ΑΛΜΥΡΟΣ

Χρ. Μπουκώρος: Αποκατάσταση του οδικού δικτύου προς Ιερά Μονή Aνω Ξενιάς

χρ-μπουκώρος-αποκατάσταση-του-οδικού-853771

Δύο σημαντικά αναπτυξιακά έργα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης στο Δήμο Αλμυρού με απολύτως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Πρόκειται για το έργο της σύνδεσης του παράλιου μετώπου της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας που συνδέεται με το δρόμο Λεύκης Πτελεού – Νηές Σούρπης προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ και για το έργο αποκατάστασης της πρόσβασης σε ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Θεσσαλίας, αυτό της Ιεράς Μονής Άνω Ξενιάς. Πρόκειται για έργα, για τα οποία το τελευταίο χρόνο εργάστηκε εντατικά μέσα από διεξοδική συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Για το μεν έργο αποκατάστασης οδικού δικτύου προς την Ιερά Μονή Άνω Ξενιάς εγκρίθηκε σήμερα το ποσό των τετρακοσίων ενενήντα χιλιάδων (490.000) ευρώ, για το δε έργο της σύνδεσης Λεύκη – Νηές ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος γνωρίζοντας λεπτομερώς τις προσπάθειες του βουλευτή τον ενημέρωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Αλμυρού πρόκειται να δημοσιευτεί η προκήρυξη του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για δύο έργα με απολύτως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συνολικού ύψους δυόμιση εκατομμυρίων (2.500.000) ευρώ.

Αναλυτικότερα:

Αποκατάσταση του οδικού

δικτύου προς Ι.Μ. Άνω Ξενιάς

Βελτιώνεται η πρόσβαση, μέσω εργασιών αποκατάστασης του οδικού δικτύου, στην Ιερά Μονή Άνω Ξενιάς. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε τη δέσμευση ποσού τετρακοσίων ενενήντα χιλιάδων (490.000) ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από την θεομηνία «Ιανός» στο επαρχιακό δίκτυο που οδηγεί σε ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Θεσσαλίας, αυτό της Ιεράς Μονής Άνω Ξενιάς.

Το ποσό εγκρίθηκε μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Αλμυρού και την κατάθεση του τεχνικού δελτίου στο οποίο καταγράφονται όλα τα σημεία παρεμβάσεων που είναι αναγκαίες να υλοποιηθούν, αφού εξαιτίας κυρίως του «Ιανού» αλλά και στη συνέχεια και άλλων καιρικών φαινομένων το οδικό δίκτυο της περιοχής παρουσιάζει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας λόγω της υποχώρησης του οδοστρώματος και των ρηγμάτων που έχουν δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο δρόμο μήκους άνω των 15 χιλιομέτρων. Οι παρεμβάσεις στην περιοχή θα βελτιώσουν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και την πρόσβαση των πολλών επισκεπτών στο μοναστήρι μέσω των τοπικών κοινοτήτων Βρύναινας και Κοκκωτών.

Μετά τα έργα βελτίωσης που ολοκληρώθηκαν προς την Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς καθώς και με τις νέες παρεμβάσεις που ενέκρινε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το σύνολο του επαρχιακού οδικού δικτύου, μήκους άνω των 15 χιλιομέτρων, θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση και θα διευκολυνθεί ο θρησκευτικός τουρισμός αφού τα δύο πασίγνωστα μοναστήρια Άνω και Κάτω Ι.Μ. Ξενιάς δέχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους χιλιάδες επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις άλλες Βαλκανικές χώρες.

Μεγάλο αναπτυξιακό έργο

η σύνδεση Λεύκης Πτελεού με τις Νηές Σούρπης

Το συγκεκριμένο έργο ύψους δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής Πτελεού, αφού θα συνδράμει στην οδική σύνδεση των παράλιων περιοχών της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, θα διευκολύνει την εκμετάλλευση του συμπαγούς ελαιώνα της περιοχής και θα ευνοήσει την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη δέσμευση του Δημάρχου Αλμυρού έφθασε η ώρα της δημοπράτησης την ερχόμενη εβδομάδα.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά τη Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή ο οποίος που ανάμεσα στα μεγάλα έργα υποδομής της χώρας είχε το χρόνο και τη διάθεση να δει και να εγκρίνει και τα δύο συγκεκριμένα έργα της περιοχής του Αλμυρού. Μπορεί να μην είναι ανάλογου προϋπολογισμού με τα μεγάλα έργα της χώρας, είναι όμως μεγάλης σημασίας για την τοπική ανάπτυξη της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας. Είναι έργα που θα συνδράμουν στην αξιοποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής, στο θρησκευτικό τουρισμό για τον οποίο τα δύο μοναστήρια της Παναγίας Ξενιάς είναι σημαντικοί τόποι επίσκεψης για τους ορθόδοξους από όλα τα Βαλκάνια και επίσης τα δύο συγκεκριμένα έργα θα συμβάλλουν στην ήπια τουριστική ανάπτυξη που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή του Αλμυρού.

Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση και όλων των υπόλοιπων ώριμων έργων υποδομής για το Νομό της Μαγνησίας. Τον ευχαριστώ θερμά.», κατέληξε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου