ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητές δίνουν λύση στους πόνους της περιόδου

φοιτητές-δίνουν-λύση-στους-πόνους-της-885325

Λύση στους πόνους της περιόδου, που αποτελούν κάθε μήνα βασανιστήριο για χιλιάδες γυναίκες, έρχεται να δώσει ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εμπνεύστηκε έξυπνη συσκευή, την οποία παρουσίασε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό και κέρδισε τη δεύτερη θέση.

Πρόκειται για την ομάδα Innotech του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία αποτελείται από τους Ηλιάνα Πλάτωνα, Γρηγόρη Καρυπίδη και Αγαθάγγελο Παπαδόπουλο, όλοι τους φοιτητές του Tμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, με έδρα τη Λαμία.

Η συγκεκριμένα ομάδα ξεκίνησε από τον εθνικό διαγωνισμό i-days, που διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο και στον οποίο κατέκτησε την πρώτη θέση και έχοντας το εισιτήριο της πρόκρισης ταξίδεψε στη Βιέννη της Αυστρίας, προκειμένου να λάβει μέρος στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτομίας ΕΙΤ Health i-Days 2022, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου.

Στη Βιέννη, η ομάδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πέτυχε σημαντική διάκριση. Παρουσίασε μία θερμαντική συσκευή, την InnoTech για την έμμηνο ρύση, στον τομέα Femtech. Πρόκειται για μία έξυπνη συσκευή για τη μείωση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας. Η θερμαινόμενη συσκευή βοηθά τις γυναίκες να ανακουφιστούν από τους πόνους της περιόδου. Αυτό που την οδηγεί να διαφέρει από παρόμοιες συσκευές είναι η ιδιότητά της να κάνει καταμέτρηση δεδομένων με χρήση αισθητήρων (θερμοκρασία του σώματος, καρδιακοί παλμοί κ.ά.), τα οποία αποθηκεύονται αυτόματα στην εφαρμογή που συνδέεται με το smartphone κάθε ατόμου. Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές βοηθούν τόσο τις γυναίκες να έχουν καλύτερη γνώση του εμμηνορυσιακού τους κύκλου και της σωματικής τους υγείας, όσο και γιατρούς ή ερευνητές που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τέτοια δεδομένα για περαιτέρω έρευνα στην γυναικεία υγεία κι ευεξία.

Δεύτερη στην Ευρώπη

Η επιχειρηματική ιδέα των φοιτητών στον τομέα της υγείας κατέκτησε τη δεύτερη θέση και έλαβε ως βραβείο 1.500 ευρώ για εξειδικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση από το EIT Health, ώστε να αναπτύξει το καινοτόμο της προϊόν, αλλά και πρόσβαση σε μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Μέντορες της ομάδας είναι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιος Σταμπουλής, Αθανάσιος Κακαρούντας, Χαράλαμπος Καρανίκας και από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) η Βαρβάρα Βασιλάκη και ο Γιώργος Μέγας.

Η ομάδα υποστηρίζεται από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σκοπός της ΜΟΚΕ είναι η υποστήριξη δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και ωρίμανσης για την αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας και των νέων προϊόντων και υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ξεκίνησε από τις «Ημέρες Καινοτομίας»

Σημειώνεται ότι η ιδέα των φοιτητών «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια των Ημερών Καινοτομίας, που έγιναν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του επιτυχημένο θεσμού του ΕΙΤ Health.

Φοιτητές και φοιτήτριες εργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις για την υγεία και διαγωνίστηκαν στην ανάπτυξη και παρουσίαση των λύσεών τους, μέσα σε ένα τριήμερο γεμάτο ιδέες, έμπνευση και εκπαίδευση.

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 100 φοιτητές και φοιτήτριες δήλωσαν συμμετοχή, μοιράστηκαν σε 20 πολυεπιστημονικές ομάδες, και στις αρχές Νοεμβρίου ήρθαν σε επαφή με σύγχρονες πρακτικές και προσεγγίσεις για να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις για την υγεία και διαγωνίστηκαν στην ανάπτυξη και παρουσίαση των λύσεών τους.

Μέσα από αυτό το περιβάλλον αναδείχθηκε η InnoTech, η οποία διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου