματοποιηθείσας μεγάλης επένδυσης από τη ΔΕΥΑΜΒ και της σπουδαιότητας του έργου, συνεχίζει ο κ. Βούλγαρης, ζητούμε την συνεργασία σας, ώστε να εξευρεθούν έγκαιρα οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για την σύναψη της οριστικής μελέτης με στόχο την πλήρη ωρίμανση και την κατασκευή του έργου κατά τη Δ Προγραμματική Περίοδο.
Προτείνουμε σε πρώτη φάση να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να διερευνηθούν λύσεις.
Παρακαλούμε για την προώθηση του θέματος στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και είμαστε στην διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να δρομολογηθεί και να κατασκευαστεί αυτό το μεγάλο και σημαντικό έργο που θα συμβάλει στη λύση του υδροδοτικού προβλήματος της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Βόλου”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου