ΤΟΠΙΚΑ

Ρίσκο οι υποχρεωτικές περικοπές ρεύματος για βιομηχανίες και επιχειρήσεις

ρίσκο-οι-υποχρεωτικές-περικοπές-ρεύμ-855704

Σκεπτικισμός επικρατεί σε τοπικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάρδιες, καθώς από 1η Δεκεμβρίου καλούνται να εφαρμόσουν την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται υποχρεωτικές περικοπές ρεύματος από τις 18.00 έως τις 21.00 καθημερινά, για να μειωθεί η εθνική κατανάλωση κατά 5%.

Οι βιομηχανίες φοβούνται ότι δεν αρκούν τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για να αποζημιωθούν, ενώ παράλληλα θα υποχρεωθούν να προβούν στη μείωση του αριθμού των βαρδιών, την ώρα που υπάρχουν συγκεκριμένες παραγγελίες προς παράδοση και ενδεχομένως να βρεθούν υπόλογοι απέναντι σε πελάτες τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε σχετικά με τα μέτρα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα μέλη της. Κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να μειώσει την κατανάλωση του ρεύματος κατά 5% το χρονικό διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023.

Η υποχρεωτικότητα στην Ελλάδα θα αφορά στις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή και μέση τάση. Για τα νοικοκυριά και τους ελεύθερους επαγγελματίες το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά ισχύει η παρότρυνση για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10% μέσω της περιορισμένης χρήσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα διευκρινίζει ποιες ώρες της ημέρας οι βιομηχανίες θα κατεβάζουν τους διακόπτες, πόσα ΜW είναι ο ημερήσιος στόχος της εξοικονόμησης, πως θα αποζημιώνονται οι επιχειρήσεις μέσω δημοπρασιών, στελέχη τοπικών βιομηχανιών που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δήλωσαν επιφυλακτικά.

«Ολοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι να βρεθεί μία λύση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως την ίδια στιγμή έχουμε να σκεφτούμε και τους πελάτες μας. Εκείνοι που έχουν συγκεκριμένες παραγγελίες και πρέπει να τις παραδώσουν εγκαίρως, αν έχουν ενεργοποιήσει επιπλέον βάρδιες στον χώρο παραγωγής θα αντιμετωπίσουν σίγουρα πρόβλημα», εκτίμησαν.

Με τις μέχρι τώρα ενημερώσεις του ΑΔΜΗΕ προς τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις οι περικοπές στην κατανάλωση θα γίνονται κατά τις ώρες αιχμής 18.00-21.00 όταν η ζήτηση για ρεύμα είναι μεγάλη. Οι περικοπές θα γίνονται καθημερινά, αλλά και τα Σαββατοκύριακα.

Οι επιχειρήσεις λένε ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να αναδιαρθρώσουν πρόγραμμα στην παραγωγή και ότι θα πρέπει η Πολιτεία να μεταθέσει την εφαρμογή του μέτρου από την νέα χρονιά και όχι τώρα, από 1ης Δεκεμβρίου.

«Δεν έχουμε ακόμη ενημερωθεί για το περιεχόμενο της ΚΥΑ. Πως μας ζητάνε να προσαρμοστούμε από τη μία στιγμή στην άλλη;», αναρωτήθηκε στέλεχος μεγάλης παραγωγικής μονάδας που λειτουργεί στην Α’ ΒΙΠΕ.

Σύμφωνα πάντως με εκπροσώπους των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, μπορεί ο στόχος της μείωσης του 5% για κάποιες βιομηχανίες να είναι εφικτός, υπάρχουν όμως και πολλές βιομηχανίες που δουλεύουν τρεις βάρδιες λόγω υψηλών παραγγελιών οι οποίες δεν θα σταματήσουν την παραγωγή και θα προτιμήσουν να πληρώσουν πρόστιμο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου