ΤΟΠΙΚΑ

Ανασυγκρότηση εντός του ευρώ

ανασυγκρότηση-εντός-του-ευρώ-288820

Στη σκιά των πιέσεων που δέχεται η χώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους μεσούσης της προεκλογικής περίοδου καμπανάκι κινδύνου σήμανε χθες ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου VALIS RESORT στην Αγριά Βόλου.

Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους, εκπρόσωπος της εταιρίας ElLIKON TRANSPORT – ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΛΟΥΚΑΣ, ενώ χρέη Γενικού Γραμματέα εκτέλεσε ο κ. Βασίλης Μωραΐτης της εταιρίας ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου, κ. Ευριπίδης Δοντάς, στην ομιλία του περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις του ΣΒΘΚΕ.

Ο κ. Δοντάς προέβλεψε ότι η ύφεση θα βαθύνει ακόμη περισσότερο, επέκρινε τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και έκανε λόγο για περιβάλλον πλήρους αβεβαιότητας που επιτείνει ακόμη περισσότερο την αστάθεια στη χώρα.

«Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βαδίζει τον δρόμο της ύφεσης. Δύο χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μία νέα πρόκληση, ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της χώρας.

Η πρόοδος που συντελέστηκε όλη την προηγούμενη περίοδο και επεδίωκε τον απεγκλωβισμό της οικονομίας από την ύφεση, ήταν μικρότερης κλίμακας από την δυναμική του χρέους, τη διαχειριστική ανεπάρκεια και τις παλινωδίες.

Από την άλλη πλευρά, ένας πρόσθετος παράγοντας αβεβαιότητας παραμένει το διεθνές περιβάλλον, το οποίο διατηρείται ρευστό. Η αστάθεια της πορείας της παγκόσμιας οικονομίας όσο και η εξέλιξη της κρίσης χρέους στις ευρωπαϊκές οικονομίες, διαμορφώνουν συνθήκες κινούμενης άμμου» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Κεντρικής και Στερεάς Ελλάδος.

Ο ίδιος άφησε αιχμές για τη στάση του πολιτικού συστήματος με αφορμή τη νέα προεκλογική περίοδο υποστηρίζοντας ότι «έχει επιβραδύνει δραματικά την υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών, αναλώνοντας ένα μεγάλο μέρος του περιορισμένου κεφαλαίου, που κερδήθηκε χάρη στην νέα δανειακή συμφωνία και την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον κ. Δοντά «η κοινωνία δεν έχει ακόμη αποφασίσει θετικά στο δίλημμα, συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ με την συμπαράσταση των εταίρων μας ή άτακτη οπισθοδρόμηση της οικονομίας και της κοινωνίας, πολλές δεκαετίες πίσω, που θα οδηγούσε τελικά την χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημείωσε επίσης ότι παρατηρείται ολιγωρία, παρελκυστική τακτική και σημείωσε ότι οι πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά ήταν απέναντι στην παραγωγική δραστηριότητα και συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Από την μία πλευρά

η ύφεση, η μείωση της ζήτησης, η αρνητική πιστωτική επέκταση, οι διογκούμενες ποσότητες ακάλυπτων επιταγών, η απούσα ρευστότητα, αφυδατώνουν κάθε επιχειρηματική ικμάδα

Και από την άλλη ένα κράτος απαρχαιωμένο και ασπόνδυλο, ένα πολιτικό σύστημα ανεπαρκούς αποτελεσματικότητας, και ένα αλλοπρόσαλλο μίγμα πολιτικών σπρώχνουν στον Καιάδα όσες επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να αντέξουν, στερώντας τις κάθε δυνατότητα αντίδρασης.

Ο κ. Δοντάς τάχθηκε επίσης υπέρ των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίες και αναπόφευκτες , εξέφρασε όμως την πλήρη αντίθεσή του με τη μείωση των μισθών λέγοντας «Σήμερα, με τις αγορές ανοιχτές και τον ανταγωνισμό να έχει τον πρώτο λόγο στην σταδιοδρομία της κάθε επιχείρησης, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ήταν αναγκαίες και αναπόφευκτες. Όμως, είναι άλλο πράγμα η αναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και άλλο η μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ουδέποτε ζητήσαμε αυτή την παρέμβαση. Ούτε, προφανώς, πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανικής δραστηριότητας εξαρτάται από την μείωση των αμοιβών».

Κλείνοντας δε την ομιλία του ο κ. Δοντάς ανέφερε: «Η κρίση την οποία διερχόμαστε έχει από πολλού ξεπεράσει τα όρια της οικονομίας. Γκρεμίζει την υγιή επιχειρηματικότητα, κατατρώει κοινωνικούς θεσμούς, υπονομεύει την συνοχή, είναι έτοιμη να στείλει την χώρα μερικές δεκαετίες πίσω.

Στις δύσκολες περιόδους οι συνετές κοινωνίες αναζητούν το βάθος, που έχουν οι ρίζες του πολιτισμού τους, αναδεικνύουν την ευθύνη τους στις επόμενες γενιές, προηγούνται των ηγεσιών τους.

Οι κοινωνίες της περιορισμένης ευθύνης, πιστεύουν ότι ο πολιτισμός τους είναι η δικαιολογία που τις αποσυνδέει από τις ευθύνες τους, το μέλλον που επωμίζονται οι επερχόμενες γενιές είναι αποσυνδεδεμένο από το ανεύθυνο παρελθόν, και ότι η στασιμότητα είναι η σημαντικότερη ιδιότητα της ηγεσίας.

Πιστεύω ότι η δική μας κοινωνία δεν έχει ή δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την δεύτερη περίπτωση.

Χρειαζόμαστε όλοι μας να προσπαθήσουμε για το μέλλον του τόπου. Τα επόμενα χρόνια, θα είναι τα καλύτερα για όσους μάθουν να ισορροπούν το όνειρο με την πειθαρχία.

Το μέλλον ανήκει σε κείνους που ασπάζονται τις προοπτικές για μεγαλύτερες ευκαιρίες αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν την πραγματικότητα των περιορισμένων πόρων.

Είναι αυτοί που θα βρίσκουν νέες λύσεις, που επιτρέπουν την υλοποίηση πολλών στόχων με μικρότερη σπατάλη».

Το πρόγραμμα της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης περιελάμβανε τις παρουσιάσεις του Απολογισμού Έργου του Συνδέσμου για το 2011 από το Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Δημήτριο Φιλίππου, του Οικονομικού Απολογισμού 2011 και του Προϋπολογισμού 2012 από τη Ταμία κα Ιωάννα Παπαδοπούλου και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, κ. Απόστολο Παπαδούλη.

Το σώμα της Γενικής Συνέλευσης, ενέκρινε τα πεπραγμένα και απήλλαξε τη Διοίκηση από κάθε ευθύνη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου