ΤΟΠΙΚΑ

Από το κακό στο χειρότερο: Ούτε αντιτετανικός στα φαρμακεία

από-το-κακό-στο-χειρότερο-ούτε-αντιτετ-889387

Ακόμη και ο αντιτετανικός ορός έχει καταστεί τις τελευταίες ημέρες είδος προς… εξαφάνιση από τα ράφια των φαρμακείων της Μαγνησίας. Είναι ένα από τα τελευταία είδη που μπήκαν στον δυναμικό κατάλογο των ελλείψεων φαρμάκων, ο οποίος ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά. Ασθενείς δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους και είτε καθυστερούν τις αγωγές τους, είτε οι γιατροί αναγκάζονται να αλλάζουν θεραπείες.

«Η κατάσταση με την έλλειψη φαρμάκων, όσο πάει και χειροτερεύει», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Ματσιόλης. Όπως εξηγεί υπάρχουν ελλείψεις σε ευρεία γκάμα φαρμάκων που αφορούν όλες τις ασθένειες. Ασθενείς έρχονται με συνταγές που δεν μπορούν να εκτελεστούν και είτε καθυστερούν να πάρουν την αγωγή μέχρι να εξασφαλιστούν τα φάρμακα, είτε απευθύνονται στους γιατρούς τους για αλλαγή θεραπείας. «Αντιβιώσεις, εισπνεόμενα, ινσουλίνες δίνονται με το δελτίο. Τέτοια κατάσταση δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει ο κ. Ματσιόλης.

Το μόνο που βρίσκεται σε επάρκεια στα φαρμακεία είναι το αντιγριπικό εμβόλιο, ωστόσο μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας περί απευθείας διάθεσή του στους πολίτες, έχει δημιουργηθεί αναστάτωση. «Δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να μπορέσουμε να χορηγήσουμε το εμβόλιο χωρίς συνταγή, με αποτέλεσμα να έρχονται πελάτες μας, να μας το ζητούν κι εμείς να μην μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε και να τους συστήνουμε να απευθυνθούν στο γιατρό τους», αναφέρει ο κ. Ματσιόλης.

Το θέμα της έλλειψης των φαρμάκων θα αποτελέσει το κυρίαρχο ζήτημα στο 8ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Δεκεμβρίου, με την οργανωτική ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας και σε συνδιοργάνωση με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ (Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών).

Το συνέδριο θα μεταδοθεί διαδικτυακά, δίνοντας τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακείου και φοιτητές φαρμακευτικής από όλη τη χώρα.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς που θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν στην υγεία, στην πρόληψη, στη φροντίδα, αλλά και στην καθημερινότητα του φαρμακείου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν:

– Στρογγυλό τραπέζι για τις «Ελλείψεις φαρμάκων» με συντονιστή τον κ. Δημήτριο Γαγάτση, πρόεδρο Φ.Σ. Καρδίτσας. Σε αυτό έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι κ.κ. Χαράλαμπος Καραθάνος, ειδικός σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργού Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, και Βασίλης Μπιρλιράκης, πρόεδρος ΟΣΦΕ.

– Στρογγυλό τραπέζι «Ενημέρωση φαρμακοποιών για επαγγελματικά και εκπαιδευτικά ζητήματα» με συντονιστή τον κ. Δημήτριο Γαγάτση, πρόεδρος Φ.Σ. Καρδίτσας. Κεντρικός ομιλητής είναι ο κ. Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ συμμετέχουν ακόμη οι κ.κ. Σεραφείμ Ζήκας, πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ, Αθανάσιος Κουτσούκης, πρόεδρος Φ.Σ. Λάρισας, Κώστας Ματσιόλης, πρόεδρος Φ.Σ. Μαγνησίας, και Ιωάννης Χαρίσης, πρόεδρος Φ.Σ. Τρικάλων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου